A kiejthetetlen nevű ember; Lochte és a szellemek – az olimpia aranyköpései

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.08.22. 19:19
null
Usain Bolt, a közönségkedvenc – ja, és szerény is (Fotó: AFP)
Hétfő hajnalban véget ért a 2016-os riói olimpia. Rengeteg minden történt az ötkarikás játékokon – akadtak vidám történetek, voltak azonban botrányok, beszólogatások is. Alább az olimpián elhangzó legérdekesebb mondatokból szemezgettünk. Nem maradhatott ki Usain Bolté, akit igazából nem lehet nem szeretni, de ott van a listán Kenderesi „Sajtburesz” Tamás védjegyévé váló szövege is.

 

Usain Bolt előtte… és utána.

„Próbálok a legnagyobbak közé emelkedni, oda, ahol Muhammad Ali és Pelé van” – árulta el a jamaicai sprinter.

Kilencedik olimpiai aranya után pedig jött az értékelés.

„Tessék, én vagyok a legnagyobb.”

Hogy ki?

„Te vagy az első itt, aki helyesen ejtette ki a nevemet. Még én sem vagyok képes rá” – viccelődött egy lengyel újságíróval Mike Krzyzewski, az amerikai kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

„Már fájdalmasabb kijönni a medencéből, mint korábban, de a dobogón állni és a himnuszt hallgatni ugyanolyan csodálatos” – Michael Phelps, az amerikaiak sztárúszója is érzi magán az öregedés jeleit, de nyerni azért még szeret.

Nem tetszik az olimpiai falu?

„Majd odateszünk nekik egy kengurut, hogy otthon érezzék magukat” – Eduardo Paes riói polgármester az ausztrál sportolókról, miután azok nem akartak beköltözni.

„Láttam Szun Jangot, lilát pisilt – mondta Camille Lacourt francia úszó kínai riválisáról, aki doppingeltiltása után nyert Rióban. – Nagyon szomorú vagyok, amikor így látom a sportágamat. Ahogy nézem a többieket, az a benyomásom, hogy minden döntőben van két-három sportoló, aki doppingol.”

A cél egyértelmű, a cél mindenekfelett.

„Esik az eső a plafonról és penészesednek a falak. A portánál egy hatalmas lyuk tátong. De nyerni jöttünk, és ebben egy cseppkőbarlang sem akadályozhat meg bennünket” – Barbara Engleder német sportlövő.

Akad olyan is, aki nem számított ilyen jó szereplésre.

„Azt hittem, ilyenkor már odahaza grillezek majd, nem pedig aranyéremmel a nyakamban állok itt” – Andy Murray teniszező, aki olimpiai bajnok lett férfi egyesben.

Fiatal úszónk, Kenderesi Tamás is elemében volt az ötkarikás játékokon.

„Az utolsó öt méter eléggé »csípett«, ott már gondolkodtam, hogy mit kellene csinálni. Azt hiszem, a szívem vitt be. Elfáradtam, rám férne egy-két sajtburesz…

A 19 esztendős úszó (a döntő előtti futamokban) kétszer is legyőzte Michael Phelpset, és hogy mi a titka?

„Decemberben volt egy térdszalagszakadásom, ahhoz képest elég jól állok, nem? Azóta edzettem, mint az állat, ez az eredménye.”

A 400 gyorson olimpiai aranyat szerző Mack Horton is megmondta a frankót, amikor értékelni kellett.

„Ez határozottan a jók győzelme volt. Nem is tudom, hogy ez a köztem és Szun Jang között lévő rivalizálás végkimenetele, vagy azé, ami köztem és a doppingosok között van” – így Horton. Mint ismert, Szun Jang pályafutása során többször is megbukott a doppingteszten, ám Rióban ennek ellenére elindulhatott.

„Gyakran megkérdezték tőlem, hogy emberekre lőttem-e” – Catherine Skinner sportlövő esetében még sok gyerekkori barátja sem tudta, hogy az ausztrál miért választotta ezt a hivatást.

Tom Burton (olimpiai bajnok vitorlázó) értékelt az arany után.

„Ez nem is alakulhatott volna jobban, minden tökéletes volt… majdnem.”

(Most akkor az vagy nem az?)

Chloe Esposito nyert női öttusában. Az olimpikon édesapja megszólalt, miután lánya bajnok lett.

„Öt versenyszámban is megmérettetheted magad. Vannak lovak, fegyverek, kardok. Mi többre vágyhatna egy gyerek?”

A szellemek léteznek? A szellemek léteznek!

„Ekkor a férfi előhúzott egy fegyvert, a halántékomhoz szegezte, majd azt mondta, feküdjek le, miközben én felemeltem a kezem” – így emlékezett vissza Ryan Lochte a rablásos sztorira, amiről azóta kiderült, valójában »egy kicsit másképp« történt (illetve meg sem történt)…

Mindenki dobjon el mindent, megérkezett a felmentősereg!

„Ezek a gyerekek csak próbálták magukat jól érezni. Legjobb tudásuk szerint képviselték országukat, hatalmas nyomás alatt versenyeztek. Hagyjuk őket békén! Néha teszünk olyasmiket, amiket később megbánunk. Jól érezték magukat, elkövettek egy hibát, de az élet megy tovább” – Mario Andrada, a játékok szóvivője védelmébe vette az úszókat.

Michael Conlan ír világbajnok és Európa-bajnok bokszoló egyhangú döntéssel, mindhárom pontozóbírónál vereséget szenvedett az orosz Vlagyimir Nyikityintől. A legnagyobb megdöbbenésére.

„Ki...aszott csaló mind, soha többet nem vagyok hajlandó bokszolni így. Az egész amatőr ökölvívás úgy bűzlik, ahogy van. Mindene vérzett az orosznak, csodáltam, hogy egyáltalán talpon tudott maradni, végig domináltam a meccsen, erre sima vereséget szenvedtem. Majd elintézik annyival, hogy hülyeségeket beszélek, de a mai nap tökéletesen megmutatta, milyen korrupt az egész rendszer!”

„Az oroszok ezúttal valószínűleg nem doppingoltak, úgyhogy, nyilvánvalóan sokkal többet fizettek a bíróknak.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik