5próba Rióba: Brazíliáért (is) tusáztak a Margitszigeten

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2016.07.23. 16:44
null
Fotó: Róth Tamás
Szombaton a Margitszigeten ért véget az 5próba Rióba rendezvénysorozat. Hamarosan kiderül, melyik szerencsés próbázó utazhat másodmagával az augusztus 5-én kezdődő olimpiára.

A Magyar Olimpiai Bizottság által életre hívott eseménysorozatot a Nagy Sportágválasztót szervező iroda rendezte meg, méghozzá azzal a céllal, hogy a tusákon, ha úgy tetszik, próbákon keresztül bárki átélhesse az ötkarikás játékok eszméjét, és minél többen kezdjenek el mozogni, ismerjék meg a sport életminőség-javító hatásait. A cél tulajdonképpen teljesült, hiszen a kevesebb, mint két héttel az olimpiai rajt előtt lebonyolított záró eseményen közel kétezren mérették meg magukat, szám szerint 1842-en teljesítettek 3800 tusát. Az előzetesen online jelentkezők mellett sokan neveztek a verseny napján is a helyszínen.

Az érdeklődők az ötből négy tusában – futásban, gyaloglásban, kerékpározásban és úszásban indulhattak, a kajak-kenu/evezés most nem szerepelt a programban – próbálhatták ki magukat, emellett a szív bajnokai, azaz szívbeteg gyermekek is részt vettek a rendezvényen, és volt mini 5próba is.

Fotó: Róth Tamás
Fotó: Róth Tamás

Tiszteletét tette az eseményen többek között a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely, aki a Nagy Sportágválasztó szóvivője is és az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenus Pulai Imre. Az ötszörös világbajnok maratoni kenus Kövér Márton, a háromszoros olimpiai és világbajnok kajakos Kammerer Zoltán és kétszeres világbajnok sporttársa, Kárász Anna is lefutotta, illetve letekerte a maga tusáját a Margitszigeten, ahol a riói olimpián induló maratoni futó, Józsa Gábor is rajthoz állt.

„Egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy nem futok, és azt sem, hogy nem dolgozom. Rá kellett jönnöm, hogy hogyan tudom a kettőt együtt megoldani. És bevallom, hogy nagyon sokszor iszonyatosan fáradt vagyok, vannak mélypontok, amikor este kilenckor végre végzek az aznapi két edzéssel, munkával, túlórával és elképzelésem sincs, hogyan fogok reggel újra futni” – mondta Józsa Gábor, aki napi nyolc óra munka mellett vívta ki az ötkarikás kvótát, és aki az 5próbán indulók jókívánságaival ellátott magyar zászlót is viszi magával Rióba.

A sikeres tusázók nyereményjátékon is részt vettek, jövő szerdán eldől, hogy a sok értékes ajándék mellett ki nyeri meg a kétszemélyes utat az olimpiára.

Fotó: Róth Tamás
Fotó: Róth Tamás

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik