Rali-vb: Hirvonen győzött és élre állt a pontversenyben

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2012.04.01. 18:36
null
Hirvonen végig bírta idegekkel, szezonbeli első győzelmét aratta (Fotó: Imago)
Címkék
A finn Mikko Hirvonen nyerte vasárnap a rali-világbajnokság portugáliai futamát, a vb negyedik versenyét, és ezzel a pontverseny élére került.

A második helyen a norvég Mads Ostberg, a harmadikon pedig az orosz Jevgenyij Novikov végzett. Hirvonen 2011 szeptembere óta első futamgyőzelmét aratta, és kilenc ponttal vezet Sébastien Loeb előtt. A címvédő és sorozatban nyolcszoros vb-győztes Loeb csütörtökön éjszaka lecsúszott az útról, a Citroën többször átfordult, s annyira összetört, hogy a listavezető nem tudta folytatni a viadalt.

A rali záró napját Hirvonen magabiztos előnnyel kezdte, és nem is hibázott, a végén közel két percet vert Ostbergre.

„Rettenetesen nehéz rali volt, a leghosszabb, amin részt vettem. Remek érzés ezek után a győzelem, pontosan azt tettük az utolsó napon, amire szükség volt. Pénteken rendkívül rosszak voltak a körülmények, így biztonságra próbáltam menni. A többi rendben volt, minden simán zajlott, nem voltak problémáink" – nyilatkozta Hirvonen, aki 2001 (és Tomi Mäkinen) óta az első finn pilóta lett, aki megnyerte a portugál viadalt.

A pályafutása legjobb vb-eredményét elérő, először dobogós Novikov volt az egyik legboldogabb versenyző a rali végén.

„Nagyon régen vártam erre a sikerre, fantasztikus, hogy a dobogóra állhatok. A technikai gondjaink miatt óvatosnak kellett lennünk, de behoztuk az autót" – mondta.

PORTUGÁL RALI
VÉGEREDMÉNY (19 gyorsasági/368.31 km):
1. Mikko Hirvonen, Jarmo Lehtinen (finn, Citroën DS3) 4:19:24.3 ó
2. Mads Ostberg, Jonas Andersson (norvég, svéd, Ford Fiesta RS) 1:51.7 p hátrány
3. Jevgenyij Novikov, Denis Giraudet (orosz, francia, Ford Fiesta RS) 3:24.9 p h.
A vb-pontverseny állása a 4. futam után (még 9 van hátra): 1. Hirvonen 75 pont, 2. Sébastien Loeb (francia, Citroën) 66, 3. Petter Solberg (norvég, Ford) 59
Következik: Argentin rali, április 27-29.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik