Őrült világ...?

2113961 21139612113961 2113961
Vágólapra másolva!
2013.09.26. 19:09
Egy ilyen hétvége után joggal gondolhatjuk, hogy feje tetejére állt a világ. Mario Balotelli profi pályafutása során először kihagyott tizenegyest...

Egy ilyen hétvége után joggal gondolhatjuk, hogy feje tetejére állt a világ. Mario Balotelli profi pályafutása során először kihagyott tizenegyest – eddig mind a 26 kísérlete célba ért (mindig nem mehet be, igaz, Pölő?). A Chelsea nigériai légiósa, Mikel első gólját szerezte a Premier League-ben – 185 meccs után köszönt be. A Barcát felülmúlták labdabirtoklásban – ez 317 meccsel ezelőtt fordult elő utoljára. 22 ezer néző előtt rendezték a Fradi – Újpest derbit – legutóbb 1996-ban vettek részt ennél többen magyar bajnokin. Angliában az Arsenal, Olaszországban az AS Roma a tabella élén! Drága hazánk mennyei bajnokságának második vonalában pedig a Nyíregyháza, még hozzá eddig hibátlan teljesítménnyel! Megőrült a világ?

A hétvégén rendeztek egy római és manchesteri derbit, de Hollandiában, Franciaországban és Németországban is volt komoly rangadó, engem mégis leginkább a budapesti derbi hozott lázba (melyre képes voltam Debrecenből felutazni...). A tavaszi Fradi-Újpestről írt tudósításom a drámai zöld győzelem hatására talán túl sok érzelmet váltott ki belőlem (konkrétan kis híján lincselés áldozata lettem…), ezért most visszafogottabban értékelek.

A Derbit, mint mindig, hatalmas várakozás előzte meg, s a Puskás Ferenc Stadion befogadóképességének köszönhetően a hangulat még emelkedettebb és fantasztikusabb volt, mint amit egyébként megszokhattunk. A huszonkétezer fő általában egy forduló nézőszáma, vasárnap délután pedig egy meccsre voltak kíváncsiak ilyen sokan – legutóbb csaknem 20 éve voltak utoljára ennyien magyar bajnokin, hát nem ma volt. A meccs pazar hangulatban és Fradi ziccerrel kezdődött, de miután Jenner kihagyta a lehetőséget, elhalkult a Fradi tábor: az Újpest szép támadás végén gólt szerzett a dallamos nevű Csivava Tshibuabua révén, más kérdés, hogy a Fradi védelme rendesen végigmozizta a támadást, Besicék kezéből már csak a kóla-popcorn kombó hiányzott. Vagy talán az sem… (Amíg Harry mumusa a dementor, Neville Longbottoné Perselus Piton, addig a Fradié Tshibuabua lehet lassan, aki bő egy éve a 94. percben győztes gólt rúgott ellenük.) A lila-fehérek az első negyedórában vezettek még néhány szép támadást, Kabát Peti egy ízben szabadrúgásból, egyszer távoli lövéssel hozta ránk a frászt, de mindkét lövése elkerülte a kaput. Igaz, időközben a Fradi kiegyenlített Mateos révén, de a partjelző kissé késve, de beintette a lest. A félidő derekán azonban már az asszisztens és zászlaja sem segített: Diallo szabadon fejelhetett Jenner beadása után, Balajczának nem volt sok esélye hárítani.

Az első félidő végén és a második játékrész elején is tűzijátékot rendeztek a Fradisták, annyi különbséggel, hogy előbb a pályán lévők voltak aktívak (fél perc alatt háromszor védett bravúrral Balajcza, egyszer a kapufa segített, egy ízben pedig egy védő mentett a gólvonalról), majd a lelátón szabadult el a pokol. A pirotechnikai eszközök bevetése végett az igen komoly füstfelhő következtében (meg talán mert a wc és büfé sorból nem értek vissza…) szerintem sokan lemaradtak a Fradi vezető góljáról, mely közvetlenül a fordulást követően esett, s melyhez sok köze nem volt a Fradinak: Besic előreívelte, Juana pedig védhetetlenül átfejelte kapusa felett a labdát. A második félidőben már egyértelműen a zöldek akarata érvényesült, számomra érdekes volt látni a védelmek közötti különbséget. Míg az újpestiek rémüldözve rugdosták ki a labdát a vakvilágba, ha közeledett feléjük Böde, Somália vagy Jenner, a Fradi higgadtan, a labdákat pontosan megjátszva jött előre – ez elsősorban Besic és Mateos érdeme, mindketten remekül játszottak. 2-1 után kicsit leült a meccs, s már épp azon gondolkoztam, hogy ez az eredmény még megbosszulhatja magát, mikor Józsi György helyett először végre Julian Jenner ívelt középre egy szögletet, Böde pedig, ahogy már tőle megszokhattuk, ezúttal is jött. 3-1, a rangadó lényegében eldőlt. Ezért is érthetetlen számomra a Fradi szurkolók reagálása, akik újpesti kollégáikkal már idő előtt, meccs közben testi kontaktusba akartak kerülni, de a rohamrendőrök ezt még megakadályozták (a klub 2 milliója bánja…). Azt azonban már ők sem tudták, hogy a lefújás után a szurkolók ellepjék a pályát… Bizony, példát lehetett volna venni arról az újpesti férfiről, aki a második játékrész elején a kezdőkörben kérte meg zöld mezt viselő barátnője kezét. Így is lehet ezt csinálni…

Rég nem látott nagy iramú meccsel örvendeztettek meg bennünket a Derbi főszereplői, s úgy érzem, kezd összeállni a Fradi. Ha Leonardo és Buzsáky is felépül, taktikailag még nagyobb repertoárral rendelkezhet majd Ricardo Moniz, de ez a csapat már így sem rossz. Mateos személyében megbízható belső védő érkezett, Diallo pedig igazi középcsatár. Egyedül Adams teljesítménye aggasztó, aki úgy lődörgött a vonal mellett, mintha meccs előtt valami lefegyverző bűbájjal ártalmatlanították volna – ha felépül Hídvégi Sándor (akit egyébként a Real Madridból ismert „rúgd le saját csapattársadat” módszerrel intéztek el), szerintem ez a probléma is megoldódik majd. (Sajnos Adams tegnap este szívinfarktust kapott, az orvosok jelenleg is az életéért küzdenek, meglehet, már vasárnap is gondjai voltak, ezért teljesített gyengébben a trinidadi válogatott játékos - mielőbbi gyógyulást és felépülést kívánok neki!)

Az Újpest helyzete nem ilyen biztató… Balajczán, Kabáton és Simon Krisztiánon kívül nem volt értékelhető teljesítmény a derbin, de a második félidőben már utóbbi kettőnek is elment a kedve az egésztől. Amíg van egy Kaposvár és egy Puskás Akadémia, kiesési gondjai nem lesznek a csapatnak, de ez a szereplés igencsak méltatlan ehhez a patinás és nagy múltú egyesülethez.

A szurkolókra nem lehetett panasz - feladvány: keressetek meg engem a képen?:)

Az örök farkas, a londoni asszisztkirály és Pérez merengője

Persze, a világ nagy része nem Magyarországra figyelt a hétvégén. Olaszországban például felküldték az égre a Sötét Jegyet két rangadót is rendeztek. A Napoli győzött Milánóban, Balotelli profi pályafutása első büntetőjét hagyta ki – vagy fogalmazzunk inkább úgy, hogy a nagy tizenegyesölő hírében álló (mert az is…), Pepe Reina remekül védett. A Napoli nagyon bekezdett, eddig mind a négy meccsét behúzta idén, de ugyanez elmondható az AS Romáról is. A „farkasok” is derbit játszottak, és simán, 2-0-ra verték a Laziót, ráadásul Totti két évvel meghosszabbította szerződését a klubbal. Ami nem sikerült Del Pierónak, vagy Raúlnak, összejön Francescónak: élete egyetlen profi klubjából vonulhat vissza… S ami még jobb: a világban elrejtett horcruxok miatt nincs veszélyben Totti fiatalsága... Az Inter rendesen átalakuló kerettel sziporkázik, a Sassuolónak hetet gurítottak Militóék. Idén rögösebb út vezet a Juvénak a bajnoki címhez, mert kiegyenlítettebb lesz a Serie A, efelől nincsenek kétségeim.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik