Egy földönkívüli miatt kezdett bringázni a legsikeresebb brit olimpikon

Vágólapra másolva!
2012.08.08. 20:49
null
Sir Chris felvezeti övéit a megnyitón (Fotó: Action Images)
Címkék
Sir Chris Hoy Londonban szerzett két aranyérmével örökre beírta nevét a brit sport történelemkönyvének aranylapjaira. A sokoldalú skót BMX-szel kezdte, de evezésben is volt országos második.

 

Sir Chris Hoy 36 éves korára nagyjából elérte, amit egy sportoló csak kívánhat az élettől: hat aranyérmével minden idők legsikeresebb brit olimpikonja lett. A Pekingben szerzett három aranyérmével az azt megelőző száz év legeredményesebb atlétája az egyetlen játékokon szerzett aranyak tekintetében. 11-szeres világbajnok, 2008-ban a BBC az év brit sportszemélyiségének választotta, ugyanabban az évben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. A londoni megnyitón ő vitte a brit zászlót, a 2014-ben Glasgow-ban esedékes Brit Nemzetközösségi Játékok kerékpárospályája pedig már az ő nevét viseli majd. A legfontosabb elismeréseket és sikereket ezzel ki is merítettük, most már áttérhetünk a mesés karrier kezdetére.

(Az akkor még nem Sir) Chris Hoy 1976-ban, Edinburgh városában született, és amíg hatéves korában el nem ment a moziba, nem is nagyon érdekelte a kerékpározás. Akkor azonban megnézte Steven Spielberg E. T. – a földönkívüli című filmjét, amiben az elszánt – és nála alig idősebb kis főszereplők – BMX kerékpárokon száguldanak keresztül-kasul, és még a vicces fejű idegent is megutaztatják a holdfényben. A kis Chris pár nappal később megkapta első BMX-ét, és 14 éves koráig ebben a szakágban versenyzett. Nem is rosszul: skót bajnok lett, a brit ranglistán 2., míg a világranglistán a 9. helyen állt BMX-es pályafutása végén. 1993-ban már a kormányos nélküli kettes evezősegység tagjaként lett mások a brit bajnokságon, de ebben az időben a rögbipályákon is nagy ígéretnek tartották.

Sir Chris Hoy E. T. nélkül is képes szárnyalni a pályán (Fotó: Action Images)
Sir Chris Hoy E. T. nélkül is képes szárnyalni a pályán (Fotó: Action Images)

 

18 éves volt, amikor aláírt az edinburghi-i kerékpárosklubhoz, és ekkor indult először pályaversenyen, ugyanettől az évtől tagja a brit pályakerékpáros-válogatottnak. 1999-ben még csak ezüstérem termett a világ- és az Európa-bajnokságon, a következő esztendőben pedig Sydneyben az olimpián – ezt követően azonban beindult az aranygyár, és innentől már ismert a történet.

A kis Chris Hoy első bicajának a nyergében  (Fotó: Action Images)
A kis Chris Hoy első bicajának a nyergében (Fotó: Action Images)
A 6. arany is megvan: győzelem a londoni keirinversenyen (Fotó: Action Images)
A 6. arany is megvan: győzelem a londoni keirinversenyen (Fotó: Action Images)
Így ünnepelték csapattársai a történelmi siker után Hoyt (Fotó: Action Images)
Így ünnepelték csapattársai a történelmi siker után Hoyt (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik