Az első tibeti olimpikont ünneplik Kínában

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.08.13. 12:16
null
Gyaloglás a bronzért (forrás: Reuters)
Címkék
Jakokat legeltetett a fennsík mezőin, szabadidejében pedig énekelt vagy imádkozott, mint a vidéki tibeti nők többsége, aztán szombaton Londonban, a női 20 kilométeres gyaloglásban bronzérmet nyert Csiejang Sen-csie, az első tibeti olimpikon.

„Csak egy dolog járt az eszemben, küzdeni! A tömeg lelkesítése sokat segített" – mondta újságíróknak a 21 éves, 160 centiméter magas, 50 kilós mosolygós nő a verseny után. A kínai mikroblogokon tibeti és han kínai rajongók együtt izgultak érte, és fejezték ki örömüket, elismerésüket a teljesítmény miatt.

Csinghaj tartomány sporthivatalának vezetője „Csinghaj, a tibetiek és Kína büszkeségének" nevezte Csiejangot, aki „történelmet írt", s akinek szülei a versenyszám televíziós közvetítése közben buddhista imákat kántáltak. Amikor célba ért, a pásztorok sátraiból éljenzés és taps volt hallható – áll a Hszinhua hírügynökség összeállításában.

A sportoló, akinek neve (Csöjang Kji) tibeti nyelven napot jelent, kilencévesen kiváló lovagló tehetségével tűnt ki társai közül. Szülei hét évvel később, miután megnyerte a járási maratonit, sportiskolába küldték. Onnan emelte ki a pekingi nyári játékok évében, 2008-ban Jüan Tö-csiu edző, aki nyomban a gyaloglás felé terelte. Két évvel később csatlakozott az országos csapathoz, edzéseit Csinghajban folytatta, naponta reggel kilenckor kezdett, és mindennap 30 kilométert gyalogolt.

„A fennsíkon nőtt fel, ez magyarázza, hogy erős a szíve és nagy a légzőkapacitása – magyarázta Jüan. – De ami miatt kiemelkedik mások közül, az a kitartása. Nem tudja feladni."

Azt követően, hogy márciusban teljesítette az olimpiai szintet, a tartományi sporthivatal vezetője 50 ezer jüan (1,8 millió forint) támogatást vitt a családnak, Csiejang pedig havi háromezer jüan (106 ezer forint) juttatást kapott – áll a hírügynökségi beszámolóban.

A közönség körében ott lobogott a tibeti és a kínai zászló is (forrás: Reuters)
A közönség körében ott lobogott a tibeti és a kínai zászló is (forrás: Reuters)

A csinghaji sportvezetők szerint a tibeti vidéki gyerekek között sok tehetség, potenciális atléta rejtőzik, de nincs lehetőségük a megfelelő edzésre. A helyzetben azonban változást ígérnek.

Az eddigi tapasztalatok alapján a fiatal tibetiek lövészetben, íjászatban és atlétikában mutattak olyan eredményeket, amelyekkel az országos élmezőnybe kerülhetnek. A világ egyre több, kínai színekben induló tibeti nevét ismeri majd meg – fogadkoznak a sportvezetők, hozzátéve, hogy Csiejang bronza csak az első lépés volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik