CSILLAG PÉTER, SOMOGYI ZSOLT 2018.03.21 07:32 Frissítve: 2018.03.21 10:17

Zanetti: Milyen Messivel egy csapatban? Pffff… Fantasztikus!

Kőműves édesapja oldalán megtanulta az áldozatos munka értékét az olasz Internazionale legendás csapatkapitánya, Javier Zanetti, aki Budapesten beszélt a Nemzeti Sportnak többek között Weisz Árpádról, Ferenc pápáról és Lionel Messiről.

A csapatkapitány: Javier Zanetti játékával, kitartásával, sportszerűségével ritka példáját nyújtotta a futball értékeinek (Török Attila)

 

– Ifjúkorában dolgozott kőműves édesapja oldalán. Mit tanult a kétkezi munkából?
– Rengeteget köszönhetek az akkori tapasztalatnak, és nemcsak azért, mert édesapám dolgát segíthettem – válaszolta Javier Zanetti, az Internazionale 44 éves alelnöke, korábbi Bajnokok Ligája-győztes, ötszörös olasz bajnok, 143-szoros argentin válogatott futballista. – Saját bőrömön éreztem, mit jelent a kemény munkások naponta hozott áldozata, és a fegyelem, kitartás később, futballistaként is erőt adott. Édesapámra pedig mindig is úgy tekintettem, mint legfőbb példaképemre.

A HŰSÉG MINTAKÉPE
Javier Zanetti 1973-ban született Buenos Airesben, az Independiente, a Talleres és a Banfield játékosa volt, 1995-ben szerződött Milánóba, az Internazionale csapatához, pályafutása végéig, 2014-ig a fekete-kék mezt viselte. Bajnoki mérkőzésen 615, tétmérkőzésen összesen 858 alkalommal lépett pályára, ezzel csúcstartó az Inter történetében (az őt követő Giuseppe Bergomi 756, Giacinto Facchetti 634 meccsen szerepelt ebben a mezben). Ötszörös olasz bajnok, négyszeres kupagyőztes, csapatkapitánya volt a 2010-ben Bajnokok Ligáját, bajnoki címet és Olasz Kupát néhány héten belül megnyerő Internek, klubvilágbajnoki címet szerzett, 1998-ban UEFA-kupa győztes lett – 143 alkalommal lépett pályára az argentin válogatottban.

– „C'é solo un capitano!” – éltette számtalanszor az Inter-tábor. Mit jelent szemében a csapatkapitányi tisztség?
– A jó csapatkapitány keveset beszél, inkább hozzáállásával, cselekedeteivel mutat példát. Úgy viselkedik, hogy becsületén ne essen folt, tiszteli a többieket, az öltöző vezéregyénisége, különösen a sötét pillanatokban. Kiutat mutat társainak a nehéz helyzetekből, élen jár a megoldás keresésében, és a csapat érdekét mindig egyéni szempontjai elé helyezi.

– Személyesen vett részt hat évvel ezelőtt a Weisz Árpád emlékének szentelt tábla avatásán a Giuseppe Meazza Stadionban. Miért kiemelten fontos az – akkor Ambrosiana néven szereplő – Internazionalét 1930-ban olasz bajnoki címig vezető edző személye a klub történetében?
– A legfiatalabb tréner volt, aki olasz bajnoki címet nyert az Interrel, ő fedezte fel Giuseppe Meazzát, méltó módon tisztelgett az egyesület munkássága előtt. Nem felejtjük mindazt a szenvedést, amelyen az Auschwitzban elhunyt edző és családja keresztülment a második világháború során, a tábla erre is emlékezteti az utókort.

– Mond valamit önnek Filkor Attila neve? Rövid ideig az Internazionale felnőttkeretéhez tartozott 2006 után…
– Ha nem tévedek, néhányszor edzett velünk az első csapatban. Igen, dereng valami.

– Futballoznak a gyermekei?
– Sokat játszom velük odahaza, a kertben, meccsekre is gyakran eljönnek velem. A lányom, Sol inkább táncolni szeret, a nagyobbik fiamat, Ignaciót is érdekli a futball, de még inkább a kisebbiket, az ötéves Tomást.

– Milyen veszélyek leselkednek rájuk és a mai fiatal nemzedékre?
– Ezerféle csábítás fenyegeti őket, a mobiltelefonok és technikai eszközök előretörésével, a média átalakulásával megváltozott minden, ami a mi gyermekkorunkat jellemezte. Miközben a világot gúzsba köti a technológia, lényeges, hogy megőrizzük a gyökereinket, a kultúránkat, az emberi érzéseinket és a családi kötődéseinket. Magam is ezt próbálom átadni három gyermekemnek. Olyan családból érkeztem, amely egy életre megtanította, hogy küzdelem nélkül nem érsz el semmit. Szeretném, ha ők is ennek szellemében nőnének fel.

– Miért vesz részt egy futballklub különböző civil kezdeményezésekben, mit jelent a labdarúgásban a társadalmi felelősségvállalás?
– Mindig érdemes segíteni a rászorulóknak, 2001 óta a saját alapítványommal is erre törekszem. Szerencsés helyzetben vagyok, mert klubomnak, az Internek a génjeiben van a szándék. Ennek jele a világ számos pontján működtetett Inter Campus, a milánói városi közösségben vállalt szociális segítség, szeretnénk elérni, hogy a szükséget szenvedők az Interben olyan csapatot lássanak, amely nyitott a problémáikra.

– Mondják, nagyszerű a kapcsolata Ferenc pápával.
– Jó viszonyt ápolunk, a felkérésére hoztam tető alá öt éve a római Stadio Olimpicóban a Béke meccsét, amelynek nem titkolt célja volt, hogy a pályára lépő futballcsillagok révén közvetítse a pápa üzenetét a világbékéről.

A FOTÓRA KATTINTVA MEGTEKINTHETI KÉPGALÉRIÁNKAT

 

– Korábbi játékosként, alelnökként milyennek látja a mai Intert?
– Célja, hogy kiharcolja a bajnokságban a Bajnokok Ligája-indulást, és úgy látom, ehhez minden feltétel adva van. Reméljük, képes lesz megbirkózni a feladattal.

– Közelmúltbeli hír: beválasztották a klub alapításának száztizedik évfordulója alkalmából a hírességek csarnokába.
– Örömmel tölt el, különösen, mert védekező játékosként olyan egyesület méltatott az elismerésre, amelynek történetét klasszis hátvédek írták, mint például Armando Picchi vagy Giuseppe Bergomi. Megtiszteltetés, hogy Walter Zenga, Lothar Matthäus és Ronaldo mellett engem is beválasztottak a körbe.

– Ronaldo jelölésére néhányan felkapták a fejüket: mégiscsak otthagyta 2002-ben az Intert a Real Madrid kedvéért, és amikor öt évvel később visszatért Milánóba, a másik városi klubot, az AC Milant választotta…
– Ez igaz, de ne felejtsük, hogy ha alkalma nyílik rá, sohasem mulasztja el megemlíteni különleges kötődését az Interhez. A szurkolóink végső soron azt becsülik benne, amit a mi színeinkben elért.

– Pályafutása talán legszebb pillanata volt, amikor 2010-ben, az olasz bajnoki címmel és Olasz Kupa-győzelemmel zárt idény végén magasba emelte a Bajnokok Ligája-serleget.
– Még mindig élénken él bennem az élmény, olyan kivételes időszakot hagytunk magunk mögött, amely nemcsak nekünk, játékosoknak a szívében maradt meg, hanem az egyetemes futballtörténelemben is nyomot hagyott. A miénk lett az első olasz csapat, amely egy szezonban ezen a három fronton győzni tudott.

– Kivel tartja a kapcsolatot a régi társak közül?
– Sokakkal, főként argentin és dél-amerikai barátaimmal, Iván Córdobával, Iván Zamoranóval, Ronaldóval, ám mondhatnám az edzőim közül José Mourinhót vagy az elődökről szólva Matthäust is.

– Milyen Lionel Messivel egy csapatban játszani?
– Pffff… Fantasztikus! A világ legjobb futballistája ő, bármelyik pillanatban képes varázsolni. Hogy a mi nemzetünkhöz tartozik, minden argentinnak óriási büszkeség.

DÉL-AMERIKAI RANDEVÚ A MATÉTEA KÖRÜL

„Mit isztok?” – hiába, Javier Zanetti, aki kedden Budapest vendége volt, nem hazudtolta meg önmagát. A Groupama Arénában rendezett sajtótájékoztatón több ferencvárosi futballista is megjelent, és Fernando Gorriarán (a kis képen jobbra), a zöld-fehérek uruguayi légiósa matéteát szürcsölt. Mivel ez egy dél-amerikai specialitás, az arrafelé őshonos (leginkább Paraguayhoz köthető matéfa leveléből, száraiból főzik, és igen élénkítő hatása van), az Inter legendás csapatkapitánya azonnal felfigyelt erre. Önéletrajzi könyvében is ír arról, argentin csapattársaival gyakran fogyasztották ezt az italt, így amint véget ért a sajtótájékoztató hivatalos része, Zanetti azonnal Gorriaránhoz és a mellette ülő Leandróhoz sietett – a matétea és a futball azonnal összehozta a Fradi brazil és uruguayi légiósát az argentin vendéggel.
Mit keresett Javier Zanetti Budapesten? Az Inter korábbi futballistája írta alá klubja együttműködését a budapesti Szent Pál Akadémiával. Megtudtuk: az Inter egyik edzője, Luigi Mainolfi Budapesten marad, és innen irányítja a munkát, a Szent Pál Akadémia edzői részt vehetnek az Inter által szervezett olaszországi továbbképzéseken. Az Inter sok hasonló akadémiát alapított már világszerte, de Európában ez az első. A budapesti egyesület felnőtt futballcsapata ugyan csak a budapesti másodosztályban szerepel, de nyolc utánpótlás-együttese van, és az egyesület kötelékébe számtalan gyerek tartozik. Mint megtudtuk, az együttműködést a milánói klub kezdeményezte. Rákérdeztünk, a legtehetségesebb Inter Akadémia-játékosok eljuthatnak-e a milánói klubhoz. Javier Zanetti kitért a válasz elől, mint fogalmazott, elsősorban nem professzionális futballista után kutatnak, inkább a gyerekek nevelése, a megfelelő irányba terelése a cél a számukra fontos erkölcsi értékek mentén. A magyar futball fejlődése miatt ezek után feltettük a kérdést: mit javasolna a magyar utánpótlásban dolgozó edzőknek, a legügyesebb vagy a legkitartóbb fiatalt keressék-e? Az egykori csapatkapitány erre azt felelte, a tehetség fontos, de hosszabb távon az áldozatkészség, a hűség, a kitartás legalább olyan fontos egy futballista karrierje szempontjából, mint a labdakezelés – ha nem fontosabb.
A sajtótájékoztatót követően a Groupama Aréna gyepszőnyegén Javier Zanetti edzést tartott a Szent Pál Akadémia növendékeinek.


 

2019.05.25 21:45:13

Olasz labdarúgás K. T. I.

PORTRÉ. Harmincévesen vissza akart vonulni. Torinóban újjászületett és ő lett a „Fal”, az olasz BBC professzora.

2019.05.26 20:03:16

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

A Sassuolo ellen odahaza fordító Atalanta lett a bronzérmes, a Milan és a Roma az El-be jutott, benn maradt a Genoa.

2019.05.19 20:12:41

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Lautaro Martíneznek semmi sem jött össze a rangadón. Ellenben a Napoli a második félidőben lesimázta az Intert.

2019.05.19 20:15:26

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Ilicic vezető gólját a hajrában egyenlítette ki Mandzukic.

2019.05.15 20:23:14

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Hiába volt jobb formában az Atalanta, a hajrá a hazaiaké volt Rómában, megvan a „kis Inzaghi” negyedik Coppája.