Videó: lest reklamált, róla pattant a labda a gólszerzőhöz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.15. 22:59
A Napoli hazai pályán 3–1-re legyőzte az Atalantát a legjobb nyolc között az Olasz Kupában, így készülhet a Lazio elleni negyeddöntőre. A Napoli második gólja vitatható körülmények között született, amelyről Olaszországban alighanem sokáig beszélni fognak.

Giuseppe De Luca a bergamóiaknak szerzett vezetést a 14. percben, ám José Callejón egy percre rá egyenlített. A döntő események a második félidő 72. percében történtek: Gonzalo Higuaín egyértelmű lesről indult, miközben az őt őrző Cristiano Del Grosso a labdával mit sem törődve integetett a partjelző felé, hogy megerősítse őt döntésében. Igen ám, csakhogy a labda nem jutott el Higuaínhoz, hanem Del Grosso hátáról lepattanva az így ziccerben lévő Lorenzo Insigne elé került, aki szabályos gólt szerzett. Giuseppe De Luca a bergamóiaknak szerzett vezetést a 14. percben, ám José Callejón egy percre rá egyenlített. A döntő események a második félidő 72. percében történtek: Gonzalo Higuaín egyértelmű lesről indult, miközben az őt őrző Cristiano Del Grosso a labdával mit sem törődve integetett a partjelző felé, hogy megerősítse őt döntésében. Igen ám, csakhogy a labda nem jutott el Higuaínhoz, hanem Del Grosso hátáról lepattanva az így ziccerben lévő Lorenzo Insigne elé került, aki szabályos gólt szerzett.

A játékvezető megadta a gólt, a vendégeknél pedig elszakadt a cérna, Mario Yepes pedig addig reklamált, amíg kiállította a meccset vezető Andrea De Marco. A találkozót nem sokkal később Callejón gólja döntötte el végleg, a nápolyiak így készülhetnek a Lazio elleni folytatásra.

MIÉRT NEM VOLT LES?

Íme, a labdarúgás 11. szabálypontjának, a lesnek a legfontosabb mondata: „a leshelyzet önmagában nem szabálytalanság”. A lest akkor kell büntetni, ha az „aktívvá válik”. Íme, a vonatkozó szabályrész:
„Leshelyzetben levő játékos csak akkor büntetendő, ha abban a pillanatban, amikor a labda érinti egyik csapattársát, vagy csapattársa megjátssza a labdát, a játékos a játékvezető véleménye szerint aktívan részt vesz a játékban úgy, hogy:
• beavatkozik a játékba vagy
• zavarja az ellenfelet vagy
• előnyt szerez a leshelyzetből.”


Nos, ebből a három esetből az első és a harmadik kizárható, hiszen Higuaín végül labdához sem ért az akcióban, Cristiano Del Grossót pedig Higuaín nem zavarta az esetleges tisztázásban, ezért értelmezésünk szerint a gól szabályos volt.

LABDARÚGÁS, OLASZ KUPA
NYOLCADDÖNTŐ
Napoli–Atalanta 3–1
(Callejón 15., 80., Insigne 72., ill. De Luca 14.)
KORÁBBAN

AC Milan–Spezia 3–1 (Robinho 28., Pazzini 31., Honda 47., ill. Ferrari 91.)
Catania–Siena 1–4
(Leto 4., ill. Paolucci 24., Valiani 59., Pulzetti 91., Rosseti 93.)

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA – ÁGRAJZ SZERINT
Milan–Spezia Calcio 3–1
Udinese–Inter 1–0
Fiorentina–Chievo 2–0
Catania–Siena 1–4

Roma–Sampdoria 1–0
Juventus–Avellino 3–0
Lazio–Parma 2–1
Napoli–Atalanta 3–1

A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik