No Conte, no scudetto? No Balotelli, no problema?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.30. 13:59
null
Veled! – hirdették mindenre kiterjedő bizalmukat Contének a torinói drukkerek, hiába (Fotók: Action Images)
Ma kezdődik az olasz labdarúgó-bajnokság (Serie A) 113. kiírása, amelynek ismét esélyese a címvédő Juventus. Miközben az átigazolási piac alig jelez változásokat, az egy évvel ezelőttihez képest mégsem tűnnek annyira egyértelműnek az erőviszonyok, s ennek egyetlen oka van: Antonio Conte távozása. Tényleg az új olasz szövetségi kapitány jelentette a különbséget a Juventus és a többi csapat között? Kérdések, amelyekre ha mi nem is, a bajnokság felelni fog!

 

TÉNYLEG CONTE JELENTETTE A KÜLÖNBSÉGET?

A Serie A aktuális idényének legfontosabb kérdése: tényleg Antonio Conte és az ő taktikai felkészültsége volt az, ami kiemelte a Juventust az olasz bajnokságból, s az elmúlt három szezon során elmélyítette a különbséget a torinóiak és a mezőny többi része között? Mert a Conte-időszak eredményeiből és 84, 87, 102-es, illetve 4, 9, 17-es számsoraiból egyértelműen csak erre lehet következtetni.

A nyáron azonban új időszak kezdődött az Öreg Hölgynél: kimondva-kimondatlanul a klub átigazolási politikája miatt Conte otthagyta a csapatot. Pedig – egyelőre legalábbis – nem távozott kulcsember. Federico Pelusót, Fabio Quagliarellát és Mauricio Islát nem tekinthetjük annak, Arturo Vidal és Paul Pogba pedig még mindig a keret tagja. Az azonban tény, hogy a mérleg másik serpenyőjében nincs olyan változás, amely meggyőző erővel bír arra, hogy a Juventus végre képes lenne a fokozatosan lebegtetett nemzetközi áttörésre, ami egyébként kétségkívül Conte célja volt, ám az elmúlt BL-kiírásban látványos kudarcot hozott.

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Augusztus 30., szombat
18.00:
Chievo–Juventus (Tv: Digi Sport2)
20.45: AS Roma–Fiorentina (Tv: Digi Sport1)
Augusztus 31., vasárnap
18.00: Atalanta–Hellas Verona (Tv: Sport Klub)
18.00: AC Milan–Lazio (Tv: Digi Sport2)
20.45: Cesena–Parma
20.45: Genoa–Napoli (Tv: Sport Klub)
20.45: Palermo–Sampdoria
20.45: Sassuolo–Cagliari
20.45: Torino–Internazionale (Tv: Digi Sport1)
20.45: Udinese–Empoli
A TELJES SORSOLÁST ITT TALÁLJA!

Így viszont jött Massimiliano Allegri, ami a Juve-érzelmű szurkolók között alaposan felkorbácsolta az indulatokat. Egyrészt nyilvánvalóan az először a Cagliarinál kitűnő edző milanos múltja, másrészt ellentmondásos szakmai előélete (scudetto, majd milánói megindulás a lejtőn) miatt. Allegrinek egyszerre van könnyű és lehetetlenül nehéz dolga, hiszen egyfelől adva van egy kész együttes, amelyben nem volt jelentős változás, másfelől Olaszországon belül csapat aligha érhet el többet, mint a legutóbbi, 102 szerzett ponttal megnyert bajnoki cím. Kódolva a bukás?

Minthogy a felkészülési meccsek eredményeiből a Juventus esetében nem lehet kiindulni – a Trofeo TIM elvesztése még jó előjel is lehet annak balszerencsés megítélése miatt (a kupát megnyerő gárda általában lemarad a bajnoki elsőségről) –, az mindenesetre érdekes, hogy Patrice Evra érkezésével Allegri a jól bevált 3–5–2 helyett máris négyvédős felállással kísérletezget, sőt a Gazzetta a következő felállást jósolja a Chievo elleni idénynytóra: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Ogbonna, Evra – Pogba, Marchisio, Vidal – Pereyra, Coman – Tévez (Chiellini eltiltott).

A sors fintora, hogy a Juve felkészülésének nem várt csattanója csütörtökön jött el Allegri számára (akinek milánói munkásságával egybeforrt a „sérüléshullám” kifejezés): a csapat talán legfontosabb kulcsembere, a Milanból általa kiebrudalt (nyitóbeszédében próbálkozott is látványos összeborulással) Andrea Pirlo nélkül vág neki neki a címvédő hadjáratnak, természetesen sérülés miatt.

A 2013–2014-ES SZEZON ÖSSZEFOGLALÓJA ÉS TABELLÁJA

JOBBAN HARAPNAK A FARKASOK VAGY ÉDESEBB LESZ A NÁPOLYI?

Nagyon úgy tűnik, hogy a jó olasz bajnoksághoz a Juventus visszaesése szükséges, és Conte távozásával az üldözők alighanem megérezhetik a vérszagot. Azt egyelőre nem tudni, hogy a torinói játékosok mennyire lesznek majd jóllakottak, ám kihívóik közül első ránézésre a másik két legutóbbi dobogós, a Roma és a Napoli tűnik a „legéhesebbnek”.

Conte távozott, előrébb léphet a Roma?
Conte távozott, előrébb léphet a Roma?

Érdekesség, hogy mindkét üldöző a védelem közepéből veszített egy-egy fontos láncszemet: a Roma nem tudott nemet mondani a Bayern ajánlatára Mehdi Benatiárért, míg a Napoliból a Swansea City volt képes elvinni Federico Fernándezt. Nem lebecsülve a nevezettek helyére érkezőket és a bennük rejlő potenciált (Konsztatinosz Manolasz: Olympiakosz » Roma, ill. Kalidou Koulibaly: Genk » Napoli), ezek a transzfermanőverek is kiválóan érzékeltetik, mennyire átrendeződött a Serie A világpiaci helye.

Az elmúlt szezonhoz képest a fővárosiaknál kicserélődött a védelem, Manolasz mellett jött Davide Astori és Ashley Cole is. A változás ugyan nem tűnik gyengülésnek, ám a hátsó alakzat összecsiszolásával Rudi Garcíának lesz munkája bőven, márpedig a „farkasok” nagy erőssége a biztató előző idényben épp a hátsó megbízhatóság volt. Elölre érkezett Juan Iturbe, akiben annyira bízik García, hogy a Juvéba szerződő Álvaro Moratát megelőzve eddig a legdrágább (érkező) nyári átigazolás az olaszoknál. A Napolihoz jött még az ismertebb nevek közül Michu, a veronai Jorginho, valamint Jonathan de Guzmán, de az alapcsapatban alighanem kevesebb változás várható – márpedig a stabilitás sokat érhet egy kiegyensúlyozott pontvadászatban.

„Napoli, scudetto” – jegyezte meg nápolyi érzelmű kollégánk a Partenopei Athletic Bilbaóval szembeni BL-kiesése után. És az összefüggésnek abból a szempontból van alapja, hogy Rafa Benítez alakulatának – miután nem jutott be az elitligába – nem kell szétforgácsolni az erőit. Ugyan folytatják a szereplést az Európa-ligában, de ezzel egyértelművé vált, hogy a bajnoki cím lesz a célpont, és az El biztosan nem használja el a nemzetközi mércével kevésbé tagolt keretet, mint az előző szezonban a BL. Ugyanez igaz lehet ugyanakkor a Romára is, amely visszatér a csúcsligába, ám a Bayernnel és a Manchester Cityvel egy négyesben szerepelve a nyolcaddöntő elérése is bravúrnak tűnhet – márpedig Olaszországban ha más nem is, a scudetto értéke továbbra is a régi, és ez az „örök városban” is befolyásolhatja a hangsúlyokat.

FRISS HÍREK AZ OLASZ ÁTIGAZOLÁSI PIACRÓLÁTIGAZOLÁSI KÖRKÉP (augusztus 26.)

MILÁNÓIAK, MI LESZ VELETEK?

Az, hogy – a topligák viszonylatában – a Serie A gyengélkedése ennyire látványos, elsősorban a két milánói csapat, az AC Milan és az Internazionale elmúlt évekbeli gyatra szereplésével van összefüggésben.

Balotelli nagy csinnadrattával érkezett a Milanhoz 
– és legalább olyan halkan távozott
Balotelli nagy csinnadrattával érkezett a Milanhoz – és legalább olyan halkan távozott

Kívülről úgy tűnik, hogy a két klub közül a piros-feketéknek lesz nehezebb kikerülniük a gödörből: a rossoneri mintha gazdaságilag és szakmailag is nehezebb helyzetben volna. Mert ugye azt senki nem gondolhatja, hogy az érkezésekor még szinte megváltóként beharangozott Mario Balotelli távozásával hirtelen kikerült a fék a csapatból.

Az érte kapott összegért „sikerült” lehámozni kölcsönben a Chelsea-nél kegyvesztetté vált Fernando Torrest, aki rövid időn belül vagy bizonyítja, hogy nem hagyta visszavonhatatlanul az Anfielden a góllövőcipőjét, vagy kereshet magának egyet a régi, nagy nevekre még ugró arab együttesek közük.

Vele együtt is meglepő lenne, ha a minimálelv mentén megszerzett Diego López, Jérémy Ménez, Alex trió hirtelen szárnyakat adna az elmúlt kiírásban csupán a 8. helyig jutó társaságnak, nem tűnik dobogóesélyesnek a Milan, no. Már csak azért sem, mert nem könnyű bízni Filippo Inzaghiban. A Primavera-gárdától érkező korábbi támadó kinevezése legalább annyira kockázatos húzás, mint januárban volt Clarence Seedorfé: ugyanúgy a korábbi nagycsapathoz köthető, ám a hollandhoz hasonlóan felnőtt szinten tapasztalat nélküli, szárnyait bontogató szakember került a padra. Maradjunk annyiban, nem ideális a kezdő lépésekhez egy nagy presztízsű, nagy nyomást vonzó klub. Azért persze az első fordulókban módfelett kíváncsiak leszünk arra, alkalmaz-e a Milan lestaktikát...

Az Inter az előző bajnokságban mindössze három ponttal szerzett többet, mint a városi vetélytárs, ám az indonéziai tulajdonos, Erick Thohir pénze és a Walter Mazzarri építkezésében jelentkező kontinuitás nagyobb bizakodásra adhat okot Milánó fekete-kék érzelmű felében. Nemanja Vidics érkezésével a védelem, Gary Medelével pedig a középpálya válhat acélosabbá, míg Pablo Osvaldo jövetelével elöl nőtt a merítési lehetőség, igaz, Ricky Álvarez távozott – ami nem túl jó üzenet a jövő szempontjából. Mindenesetre meglepő lenne, ha bejelentkezne a scudettóra a gárda, még ha Antonio Conte negyedikként azok közé is sorolta, amelyek ott lehetnek esetleg a végelszámolásnál. Pedig látatlanban alighanem a dobogó alsó foka sem számítana csalódást keltő eredménynek.

A SERIE A SZURKOLÓI SZOFTVERE LETÖLTHETŐ ITT!

Jelen állás szerint Cuadrado és Vidal tovább erősíti a Fiót, illetve a Juvét
Jelen állás szerint Cuadrado és Vidal tovább erősíti a Fiót, illetve a Juvét

LESZ-E BRAVÚRCSAPAT?

Kérdés, hogy a milánói gyengélkedés következtében képes lesz-e valamelyik rivális előrelépni a ritkásabb levegőjű élmezőnybe. A Fiorentina az elmúlt két szezonban már feszegette a Serie A status quóját, mindkétszer negyedik hely lett a végállomás, s tekintve, hogy a firenzeiek az alapembereik mellett – még Juan Cuadradót is! – megőrizték a kispadon Vincenzo Montellát, némiképp talán tiszteletlenség lenne, ha nem úgy tekintenénk a violákra, mint akik inkább előrefelé okozhatnak meglepetést, mint hátra.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a 2014–2015-ös Serie A-t?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Parma és a Torino kevés poszton változott, így a „keresztesek” és a „bikák” is megőrizhetik helyüket a középmezőny elején, igaz, utóbbi csapat esetében az is kell, hogy Ciro Immobile góljait csapatszinten, az érkező Antonio Nocerino és Fabio Quagliarella vezetésével pótolják.

A Lazio legutóbb nem futott jó idényt, el is fogyasztotta Vladimir Petkovicot és Edy Reját, míg a nyáron Stefano Pioli kezébe került az irányítópálca, aki a védelem átalakításával kezdte a munkáját. Stefan de Vrijt kiáltották ki a nyár nagy fogásának, ám hogy a rómaiaknál a „vb legjobb védőjeként” címkézett holland bizonyítja-e a rátermettségét, még kérdéses, mindenesetre az első forduló Milan–Lazio csatája a Roma–Fiorentina mellett a nyitó kör csemegéjének ígérkezik.

Az elmúlt szezonban játékával elismerő jelzőket kivívó Hellas Verona egyike azoknak a csapatoknak, amelyek egyértelműen gyengültek, míg leginkább a városi vetélytárs Chievo alakult át, amelynek ideális kezdőjébe a Gazzetta nem kevesebb mint hét új játékost vizionál.

A Serie A legnagyobb nyári átigazolásai
A Serie A legnagyobb nyári átigazolásai

MELYIK ÚJONC ESIK KI?

Ugyan Olaszországban hagyományosan nem könnyű az újoncok dolga, az elmúlt évtized azt mutatja, hogy a bennmaradás reálisan kitűzhető cél minden Serie B-ből érkező csapat számára.

Legutóbb ugyanis a 2000–2001-es idényben fordult elő olyan, hogy egynél több újonc – akkor a Vicenza és a Napoli – intett búcsút az élvonalnak. A „friss elsősök” közül azóta mindig legfeljebb egy esett ki. Az évezred elején rásegített erre a Serie A bővítése is, de 2007–2008-ban például mindegyik feljutó a tabella első felében végzett (igaz, ebben benne volt a Juventus is, amely a pályán sosem esett ki, 2006-ban kizárták).

Az előttünk álló szezonra a Palermo, a Cesena és az Empoli csatlakozik a B-ből. A szicíliaiak azonnali retúrjeggyel érkeztek vissza az első osztályba, és keretük alapján joggal elvárható, hogy teljesítsék a másodosztályúaknál szokványos „csak biztos bennmaradást!” felkiáltást. A Cesena is mindössze két évadot töltött alább, ám a fekete-fehéreknek az Empolihoz hasonlóan kaparniuk kell majd minden meccsen, de ugyanez igaz lehet az előző idényben bennmaradó Hellasra és Sassuolóra, amelyeket elérhet a „másodév-szindróma”.

ÚJONCOK SZEREPLÉSE A SERIE A-BAN
2013–2014: Hellas Verona – 10. Sassuolo – 17. Livorno – 20.
2012–2013: Sampdoria – 14. Torino – 16. Pescara – 20.
2011–2012: Atalanta – 12. Siena – 14. Novara – 19.
2010–2011: Cesena – 15. Lecce – 17. Brescia – 19.
2009–2010: Parma – 8. Bari – 10. Livorno – 20.
2008–2009: Chievo – 16. Bologna – 17. Lecce 20.
2007–2008: Juventus – 3. Napoli – 8. Genoa – 10.
2006–2007: Atalanta – 8. Catania – 13. Torino – 16.
2005–2006: Empoli – 8. Ascoli – 12. Treviso – 19.
2004–2005: Palermo – 6. Messina – 7. Livorno – 9. Cagliari – 12. Fiorentina – 16. Atalanta – 20.
2003–2004: Sampdoria – 8. Lecce – 10. Siena – 14. Ancona – 18.
2002–2003: Modena – 12. Empoli – 13. Reggina – 15. Como – 17.
2001–2002: Chievo – 5. Torino – 11. Piacenza – 12. Venezia – 18.
2000–2001: Atalanta – 7. Brescia – 8. Vicenza – 16. Napoli – 17.

„KÍVÁNCSI MÉG BÁRKI A SERIE A-RA?”

Hangzott el provokatívan anyagunk írása közben a szerkesztőségben. Nos, az tény, hogy az olasz bajnokság az elmúlt években veszített a vonzerejéből, a magyarországi népszerűségéről nem is szeretnénk értekezni, olasz szempontból nézve a helyzetet ugyanakkor sokkal árnyaltabb a kép.

A SERIE A ÁTLAGNÉZŐSZÁMAI AZ ELMÚLT IDÉNYEKBŐL
1993–1994: 29 590; 1997–1998: 30 799; 2001–2002: 26 430; 2005–2006: 21 965; 2006–2007: 18 282; 2007–2008: 23 340; 2008–2009: 25 371; 2011–2012: 22 493; 2013–2014: 23 385
Forrás: wordlfootball.net
Fent az Inter idén, 
alább a Roma tavaly bevezetett új logója
Fent az Inter idén, alább a Roma tavaly bevezetett új logója

A Serie A átlagnézőszáma az elmúlt években gyakorlatilag 20 ezer fölött stagnál, a Juventus uralkodása nem volt riasztó hatással a vonzerőre. Sőt, az elmúlt szezonok számai épp azt bizonyítják, hogy – akárcsak Magyarországon egy jó Fradinak – egy jó Juventusnak kifejezetten húzóereje van a bajnokságot tekintve. Az olasz élvonal átlagnézőszáma ugyanis akkor érte el a mélypontját, amikor a torinóiak a calciopoli következtében a második vonal purgatóriumában szerepeltek 2006–2007-ben. A bundabotrány miatt arra sem lehet világos választ adni, hogy a Serie A ki tudta-e használni valamennyire a világbajnoki cím nyújtotta ambivalens delíriumot, ám az alighanem leszögezhető, hogy hosszú távon sokat nem profitált belőle. Annyit bizonyosan nem, mint amennyit például a németek, akiknél gyakorlatilag nem kezdődik el most úgy Bundesliga-meccs, hogy ne ünnepelnék meg az emberek egy-két játékosukat, a vb-címet vagy csak úgy magukat.

A Serie A-ban az elmúlt szezonban az Inter hazai meccseinek volt a legmagasabb a nézettsége (46 246), aminél nyolc német csapat is magasabb számokat tud felmutatni! A bajnok Juventus 2013–2014-es átlaga (37 318) csak a 37. az európai klubok sorában, megelőzte például a Nürnberg, a Galatasaray, a Lille, az Everton és a harmadosztályú Rangers is, igaz, a Juventus Stadion kihasználtságára legalább nem lehet panasz. Hihetnénk, hogy az okok elsősorban gazdasági eredetűek, ám az olasz jegyárak nem erről tanúskodnak: Angliában majdnem háromszor, Németországban pedig másfélszer többe kerül egy átlagos szezonbérlet.

A szakértők egy része a kevésbé hatékony marketinggépezetben látja a rosszabb mutatók okát. A Roma amerikai tulajdonosa el is mondta, hogy az első években keményen neki kell feküdni a marketinges fejlesztéseknek, mert ezen a területen óriásiak a klub elmaradásai. Az más kérdés, a szurkolók mennyire veszik jó néven, hogy – az Inter szintén új külföldi tulajdonosánál tapasztalthoz hasonlóan – a logó újratervezésével kell ezt a folyamatot kezdeni. Márpedig a Serie A fejlődőképességéhez már nem elég a hazai népszerűség, mást ne mondjunk, az olasz élvonal hivatalos oldalának 271 ezer követője van a Twitteren (amúgy négyszer több, mint egy éve!), a Premier League-nek azonban 5.47 millió. Ehhez képest egy Manchester City–Juventus meccs még egyáltalán nem tűnik lefutottnak.

A 2014–2015-ÖS SERIE A CSAPATAI
VezetőedzőStadionFérőhelyMezgyártó
Atalanta Stefano Colantuono Atleti Azzurri d'Italia 26 542 Nike
Cagliari Zdenek Zeman (cseh)Sant'Elia 11 650 Kappa
Cesena Pierpaolo Bisoli Dino Manuzzi 23 900 Lotto
Chievo Eugenio Corini Marc'Antonio Bentegodi 38 402 Givova
Empoli Maurizio Sarri Carlo Castellani 16 800 Royal
Fiorentina Vincenzo Montella Artemio Franchi 47 282 Joma
Genoa Gian Piero Gasperini Luigi Ferraris 36 685 Lotto
Internazionale Walter Mazzarri Giuseppe Meazza 80 018 Nike
Juventus Massimiliano Allegri Juventus Stadium 41 254 Nike
Lazio Stefano Pioli Olimpico 72 698 Macron
Milan Filippo Inzaghi San Siro 80 018 Adidas
Napoli Rafael Benítez (spanyol)San Paolo 60 240 Macron
Palermo Giuseppe Iachini Renzo Barbera 36 349 Joma
Parma Roberto Donadoni Ennio Tardini 27 906 Errea
Roma Rudi Garcia (francia)Olimpico 72 698 Nike
Sampdoria Szinisa Mihajlovics (szerb)Luigi Ferraris 36 685 Kappa
Sassuolo Eusebio Di Francesco Mapei (Reggio Emilia)20 084Sportika
Torino Giampiero Ventura Olimpico di Torino 27 994 Kappa
Udinese Andrea Stramaccioni Friuli 30 642 HS Football
Verona Andrea Mandorlini Marc'Antonio Bentegodi 38 402 Nike

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik