nemzetisport.hu 2018.10.23 14:05 Frissítve: 2018.10.23 14:13

Juventus: Veszélyben voltunk, nem számított a futball – Pjanic

Megrázó történetet osztott meg Miralem Pjanic, az olasz bajnok Juventus bosnyák válogatott labdarúgója. A 28 éves középpályás családjának menekülnie kellett a délszláv háború idején, és Luxemburgban talált menedéket.

Miralem Pjanic nehéz gyerekkora után sikeres futballistává vált (Fotó: AFP)

 

Fahrudin Pjanic, a Juventus középpályásának édesapja a jugoszláv harmadosztályú FK Drina Zvornyikban futballozott, így bejárta az országot, és tudott az egyre erősödő politikai feszültségről. A délszláv háború kitörését megelőzően szerette volna elhagyni az országot. Egy barátja révén Luxemburgban felvette a kapcsolatot a Schifflange félprofi futballklubbal, ráadásul a munkakeresésben is segítettek volna neki. A terv összeállt, de akadályba ütközött: Jugoszlávia elhagyásához szerződést kellett volna bontania az FK Drina Zvornyikkal, és a klub pecsételhette volna le az utazáshoz szükséges iratokat. Erre azonban nem voltak hajlandóak...

„Édesanyám is azt akarta, hogy elhagyjuk az országot, de a klub többször is nemet mondott apámnak, ezért ő maga ment el a főtitkárhoz, hogy meggyőzze. Elsőre neki is nemet mondott, amire én elkezdtem sírni, így a főtitkár beleegyezett, csak hogy abbahagyjam a sírást – emlékezett vissza gyerekkorára a Guardiannek adott interjúban Miralem Pjanic. – A szüleim is nagyon fiatalok voltak akkoriban, 20-22 évesek, és gyakorlatilag három bőrönddel elindultak egy olyan országba, amelynek még a nyelvét sem beszélték.”

A bosnyák középpályás elmondta: édesapja nappal, édesanyja éjszaka dolgozott Luxemburgban, így egyikük mindig vele volt. Esténként apjával, Fahrudinnal a Schifflange edzéseit látogatta már kisgyermekként, így már korán a futball szerelmese lett. „Édesapám is középpályás volt, nem is akármilyen. Nagyon jól látott a pályán. Nem voltak olyan lehetőségei, mint nekem, de mindent megtett. El akarta hagyni az országot, mert a családunk veszélyben volt. A futball akkor már nem számított.”

A Schifflange után a Metzben, a Lyonban és a Romában is megfordult középpályás a Juventusszal kedden a Manchester Unitedhez látogat a Bajnokok Ligája csoportkörében. A meccs kapcsán saját játékstílusáról és többek között Cristiano Ronaldóról is beszélt.

„Nem olyan futballista vagyok, aki tízszer sarkazik egy meccsen, vagy briliáns cseleket mutat be, ezekkel nem foglalkozom. Az egyszerűségre törekszem, sokszor ezek a dolgok a legnehezebbek, nem mindenki képes rájuk. Szerencsés vagyok, mert láthattam játszani Zidane-t, Xavit, Iniestát és Pirlót is. Ők mindannyian az egyszerűségre törekedtek. Sokat olvastam Paul Scholes edzésmódszereiről, Cristiano Ronaldo is mesélt róla, ő is sokat tanult tőle” – tette hozzá a Juventus játékosa.

A torinóiak az utóbbi években mindent megnyertek, kivéve egy trófeát: a Bajnokok Ligáját. „Mindig is fontos volt számunkra. Szeretnénk döntőbe jutni, és ott nyerni is. De lépésről lépésre haladunk, most az a legfontosabb, hogy megnyerjük a csoportot” – mondta a BL-lel kapcsolatban Pjanic.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
E-CSOPORT

18.55: AEK Athén (görög)–Bayern München (német) (Tv: Spíler2)
21.00: Ajax (holland)–Benfica (portugál)
F-CSOPORT
21.00: Hoffenheim (német)–Lyon (francia) (Tv: Spíler2)
21.00: Sahtar Doneck (ukrán)–Manchester City (angol)
G-CSOPORT
21.00: AS Roma (olasz)–CSZKA Moszkva (orosz) (Tv: Spíler1)
21.00: Real Madrid (spanyol)–Viktoria Plzen (cseh)
H-CSOPORT
18.55:
 Young Boys (svájci)–Valencia (spanyol) (Tv: Spíler1)
21.00: Manchester United (angol)–Juventus (olasz) (Tv: M4 Sport)

2019.10.14 17:00:36

Olasz labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

„Nehogy eszedbe jusson lepisilni a rendőrautó kerekeit! A rendőrök nem találják viccesnek, és a klubod sem…”

2019.10.06 20:13:56

Olasz labdarúgás CS. Z.

Pattogós, harcos meccset hozott a Derby d'Italia, Conte Interjében kevesebb volt az átütőerő.

2019.09.21 20:19:28

Olasz labdarúgás T. I.

Antonio Conte csapata négy forduló után négy győzelemmel a tabella első helyén áll.

2019.09.14 13:03:49

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nagyon készültek a rangadóra a firenzeiek, akik az első félidőben több ziccert is elhibáztak, a vége 0–0 lett.

2019.09.01 16:56:00

Olasz labdarúgás R. GY.

Hat kapufát láttunk a Lazio és a Roma rangadóján, gólból viszont csak kettőt, így lett iksz.