Földönkívüli - Bernard Hopkins tényleg különleges

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.04.20. 15:09
null
Hopkins 49 évesen is remekül bokszol (Fotó: Reuters)
Már önmagában az szenzáció, ha valaki 50. évében sportol, hát még az, ha ezt valaki a profi ökölvívásban teszi. A profi bunyó veszélyes üzem, persze ezt a fiatal korában börtönviselt valaki, Bernard Hopkins (55–6–2, 32 K. O.–T. K. O.) tudja. Viszont bokszolni is tud: vasárnap hajnalban Washingtonban 7000 néző előtt pontozással győzte le a kazah Bejbut Sumenovot (14–2, 9). Ugyan 116:111 arányban két pontozó Hopkinst látta jobbnak, a harmadik érthetetlen módon 114:113-re a kazahot hozta ki győztesnek.

Pedig a 20. címvédő meccsén győztes amerikai úgy oktatta Sumenovot, mint apja a fiát. Az igazság az, hogy a 49 éves veteránnak a 30 esztendős kazah a kora alapján valóban a fia lehetne. Földönkívüli teljesítmény volt, a maszkban bevonuló Hopkinstól.

Két menet alatt Hopkins feltérképezte ellenfelét, aztán elkezdte oktatni. Sumenov próbálkozott, de a meneteket az amerikai nyerte meg. Néhány nagy ütéssel nemcsak meglepte, a 11. menet elején a padlóra is küldte a kazahot. Nem volt szép meccs – persze Hopkinstól ezt nem is vártuk el –, viszont a győztes végig kontrollálta az összecsapást. Sumenov csupán egy dologban volt jobb: többet ütött, igaz, kevesebbet talált, mint ellenfele. Hopkins 303 elindított ütéséből 186 talált célba, a kazah kétszer annyi (608) próbálkozásából csak 124 érte el az amerikait.

Ezek után Hopkins szájából nem is hatott nagyképűen, hogy különlegesnek tartja magát, és nem is magyarázta meg, mire gondolt, illetve igen. „Önmagáért beszél” – mondta a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) félnehézsúlyú vb-címeit egyesítő bajnok. Valóban.

Hogy mit hozhat a jövő?

Hopkins már üzent: „Stevenson, jövök Kanadába!” Majd hozzátette, most az a célja, hogy egyesítse a négy nagy szervezet bajnoki címeit, ő legyen a vitán felül álló bajnok. Kérdés, hogy már nem az-e, de ezt maga az érintett meghagyja az elemzőknek. A Bokszvilágtanács (WBC) bajnoka, a kanadai Adonis Stevenson a fightnews.com szerint a félnehézsúly második legjobb bunyósa, de ha azt gondoljuk, hogy Hopkins az első, tévedünk. Ő csak harmadik, a rangsort a Bokszvilágszervezet (WBO) bajnoka, a veretlen orosz Szergej Kovaljov vezeti. Stevenson májusban címvédő meccsen bokszol, de aztán jöhet akár Kanadában, de a New York-i Barclays Center is szóba került lehetséges helyszínként. A lényeg, hogy Hopkins 50 éves korára – januárban tölti be – valamennyi nagy szervezet vb-övét szeretné magáénak tudni.

Aztán van itt még valami: ha betöltötte az ötvenet, akár jöhetne Floyd Mayweather Jr. is. A világ legjobbjának tartott Mayweather májusban az argentin Marcos Maidana ellen lép ringbe. Hanem aztán! A Földönkívüli ugye jövőre már ötvenéves, Mayweather (45–0, 26) menetel 50. győzelme felé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik