FFT: amikor Olaszország és Paolo uralta a világot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.02. 14:54
Golaccio! A '90-es években kétségtelenül Olaszország és a Serie A volt a futball hazája. Tizenhárom európai trófea, hat rekordáron eladott játékos, hat Aranylabda, nem is beszélve Asprilláról vagy Zidane-ról. Ez a Calcio királyságának ideje.

A Milan a '90-es diadallal elérte, hogy a történelem folyamán először egy évben egy ország csapatai vigyék haza Európa három legfőbb trófeáját. Luciano Pavarotti első szárnypróbálgatásainak évéről beszélünk, amikor az ország az 1990-es vb-rendezésre készült, amikor Gianluca Vialli két góljával a Sampdoria megverte az Anderlechtet, és elvitte a KEK-et, amikor a Juventus a Fiorentina elől halászta el az UEFA-kupát egy olasz házidöntőben. Így kezdődött az évtized, amikor a Serie A meghódította a pályát és a focirajongók szívét.

A nagy pénzek azonban már nem Olaszországban, hanem Angliában cseréltek gazdát, hála a jövedelmező közvetítési jogoknak, valamint Spanyolországban, ahol eljött a Galaktikusok ideje. A felső kategóriás játékosok elköltöztek, a közönség is apadozni kezdett. A hírhedt bundabotrány után a 2006–07-es idényre a nézőátlag húszezer alá csökkent.

Egy évtizeden át azonban a Serie A volt a csúcsok csúcsa. Tizenhárom európai kupa, hat rekordáron vásárolt játékos, és hat aranylabdás csupán tíz év leforgása alatt. Vitathatatlan: a '90-es években az olasz futball volt a király.

A Serie A királyságáról szóló cikket elolvashatja a FourFourTwo oldalán, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik