PÓR KÁROLY
PÓR KÁROLY
2017.03.18 09:58 Frissítve: 2017.03.18 09:58

Contéval és Allegrivel is dolgozott a Juvénál – az NB I-be jöhet

Néhány éve a szlovák labdarúgás legígéretesebb tehetségei között tartották számon, ami nem is csoda azok után, hogy már 16 éves korában szerződtette a Juventus Nagymihályból; a hírek szerint közel 500 ezer eurót fizettek érte. A felvidéki Varga Atila három és fél évet töltött el Torinóban, de az igazi áttörés még nem jött össze a jelenleg a Sampdoria kölcsönjátékosaként a Latina Calcio keretéhez tartozó védőnek, felnőttek között tétmeccsen még nem tudott bemutatkozni. A napokban egy magyar menedzserirodával kötött szerződést, és nem tartja kizártnak a magyarországi folytatást sem.

Varga Atila végigjárta a korosztályos szlovák válogatottakat – a legígéretesebb tehetségek között tartották számon                      (Fotó: netky.sk, archív)

 

VALAMIÉRT FIZETTEK ÉRTE – A MENEDZSER SZEMÉVEL

„Varga Atila történetét az újpesti Kecskés Ákoséhoz tudnám hasonlítani, aki az Atalantában nevelkedett, és neki is kölcsönbe az NB I-be kellett igazolnia ahhoz, hogy felnőttek között tapasztalatot szerezzen. A huszonegy éves Kecskés annyival jár Varga előtt, hogy az Újpestben már játszott huszonöt élvonalbeli bajnoki meccsen a felnőttek között. Ezért az NB I vagy akár a lengyel élvonal neki is jó lehetőség lenne a tapasztalatszerzésre, és ha bizonyít, akkor lesz lehetősége előrelépnie, mert a szlovák utánpótlás-válogatottság, illetve a torinói múltja megfelelő ajánlólevél. Tipikus belső védő, aki a Conte-féle Juventusnál a három belső védős játékkal is megismerkedhetett, nemcsak előre rugdossa a labdákat, hanem képes felvezetni, pontosan megjátszani őket, amellett, hogy jó felépítésű, jól fejelő játékosról beszélünk " – nyilatkozta a Center Sport menedzseriroda részéről a névrokon, Varga Norbert.

„Atila esetében most egy lépést hátra kell lépni a további fejlődése érdekében, de ez gyakran előfordul a profi világban. Kortársa, a szintén szlovák Tomás Vestenicky például a Romától szerződött egy éve a Cracovia Krakówhoz, amelynél 27 meccsen játszott azóta, és a féléves kölcsönszerződés után végleg szerződtették. Vagyis nem kell leírni valakit azért, mert az utánpótlásból kikerülve a felnőttek között nem tudott egyből bemutatkozni. Nagyon nehéz betörni a felnőttfutballba, de valamiért szerződtették Varga Atilát, a Juventus félmillió, a Sampdoria négyszázezer eurót fizetett érte, és a Sampnál is jelezték már, látnak benne perspektívát, ezért végleg nem engednék el, csak kölcsönbe” – tette hozzá a játékosügynök.

REMENYÉTŐL TORINÓIG – A KEZDETEK

Már-már hollywoodi forgatókönyvbe illő történet is lehetett volna Varga Atiláé (nem elírás, a magyar származású játékos így írja a nevét). A 300 fős, mára már szinte csak szlovákok lakta felvidéki faluból, Remenyéből származó Varga szülőfaluja csapatában kezdett el futballozni, a nagyapja volt az első edzője. A falusi csapatból aztán Nagykaposra, majd Nagymihályba, az élvonalbeli Zemplín Michalovce utánpótlásába került.

Tehetségére hamar felfigyeltek Szlovákiában, bekerült a korosztályos válogatottakba, majd észrevették a Juventus megfigyelői is, és ahogy betöltötte a 16. életévét, már szerződtették is, méghozzá félmillió euróért.

Három és fél évet futballoztam a Juventus korosztályos csapataiban – kezdett bele történetébe a Nemzeti Sport Online megkeresésére a 20 éves védő. – Folyamatosan játszottam, és úgy gondolom, nagyon sokat fejlődtem is ezen idő alatt, hiszen együtt edzhettem a felnőttcsapattal is, felkészülési meccsen pályára is léphettem.

Elérkezett azonban egy pillanat, amikor a jövőm érdekében fontos döntést kellett hoznom. Torinóban korosztályonként harminc-harmincöt játékos ugyanazért harcol, hogy eljusson a nagycsapatig, de ez végül jó ha egy-két játékosnak sikerül. Mivel kevés esélyt láttam arra, hogy tétmeccsen előbb-utóbb lehetőséget kapjak, ezért 2015 februárjában a Sampdoriához szerződtem. Akkor még Walter Zenga volt a csapat edzője, aki láthatóan jobban épített a fiatalokra.”

PIRLO, POGBA, LATINA CALCIO – AZ ÁTTÖRÉS MÉG VÁRAT MAGÁRA

Zengát azonban hamar leváltották, Vargát pedig kisebb sérülés is hátráltatta, ami miatt a Sampnál sem mutatkozhatott be tétmeccsen a Serie A-ban. Tavaly nyáron a másodosztályú Latina Calciónak adták kölcsön egy évre, itt továbbra is az utánpótláscsapatban játszik.

Nem bántam meg, hogy Olaszországba kerültem, azzal együtt sem, hogy húszévesen még mindig várnom kell arra, hogy a felnőttek között játszhassam. A Latina ugyanis a bennmaradásért harcol a Serie B-ben, és így nem kockáztat a klub rutintalan fiatalok csapatba állításával. Ugyanakkor azt hiszem, sokan cserélnének velem. Megtanulhattam olaszul, a Juvénál olyan sztárokkal edzhettem együtt, mint Andrea Pirlo vagy Paul Pogba, akivel kimondottan jó is volt a kapcsolatom, és olyan szakemberek edzésein vehettem részt, mint Antonio Conte és Massimiliano Allegri. Annak érdekében azonban, hogy a felnőttek között is rutint szerezzek, váltanom kell. Ezért is kötöttem szerződést a magyar Center Sport ügynökséggel, nem zárkózom el a magyarországi vagy, mondjuk, a lengyelországi folytatástól sem, de a Sampdoria nem kíván végleg elengedni. Először újabb kölcsönszerződés jöhet szóba, és ha tapasztalatot szereztem, akkor még Olaszországban is esélyt kaphatok” – mondta Varga Atila.

Varga három és fél évet töltött a Juve utánpótlásában

SZLOVÁK U-VÁLOGATOTTKÉNT NB I?

A védő tizenéves kora óta tagja a különböző szlovák korosztályos válogatottaknak, jelenleg is a keret tagja, járt utánpótlás Európa-bajnokságon, és 2013-ban az U17-es vb-n is szerepelt. Elmondása szerint a magyar szövetségtől nem keresték, vagyis annak eddig még csak a lehetősége sem került szóba, hogy magyar címeres mezt húzzon magára. Egyelőre azonban erre nem is lenne lehetősége, hiszen nem magyar állampolgár, ahhoz pedig, hogy az legyen, le kellene mondania a szlovák állampolgárságról.

 
Az U19-es válogatottból kimaradó Tajti az edzővel nem beszélt, a kerethirdetésről sem tudott

Mint mondja, egyelőre ezzel a kérdéssel nem is szeretne foglalkozni, a pályán akarja felhívni magára a figyelmet, akár az NB I-ben is, ahol magyar származású lévén, az MLSZ új szabályozásának köszönhetően nem is számítana légiósnak.

Varga Atila története – a héten a Nemzeti Sportnak interjút adó, a Barcelonánál is megforduló Tajti Mátyáséhoz hasonlóan – újabb példa arra, mennyire nehéz áttörni, kiváltképp valamely topligában, a felnőtt- és az utánpótlásfutball közti falat. Viszont Varga arra is példa lehet, hogy sok munkával, kerülőutakon is válhat valakiből sikeres futballista, még ha nem is a Juventusban („elrontva” a hollywoodi forgatókönyvet) – persze csak akkor, ha a felnőttek között lehetőséget kapva bizonyítja, nem véletlenül nézték ki anno a torinóiak.

2019.10.14 17:00:36

Olasz labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

„Nehogy eszedbe jusson lepisilni a rendőrautó kerekeit! A rendőrök nem találják viccesnek, és a klubod sem…”

2019.10.06 20:13:56

Olasz labdarúgás CS. Z.

Pattogós, harcos meccset hozott a Derby d'Italia, Conte Interjében kevesebb volt az átütőerő.

2019.09.21 20:19:28

Olasz labdarúgás T. I.

Antonio Conte csapata négy forduló után négy győzelemmel a tabella első helyén áll.

2019.09.14 13:03:49

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nagyon készültek a rangadóra a firenzeiek, akik az első félidőben több ziccert is elhibáztak, a vége 0–0 lett.

2019.09.01 16:56:00

Olasz labdarúgás R. GY.

Hat kapufát láttunk a Lazio és a Roma rangadóján, gólból viszont csak kettőt, így lett iksz.