Buffon, Totti, De Rossi – apauralom van a Serie A-ban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.25. 21:34
null
Lehet, hogy Buffon fiúk a kesztyű helyett inkább góllövésre vágynak? A kapus (második) családjába január elején érkezett meg a legfiatalabb jövevény (Fotó: AFP)
Tudta, hogy Gianluigi Buffonnak január 6-án született meg a harmadik fia? Hogy Francesco Tottiék márciusra várják harmadik csemetéjüket? És hogy a Serie A játékosai közül az ötgyermekes Pepe Reina családja a legnagyobb? Az olasz futballistacsődör sztereotípiáját némiképp árnyalja a Sport Week magazin összeállítása, amely az olasz bajnokság családapáit mutatja be.

 

 

NYOLC GYEREK HAT ANYÁTÓL

Ha nem is rekord, mindenesetre általánosan ismert történet, hogy Roberto Carlos imádja a gyerekeket, van is neki nyolc – közülük az egyik Magyarországon született. Az más kérdés, hogy a korábbi brazil válogatott balhátvéd a csemetéi mellett nem épp a hűségéről ismert, így ha gyermekei édesanyját felköszöntené Anyák Napján, akkor hat nőnek kellene üzennie. Ám a kérdéssel amúgy alaposan zavarba lehet hozni a Delhi Dynamos aktuális edzőjét.

„Legyünk precízek, nem emlékszem a pontos számra – válaszolta Roberto Carlos korábban a témát firtató La Gazzetta dello Sportnak. – Biztosan van egy magyar nő és egy mexikói, a többiek brazilok. Összesen hatnak kellene lenniük.”

Kis híján kétszázan vannak az olasz élvonal labdarúgói között, akik már apának mondhatják magukat, ami – tekintve, hogy az átlagos futballista pályafutása a harmincas évei elejéig tart – egyáltalán nem alacsony szám. A Sport Week kimutatása szerint a Roma a leginkább „családbarát” klub: a „farkasok” keretéből 17-en (!) családapák – a két vezér, Francesco Totti és Daniele De Rossi egyaránt például szolgálhat e szempontból is –, a következő a sorban a Fiorentina és az Udinese (13-13), míg a másik véglet a Bologna és a Lazio (5-5). Pepe Reina a csúcstartó, ő öt gyermeket nevel, de például Balogh Norbert új csapattársánál, Stefano Sorrentinóéknál, Gary Medeléknél (Inter), Hernaneséknél (Juventus), Gervinhóéknál (Roma) vagy Philippe Mexeséknél (Milan) is nagy lehet a nyüzsi otthon, amikor mind a négy csemete elemében van.

Vannak közöttük olyanok, akik már nagyon fiatalon belevágtak a gyermeknevelésbe. A Fiorentina tartalékkapusa, Luigi Sepe például már 19 évesen apa lett, ma pedig már két fiú után futkoshat lakásában feleségével, Anna Laurával – mégsem bánták meg.

Cristian Totti közelről ismerkedhetett meg apja Aranycipőjével (Fotó: Reuters)
Cristian Totti közelről ismerkedhetett meg apja Aranycipőjével (Fotó: Reuters)

„Amikor gyerek voltam, mindig azt mondtam az édesanyámnak, húszévesen már apa akarok lenni. Őrültnek tartott, de aztán még előre is hozta az idő, tizenkilenc éves koromra apa lettem – mondta Sepe, aki egyáltalán nem bánta meg a korai gyermekvállalást. – Csodálatos, amikor mind a négyen együtt alszunk az ágyban. Tudom, hogy hiba, de így hozzászoktattuk az elsőt, és így a másodikat sem zárhatjuk ki. Így most ők fekszenek középen, én és a feleségem pedig az ágy két szélén.”

Icardi és Nara új családot alapított 
(Fotó: Reuters)
Icardi és Nara új családot alapított (Fotó: Reuters)

Különleges helyzetben van Mauro Icardi, aki szintén négy gyereket nevel, igaz, közülük csak a legkisebb közös feleségével, Wanda Narával. Az idősebbek édesapja ugyanis a korábbi csapattárs, az utóbbi időben kicsit megviseltnek tűnő Maxi López, akivel meglehetősen hangosra sikerült Nara válása, amely után azt sem lehet állítani, hogy felhőtlen barátság maradt a két labdarúgó között.

„Nagyon sok időt töltök a gyerekekkel. Ha kell, felkelek hozzájuk éjjel, és a labdarúgópályán is követem az első lépéseiket. Tanácsokat kérnek tőlem, boldog vagyok, hogy hivatkozási alapul szolgálok számukra” – mondta Icardi.

A nagycsaládosok közé tartozik Germán Denis, az Atalanta veteránja is, akinek három fia és egy lánya van, ám emiatt olykor a futballistaélet árnyoldalával is szembe kell néznie.

„Matias tizenhárom éves, és az első számú kritikusom. Ha van egy rossz meccsem, azonnal megjegyzi, és utána nem hagy békén. A hatéves Julian viszont csak annyit kérdez: »Papá, ma miért nem lőttél gólt?«” – panaszkodott Denis, akinek szerencséjére Benjamin még csupán egyéves.

A leggyakrabban azonban a futballistáknak is ugyanaz a kérdés nehezíti meg az életét, mint a többi családapának. Daniele Gastaldello, a Bologna játékosa sem tud ilyenkor okosat mondani a fiának: „Amikor látja, hogy előveszem a Bologna öltönyét az edzőtáborozáshoz, Pietro csak annyit kérdez: »Papi, neked mindig meccsre kell menned? Nem tudsz inkább itt maradni velem?«”

S a válasz csak habogás.

AZ APÁK SZÁMA A SERIE A-BAN
Atalanta 12 (Denis 4)
Bologna 5 (Gastaldello, Rossettini, Giaccherini 3-3)
Carpi 7 (Zaccardo 2)
Chievo 12 (Pellissier 3)
Empoli 9 (Maccarone, Mcsedlidze 2-2)
Fiorentina 13 (Pasqual 2 – és várják a 3. gyermeket)
Frosinone 6 (Zappino 3)
Genoa 8 (Burdisso 3)
Internazionale 7 (Medel 4)
Juventus 8 (Hernanes 4)
Lazio 5 (Konko 3)
Milan 12 (Mexes 4)
Napoli 12 (Reina 5)
Palermo 11 (Sorrentino 4)
Roma 17 (Gervinho 4)
Sampdoria 7 (Viviano, Barreto, Cassano 2-2)
Sassuolo 12 (Floro Flores 4)
Torino 10 (Bovo, Maxi López 3-3)
Udinese 13 (Lodi 3)
Verona 11 (Coppola, Greco, Souprayen 3-3)
Zárójelben a legnagyobb családdal rendelkező labdarúgók.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik