613 játékosból 310 külföldi - Contéék méltatlankodnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.08. 12:01
null
Jelenet az Inter–Napoli mérkőzésről – nem sok olasz játékos van a képen (Fotó: Reuters)
A szebb napokat is látott olasz labdarúgás problémáinak egyik megoldása lehetne, hogy több saját nevelésű fiatal kap szerepet a Serie A-ban. Ehhez képest ebben a szezonban a bajnokságba regisztrált játékosok több mint fele külföldi, sőt volt olyan mérkőzés a közelmúltban, amelyen csupán két olasz kapott szerepet a kezdőcsapatokban. Lássuk a tényeket és néhány, a futballban jártas itáliai sportember véleményét.

 

„Ha hozzáadnak valamit az olasz futball értékéhez, akkor szükség van a légiósokra, de a többségük fölöslegesen játszik a Serie A-ban. Az olasz harmadosztályban jobb labdarúgók vannak. Ezzel mindannyian tisztában vagyunk, mégsem tesz senki semmit” – bosszankodott Fabio Quagliarella, a Torino rutinos csatára, aki Carlos Tévez és Fernando Llorente árnyékában nem sok vizet zavart a Juventusnál, ezért a távozás mezejére lépett – mondjuk az argentin és a spanyol támadó nem a gyengébb képességű külföldiek közé tartozik.

A korábbi olasz válogatott játékos mellett Antonio Conte szövetségi kapitány sem lenne csalódott, ha minél több fiatal itáliai futballista kapna szerepet a legmagasabb osztályban, hiszen a szakembernek így több választási lehetősége lenne a válogatott keret összeállításakor.

A squadra azzurra 2010-es vb-kudarca, a csoportkörből való búcsúzás után a Serie A-ban bevezették, hogy egy klub csak két EU-n kívüli játékost igazolhat szezononként, de az egyesületek gyakorta kihasználnak olyan kiskapukat, hogy a szerződtetni kívánt labdarúgónak olasz családi kötelékei vannak.

A 2014–2015-ös idényben az élvonalbeli bajnokságba benevezett 613 játékos több mint fele, 310 nem olasz nemzetiségű. A külföldiek foglalkoztatásában élen jár a Fiorentina, amely 27 légióst tud a soraiban, míg a firenzei csapatot az Udinese (26), a Lazio (23), az Inter (23), a Roma (20) és a Napoli (19) követi e téren.

Az egyik mélypontot a Serie A 7. fordulójában rendezett Inter–Napoli (2–2) rangadó jelentette, amelyen a két kezdőcsapatban együttvéve két olasz (Andrea Ranocchia, illetve Lorenzo Insigne) kapott helyet. Márpedig közel sem biztató az itáliai futball jövőjére nézve, ha két, olyan jelentős történelmű együttes, mint az Inter és a Napoli, ekkora mértékben a légiósokra támaszkodik.

Az U21-es válogatottat a 2015-ös csehországi Európa-bajnokságra kivezető Luigi Di Biagio szintén abbéli reményét fejezte ki, hogy hamarosan a hazai játékosok lesznek többségben az első osztályban.

„Türelmeseknek kell lennünk a fiatal játékosokkal, akiket kinevelünk. Nem szabad leharapni a fejét annak, aki hibázik. Olaszországban manapság az a módi, hogy ha valaki bakit követ el, akkor tíz meccsig nem játszik” – mondta Di Biagio, aki jobb megoldás híján próbál alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik