388 millió eurós éves veszteséget termeltek a Serie A-s klubok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.04. 19:26
null
Nem ritka, hogy az olasz élvonalbeli mérkőzéseken konganak a lelátók az ürességtől (Fotó: Action Images)
Az előző, 2011–2012-es szezonban összesen 388 millió euró veszteséget termeltek az olasz labdarúgó-bajnokság élvonalának klubjai – derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) nemzetközi tanácsadó cég nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentéséből. Összehasonlításképpen: egy évvel korábban, a 2010–2011-es idényben ez az összeg 430 millió euróra rúgott.

A kimutatás szerint a 2011–2012-es szezonban 1.6 százalékkal csökkent az első osztályú mérkőzésre kilátogató szurkolók száma, ami hozzávetőlegesen 200 ezer nézőt jelent.

Az itáliai labdarúgásra nyilvánvalóan a fogadási csalások, valamint a rasszista szurkolói megnyilvánulások sem vetnek jó fényt, utóbbi egyre inkább elharapódzik az olasz pályákon (a Lazio például zárt kapuk mögött volt kénytelen megvívni a Stuttgart elleni Európa-liga-mérkőzést, mert drukkerei inzultálták a Tottenham színes bőrű játékosait a két csapat őszi csoportmérkőzésén).

A nemzetközi tanácsadó cég hozzáteszi: az is szerepet játszhat a nézőszám csökkenésében, hogy egyre több háztartásban érhetők el azok a televíziós csatornák, amelyek élőben sugározzák az olasz bajnoki mérkőzéseket. Az élvonalbeli klubok bevételeinek egyébként 43 százalékát teszik ki a tv-s jogdíjak, és csak kilenc százalékát a jegyeladások.

Szintén nem elhanyagolható körülmény, hogy a Serie A-ban és B-ben használt 36 stadion döntő többsége az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) legalapvetőbb előírásainak sem felel meg, valamint a Juventus az egyetlen klub, amelynek stadionja a saját tulajdonában van. A többi csapat által használt létesítményeket a helyi önkormányzatok birtokolják.

„Nekünk a stadionjaink jelentik az Achilles-inunkat” – mondta Enrico Letta, az AREL kutatási és jogszabályalkotó ügynökség főtitkára.

„Németországban ugyanakkor nincs gond a jegyeladásokkal, és ez az eredményeken is meglátszik. Elég megnézni a Bayern–Juventus BL-negyeddöntő végeredményét” – folytatta okfejtését a szakember a 2–0-s német sikerrel végződő találkozó felelevenítésével.

Emanuele Grasso, a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálója elmondta: „A nagy olasz klubok 2007-ig tartották a versenyt európai riválisaikkal, most már elmaradnak tőlük.”

Grasso hozzátette, hogy amíg a német élvonalban 44 ezer, addig a Serie A-ban 22 ezer volt az átlagnézőszám az előző idényben.

Az olasz első osztályú egyesületek az elmúlt szezonban összesen 2.7 milliárdos forgalmat bonyolítottak le, amely hétszázalékos emelkedést jelent az előző évi adatokhoz képest, míg a klubok vesztesége a 2011–2012-es szezonban 430 millió euróról 388 millió euróra csökkent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik