HIRDETÉS
HIRDETÉS
Nemzetisport.hu online 2005.09.20 00:00 Frissítve: 2011.12.24 02:43

Maldini történelmi csúcson

Valamikor azt gondolták, hogy a 41 évesen visszavonult Dino Zoff rekordjai örökké fognak élni, és bár ezekből a csúcsokból egy-kettő még ma is áll (például a válogatottban kapott gól nélkül lejátszott 1143 perce), a többségük Paolo Maldinié lett - vagy lesz. A Milan hátvédje korábban már átadta a múltnak Dino 112 válogatott mérkőzéses rekordját, hiszen ő 126 mérkőzésen volt tagja a squadra azzurrának, vasárnap pedig egy másik fontos mutatóban érte utol, és a szerdai fordulóban hagyja majd le Zoffot.

HIRDETÉS
Paolo Maldini vereséggel zárta a csúcsot jelentô, Sampdoria elleni mérkôzést (Fotó: Imago)
Paolo Maldini vereséggel zárta a csúcsot jelentô, Sampdoria elleni mérkôzést (Fotó: Imago)
A Sampdoria-Milan mérkőzésen Maldini lejátszotta 570. A-ligás találkozóját, így Dino mellé lépett az örökrangsorban. Az igazsághoz tartozik, hogy Paolónak ebben az évadban Gianluca Pagliucával, a Bologna kapusával kellett volna nagy csatát vívnia a rekordért (az előző idény végén a hálóőr egy meccsel előtte járt), de a piros-kékek a nyáron kiestek a Serie B-be, így a veterán kapus egyelőre nem tudja növelni A-ligás meccseinek a számát. (Az olasz statisztikusok nem számítják be ezen mérkőzések közé a helyosztókat és az osztályozókat, így "elvész" Maldininek egy 1987-es Milan-Samp UEFA-helyosztója és Pagliucának a Parma elleni két nyári osztályozója is.)

Érdekes egyébként, hogy az A-liga tízes szereplési örökranglistáján három kapust találunk (Zoff és Pagliuca mellett Ricky Albertosit), négy hátvédet (Maldinin kívül Vierchowod, a szintén igen "klubhű" Bergomi és a nyáron visszavonult Ferrara), továbbá három támadót (Mancinit, Piolát és Riverát), de középpályás nincs a névsorban. Maldini és Beppe Bergomi csak egy klubot szolgál(t), míg Riverát egyetlen alessandriai idény után vásárolta meg a Milan, amelyben pályafutása végéig játszott. Ugyanakkor Zoff és Piola négy, Vierchowod pedig hét (!) csapatban szedte össze a tagsághoz szükséges mérkőzésszámot.

De ne szorítsuk háttérbe a másik rekordot sem, hiszen Maldini 800 tétmeccse a Milanban óriási klubcsúcs, amelyet korábban Franco Baresi tartott 719 összecsapással. Ha hozzáveszszük, hogy Paolo 1985 januárjában, azaz valamivel több mint húsz éve debütált a piros-fekete csapatban, akkor könnyű kiszámolni, hogy évente átlagban mintegy 40 tétmeccset játszik piros-fekete mezben.

Végül pedig ne feledkezzünk meg arról az apróságról, hogy Paolo Maldini előtt van még egy fontos rekord: ő "csak" hét scudettót nyert (1988, 1992, 1993, 1994, 1996, 1999, 2004), míg az olasz labdarúgásban hárman (Giovanni "Gioanin" Ferrari, Giuseppe "Beppe" Furino és Ciro Ferrara) nyolcszoros bajnokok. Paolino ezt csak nem hagyhatja annyiban…
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.15 00:08:11

Olasz labdarúgás BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Azok közé tartozom, akik a futball legizgalmasabb szereplőinek gyerekkorom óta az edzőket tartják, szinte bálványozom őket, és minden bizonnyal magam is nagyítom gyakran a szerepüket azáltal, hogy a szememben sorsalakító hadvezérek, napóleoni stratégák, igazi szellemi vezérek, a szakma legnagyobb, legmegbecsültebb képviselői.

2018.08.31 19:21:22

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

Remekül kezdtek a milánóiak, de az egyenlítés után lefagyott a Gattuso-gépezet, ám a végén Cutrone...

2018.08.28 16:34:07

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Szuper kezdő, fillérekből? Ilyen a mesében sincs már, de viszonylag olcsón lehet építeni egy ütős 11-et.

2018.08.25 10:27:04

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

A gyenge kezdés után a torinóiak Pjanic és Mandzukic találatával bedarálták ellenfelüket.

2018.08.23 09:32:04

Olasz labdarúgás nemzetisport.hu

„Az öltözködés, a megjelenés fontos része a kultúránknak, mindegy, hogy nőkről vagy férfiakról van szó.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS