MISUR TAMÁSonline 2005.08.22 23:55 Frissítve: 2010.12.28 00:05

Jó ég! Talán eljött a jó év?

Az egész nyáron át tartó viták, perek, ítéletek, fellebbezések után a napokban végre kialakult a Serie A véglegesnek mondható 20 tagú mezőnye, így augusztus utolsó hétvégéjén megkezdődhet a 2005-2006-os olasz bajnokság. A szövetségnek volt mersze két nagy múltú csapatot, a kilencszeres bajnok Genoát és a hétszeres első Torinót alsóbb ligákba száműzni, míg a helyüket a csaknem abszolút újonc Treviso és az Ascoli foglalta el. Előre persze lehetetlen megmondani, hogy ezek a változások milyen hatással lesznek majd a bajnoki csatározásra, különösen annak fényében, hogy néhány nappal ezelőttig még 23-24 alakulat reménykedett az A-ligás tagságban. A Serie A küzdelmeit felvezető sorozatunkat öt részre osztottuk: az első négyben mindig egy-egy bajnokesélyessel (ma az Interrel) foglalkozunk kiemelten, és további négy gárdával marginálisan, míg az ötödik fejezet olyan hasznos tudnivalókat tartalmaz, amilyen például a sorsolás.

Az Inter játékosai már a bajnoki rajt elôtt ünnepelhettek, hiszen a csapat 16 év után újra megnyerte az Olasz Szuperkupát
Az Inter játékosai már a bajnoki rajt elôtt ünnepelhettek, hiszen a csapat 16 év után újra megnyerte az Olasz Szuperkupát
Olaszországban sokan meg vannak arról győződve, hogy a 2005-2006-os végre az Inter idénye lesz. Végre, hiszen a júniusi Olasz Kupa-diadal és a szombat esti Olasz Szuperkupa-siker ellenére a kék-feketék igazán jelentős győzelmei az idők homályába vesznek: az Inter legutóbb 1989-ben szerezte meg a scudettót (a lassan százéves csapat történetében ez a leghosszabb időszak bajnoki cím nélkül), míg a BEK-serleget legutóbb 1965-ben emelte fel Inter-játékos.

A két negatív sorozat egyike - vagy akár mindkettő - azonban ebben a szezonban megszakadhat, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy Roberto Mancininek sikerülhet győztes csapatot varázsolnia a kék-fekete sztárokból. Az Inter már az egész előző idényben alig szenvedett vereséget: a bajnokságban csupán kétszer kapott ki (a Milantól és a Messinától), a BL-ben szintén kétszer (mindkétszer a Milantól), míg az Olasz Kupában veretlenül menetelt, azaz mindösszesen négyszer hagyta el vesztesen a pályát. Lehet persze nevetgélni az elképesztő döntetlensorozaton, ám ha azoknak az ikszeknek a felét Mancini ebben az idényben győzelemre tudja változtatni, akkor Milan és Juventus legyen a talpán, aki tartani tudja a lépést Adrianóékkal.

Arról nem beszélve, hogy a kék-feketék kerete tovább erősödött a nyáron, ráadásul az előző évektől eltérően ezúttal nem "ész nélkül", pusztán a nagy nevekre utaztak a menedzserek, hanem kifejezetten posztra vásároltak. A védelmet egy tehetségesnek mondott brazil kapussal, Julio Césarral és az argentin Samuellel erősítették meg, aki garancia arra, hogy az Inter kevesebb gólt fog kapni, mint egy éve. Ebben a csapatrészben legfeljebb a játékosok életkora lehet aggasztó, hiszen J. Zanetti 32, Materazzi 32, Mihajlovics 36, Favalli 33, Córdoba 29, Zé Maria 32 éves.

A középpályára két klasszis érkezett a Real Madridtól: Solari és az aranylabdás Figo, akivel talán megoldódik a jobb oldali középpályás posztja. Ezt a csapatrészt jött erősíteni a chilei Pizarro is az Udineséből, akit sokan a Serie A legjobb irányítójának tartanak. Mancininek alighanem ez a sor okozza majd a legtöbb gondot: a csaknem tucatnyi kiváló játékosból melyik négy (vagy öt) lépjen pályára.

A csatársorban Vieri távoztával egyértelműen Adriano lett a primadonna, a brazil mellett elsősorban Martins, másodsorban pedig Recoba vagy Cruz felbukkanására számíthatunk. Az Adriano, Martins kettős nagyon sok fejfájást okozhat az ellenfeleknek, hiszen mindketten villámgyorsak, ragyogó fizikai felépítésűek, kiismerhetetlen mozgásúak, ráadásul napról napra javul közöttük az összhang.

Az Inter azonban nem elsősorban ezért esélyes a bajnoki címre és/vagy a BL-győzelemre: Moratti klubtulajdonos és Mancini mester végre úgy tudta összerakni a keretet, hogy gyakorlatilag minden posztra két játékos áll bevetésre készen: az első csapatnak tekintett Toldo - J. Zanetti, Córdoba, Samuel, Favalli - Figo, Verón, Cambiasso, D. Sztankovics - Adriano, Martins tizenegy nem sokkal erősebb, mint a B-csapat: Julio César - Zé Maria, Materazzi, Mihajlovics, Wome - C. Zanetti, Karagunisz, Pizarro, Solari - Recoba, Cruz, és akkor még nem tettük sehova Burdissót vagy Kily Gonzálezt.

Ha most nem nyernek, akkor tényleg soha…
2019.07.16 14:36:42

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2019. Újraírja a farkastörvényeket az új, portugál alfa-hím, Dzeko és Zaniolo is mehet.

2019.07.15 22:13:29

Olasz labdarúgás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A szerb mentalitás az élet igenlésében is megnyilvánul.

2019.07.10 15:23:20

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2019. Most Conte és Marotta lát neki az Internazionale újjáépítésének, röpülnek is a régi sztárok Milánóból.

2019.07.02 22:41:29

Olasz labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Juventus eljutott arra a szintre, ma már bárkit meg tud szerezni és bárkit meg tud fizetni. Ez persze borította a fizetési struktúrát is, Cristiano Ronaldo csaknem négyszer jobban keres, mint az addigi csúcstartó Higuaín.