Tokió 2020: akár Magyarország is megrendezheti az ökölvívók kvalifikációs tornáját

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.02.17. 11:37
null
Felkészültek vagyunk – Bajkai István (Fotó: Árvai Károly)
Bajkai István, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke szerint akár Budapest is megrendezheti az európai olimpiai selejtező folytatását.

 

A sportvezető az M4 Sport Sporthíradó című műsorában szerdán azt mondta, a múlt heti Bocskai emlékverseny rendezését mindenki, közte Umar Kremljov, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) decemberben megválasztott elnöke is pozitívan értékelte.

„Kremljov úr pozitívan ítélte meg a versenyrendezést, kiváló szakmai munkáról adott nyilatkozatot számunkra” – jelentette ki az elnök, aki szerint bebizonyították, hogy ilyen nehéz időszakban is lehet rangos nemzetközi sporteseményt szervezni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság keddi döntésével kapcsolatban – amellyel törölte az ökölvívók júniusra tervezett világkvalifikációs versenyét, míg a tavaly félbeszakított európai ötkarikás selejtező folytatását júniusra tette át – úgy fogalmazott, óriási sportdiplomáciai teljesítmény lenne, ha a szervezet Magyarországnak ítélné oda a rendezést.

„Állunk elébe a kihívásnak, amennyiben a NOB úgy dönt, hogy Magyarország lehet a lehetséges helyszín. Felkészültek vagyunk, a kormány és a sportvezetés is mögöttünk áll ebben a kérdésben” – emelte ki Bajkai István.

A NOB várhatóan jövő hétfőn jelöli ki a kvalifikációs verseny új házigazdáját.

A kontinentális kvótaszerző tornák közül az afrikai és az ázsiai/óceániai régió versenyeit meg tudták rendezni tavaly, az európai esemény három nap után félbeszakadt Londonban, az amerikai pedig el sem kezdődött – utóbbit május közepén Buenos Airesben tartják meg. A koronavírus-járvány miatt érvénybe léptetett különböző beutazási és egyéb szabályok miatt a Párizsba tervezett utolsó világkvalifikációs eseményt törölték, a francia fővárosban 53 tokiói hely talált volna gazdára. Ezeket a NOB tájékoztatása alapján a kontinensek között egységesen osztják el, a világranglistán pedig a 2017 óta elért eredményeket veszik majd figyelembe.

A magyarok közül Gálos Roland (57 kg) az egyetlen, akit ez a döntés már nem érint komolyabban, ő ugyanis a brit fővárosban két meccset nyerve a nyolc közé került, ami olimpiai indulást ért a számára. Viszont az eldőlt, hogy a magyarok közül a ringben már csak Fodor Milánnak (63 kg), Pribojszki Katának (69 kg) és Nagy Tímeának (75 kg) lesz esélye kvótát szerezni, mivel Londonban Gáloson kívül már csak ők voltak versenyben, amikor leállították a viadalt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik