Szupercsata szuperbajnoki címért

Vágólapra másolva!
2013.05.25. 10:59
null
Mikkel Kessler (balra) és Carl Froch között szombat este nem lesz ekkora barátság (Fotó: Action Images)
Három év elteltével másodszor is összecsap egymással Mikkel Kessler és Carl Froch. A tét papíron a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) nagyközépsúlyú világbajnoki címe és a Bokszvilágszövetség (WBA) szuperbajnoki öve. Most Froch bunyózik hazai pályán, a meccset a londoni O2 Arenában rendezik.

Már első mérkőzésük is parádés összecsapás volt.

SZÓBAN MÁR MART A KOBRA
A két ökölvívóra korábban nem volt jellemző, hogy becsmérelje egymást, ám Froch szerdán elvetette a sulykot. „Ha kell, megölöm ezt a f...t” – jelentette ki. – Elnézést a fogalmazásért, de meg fogom ölni. Ez brutálisnak meg borzalmasnak hangzik, de ez van. Ha meg kell ölnöm, hogy megtartsam a címem, ezt teszem. Tényleg súlyos sérülést akarok neki okozni. Igen, meg akarom ölni.”
Mikkel Kessler röviden kommentálta ellenfele szavait: „Ez nem volt túl udvarias!”
Más kérdés, hogy a Kobra aztán egy közösségi oldalon elnézést kért a Viking harcostól, továbbá azt is tudjuk, nem kell mindent készpénznek venni, amit a bunyósok a meccs előtt mondanak, mégis…
A jelenleg 34 éves dán Mikkel Kessler (46–2–0, 35 K. O.–T. K. O.) és a 35 esztendős brit Carl Froch (30–2–0, 22) 2010. április 24-én bokszolt egymással Dániában, a Viking harcos egyhangú pontozással győzött. A nagyközépsúlyú kategória legjobbjainak kiírt Szuper hatok torna keretén belül bunyóztak – azért a Bokszvilágtanács (WBC) szuperbajnoki övét is bedobták tétnek –, találkozójuk esélyes volt az év mérkőzése címre.

Ez volt Froch első veresége, ezután kétszer győzött (Arthur Abraham és Glen Johnson ellen), majd a hatos viadal döntőjében kikapott Andre Wardtól. Froch – a Kobra – 2012-ben két meccsen lépett a ringbe, mindkétszer „kinyírta” ellenfeleit (Lucian Bute, Yusaf Mack), s most készen áll a Kessler elleni visszavágóra, amelyet a londoni O2 Arenában rendeznek szombat este.


Senki sem gondolná, de a győztes útja lett rögösebb a visszavágóig. A Viking harcos hiába győzött Froch ellen, a következő meccse előtt, felkészülés közben súlyos szemsérülést szenvedett. „Elég közel sodort ahhoz, hogy be kelljen fejezni a karrieremet, ugyanis azt mondták, ha az ideg nem jön rendbe, operálni kell. De találtam egy nagyon jó szemorvost, aki azt mondta, az a gond, hogy nem tudom forgatni a szememet. Minél inkább elfárad, annál jobban előjön a kancsalság, s amikor lefelé néztem, kettős látásom volt. Már kétezer-kilencben a Ward elleni meccsem előtt kijött ez a probléma, majd a Froch elleni első mérkőzésen is zavart. Végül nem kellett megműttetnem, viszont a több mint egyéves gyógyulási időszak rémesen hosszú volt” – nyilatkozta Kessler. (A dán bunyós legközelebb 2011. június 4-én bokszolt Mehdi Bouadla ellen.) Majd így folytatta.

– Megígértem Carlnak, hogy ismét kiállok ellene, készen állok, hogy megint összecsapjunk a ringben. Az első meccsünk, főleg az utolsó menet, mindenkinek bebizonyította, milyen fából faragtak minket. Nekem mindegy, hol bokszolunk, készen állok újra elverni őt!”

Amikor biztossá vált a meccs időpontja, Froch sportszerűen nyilatkozott: „Tartottam tőle, hogy Kessler meggondolja magát, de szerencsére igazi férfi, aki állja a szavát. Klassz embernek tartom, hasonló fából faragtak minket. Ám ha Mikkel Dániában úgy gondolta, a legjobb Kobrát látta, nagyot tévedett. Londonban majd megismeri az igazit, kiadós verést kap” – vélekedett a brit. Kessler viszont nem rejtette véka alá szakmai véleményét barátjáról: „Elég sokat hibázik, első meccsünk óta nem túl sokat fejlődött. Persze sokkal tapasztaltabb lett, de alapvetően nem változott a stílusa. Londonban lesz néhány meglepetésem Froch számára. Hazai közönség előtt ez lesz élete legnagyobb mérkőzése, nyilván ez inspirálja. Biztos vagyok benne, ha meghallja az első gongszót, azonnal rám röppen. Ez pedig az én malmomra hajtja a vizet. Az pedig egyáltalán nem zavar, hogy a közönség neki szurkol.

Bokszoltam már Calzaghe-val Cardiffban több mint ötvenezer néző előtt, tudom, ez mit jelent. Meg kell mutatnom, jobb vagyok, mint Froch.” A Kobrának erről persze más a véleménye. „Sok remek ellenféllel mérkőztem, nem maradtam veretlen, de vesztes meccseimen, például Andre Ward ellen se vallottam szégyent. Ha pedig Kesslerrel nem dán szorítóban, hanem brit földön bokszoltam volna, akkor nem ő, hanem én nyerek.”

Mit lehet erre mondani? Be lehet bizonyítani, elvégre most Londonban esnek egymásnak.

FROCH IGAZI BETYÁR
„Most mit mondjak? – kérdezett vissza Rácz Félix, menedzser, akinek mindkét bunyós a kedvence. – A stílusa miatt Kesslert árnyalatnyival jobban szeretem, színesebb ökölvívó. Bár Froch igazi betyár, most esélyesebb. Kessler hiába végzett idő előtt legutóbbi két ellenfelével, mintha nem tudott volna kellően felpörögni. Sokat hagyott ki a szeme miatt, úgy látom, nem tudott visszaállni a sérülés előtti szintjére. S noha a Froch elleni első győzelmét már a Wardtól elszenvedett vereség után aratta, mintha nyomot hagyott volna benne az a kudarc. Összességében, ha összehasonlítom a két bunyóst, Kessler talán már túl van pályafutása zenitjén, Froch pedig még felszálló ágban van. A britnek igaza lehet abban, ha első meccsük Angliában van, a pontozók neki adják. Feldobja a hazai környezet, még jobban motivált lesz, ugyanakkor nemrég született gyermeke, ez pedig a bokszolókat hasonlóképpen óvatosabbá teszi, mint a Formula–1-es pilótákat. Ha lehet azt mondani, csökken a kockázatvállalási kedvük.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik