Siker után: hogyan tovább, Pacman?!

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.11.24. 13:00
null
Pacman (képünkön) és Mayweather előbb-utóbb biztosan összefut egymással, csak az a kérdés, hogy mikor (Fotó: Reuters)
Manny Pacquiao (57–5–2, 38) hatszor padlóztatta, végül fölényes pontozással (119:103, 119:103, 120:102) győzte le Chris Algierit (20–1–0, 8) Makaóban a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú vb-címéért. Az összecsapást Rácz Félix elemezte szakmailag, levonva belőle a szakmai és gazdasági következtetéseket a bunyós jövőjét illetően.

 

 

„Ha most láttam volna először Mannyt, azt mondom, de ügyes kis bunyós, ám az ember mégiscsak tudja, kiről van szó, így azért más a helyzet – mondta a menedzser. – A meccset megelőzően Pacquiao azt nyilatkozta, újra motivált, agresszív. Nos, éppen ezt hiányoltam belőle. Verbálisan volt benne gyilkos ösztön, a szorítóban nem. Annak már öt éve, hogy Miguel Cottót elintézte, arról nem is beszélek, ahogyan Oscar De La Hoyát legyőzte. Algieri ellen is ment előre, de ez már más volt. Nem mondom, hogy teljesen kihunyt benne a gyilkos ösztön, úgy fogalmaznék, inkább csak pislákol. Ennek több összetevője van. Nemcsak a kor számít, hanem a fásultság, ami az évek során még egy ilyen klasszist sem kerülhet el. Továbbá a siker óhatatlanul is jóllakottá teheti a sportolókat.”

Vajon miért Chris Algieri volt a Fülöp-szigeteki ellenfele? A menedzser így látja:

„Azért Pacmannek is kell a mérkőzés. Ráadásul a Floyd Mayweather elleni összecsapás akár összejön, akár nem, nem várhatja ölbe tett kézzel, mondván majd előtte négy hónappal elmegy edzőtáborba. Bob Arum mérkőzésszervező azzal próbálta érdekessé tenni az ellenfélválasztást, hogy az amerikai Chris Algieri az ismeretlenségből juthat a csúcsra, mint Rocky. Bizonyos fokig igaza volt, mert Algieri kisváltósúlyban ugyan már világbajnok, de szinte ismeretlen. Pacquiao legyőzésével válhatott volna ismertté. Aztán egyoldalú meccsen szenvedett vereséget, de nekem az tűnt fel, hogy évekkel ezelőtti önmagához képest Pacman nem tudott úgy harapni.”

A mérkőzésre nem is érdemes több szót vesztegetni, a jövőre annál inkább, mert az összecsapás után Pacman kijelentette:

„Akarom a mérkőzést, de úgy látszik, csak én vagyok ezzel így, a másik fél mindig kitér, pedig ennek a csatának össze kell jönnie.” Nem nehéz kitalálni, kire célzott a győztes. Floyd Mayweatherről van szó, Bob Arum még határozottabb volt a témát illetően. „Akármerre járok, mindenütt azt kérdezik, mikor jön létre ez az összecsapás. Most már azt mondom, elég, gyerünk, csináljuk meg! Tőlünk a jövő év első felében mérkőzhetünk.”

Ám nem biztos, hogy Mayweather elsieti a dolgot. A jelen állás szerint 47 meccsen van túl veretlenül, van olyan hiú, hogy Rocky Marciano – az igazi Rocky… – 49 győzelemből álló veretlenségi rekordja jobban izgatja, mint egy Pacquiao elleni mérkőzés.

„Freddie Roach, Pacman edzője az utóbbi időben többször is kijelentette, szerinte Mayweather valóban a csúcsdöntést tűzte ki célul, s nekem is ez a véleményem. Floyd hiúbb annál, hogy megengedjen egy esetleges vereséget a csúcsdöntés előtt. Majd utána kiáll Pacquiao ellen” – mondta a menedzser.

Ez a fontossági sorrend, s ha azt vesszük, hogy 2013-ban és 2014-ben két-két alkalommal bokszolt, akkor legkorábban 2016-ra prognosztizálható kettőjük mérkőzése. Addigra Floyd 39., Manny 38. évében lenne. Az idő múlásáról pedig annyit, Pacqiuao fénykorában Algierinél jobb bunyósokkal sem bíbelődött 12 menetet… Van-e értelme az összecsapásnak „matuzsálemi” korban? Rácz szerint következő a helyzet:

„Persze, de nem feltétlenül szakmailag. Minden bokszot szerető szurkoló jobban járt volna, ha néhány évvel ezelőtt bokszolnak egymással. Ám ez csupán szakmai szempont. Üzleti értelemben szinte semmi sem változik. Akik korábban szerették Pacmant, azok továbbra is szeretik, akik utálják Mayweathert, utálni is fogják. Tehát potenciálisan szinte mindegy, hogy karrierjük melyik szakaszában csapnak össze” – nyilatkozta a menedzser.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik