Sergio Martínez és Miguel Cotto a boksz Mekkájában csap össze

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.06.07. 13:56
null
Óriási érdeklődés előzi meg Miguel Cotto (balra) és Sergio Martínez összecsapását (Fotó: Reuters)
Sergio Martínez és a New Yorkban roppant népszerű Miguel Cotto mérkőzik meg egymással a Madison Square Gardenben vasárnap hajnalban. A csata tétje a Bokszvilágtanács (WBC) középsúlyú vb-címe. Az érintettek pénteken átestek a hivatalos mérlegelésen: a címvédő argentin Martínez 158.8 fonttal (kb. 72 kg) mért be, míg a Puerto Ricó-i Cotto alatt 155 fontot (kb. 70.3 kg) mutatott a műszer (a kategória eredeti felső határa 160 font).

 

Több mint egy év kihagyás után tér vissza a ringbe a legjobb középsúlyú bokszoló, az argentin Sergio Martínez (51–2–2, 28 K. O.–T. K. O.). Ennek ugyan ellentmond, hogy a boxrec.com listáját a kazah Gennagyij Golovkin vezeti, de a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnokát, Martínezt eddig a térdsérülése akadályozta, hogy bokszoljon. Ellenfele a 33 esztendős Puerto Ricó-i Miguel Cotto, a színhely pedig a New York-i Madison Square Garden.

COTTO MINDIG ELADHATÓ
Rácz Félix menedzser így látja az esélyeket. „Martínez rutinos bokszoló, nem valószínű, hogy belemegy a Cotto diktálta harcba. Rutinos, ez nem okozhat neki gondot. Persze nagy kérdés, hogy a hosszú kihagyás meglátszik-e rajta. De bármilyen furcsa, Martínezen van inkább győzelmi kényszer, mert Cotto a vereségei ellenére népszerűségével, stílusával mindig eladható. Nem hiszem, hogy középsúlyban akarna bokszolni. Ha az argentin győz, akkor jöhet neki Golovkin. Döntsék el, melyikük a legjobb középsúlyban” – nyilatkozta a szakember.

A vasárnap hajnali esemény helyszíne nemcsak az összecsapás rangja miatt a boksz Mekkája, hanem azért is, mert Cotto népszerűsége a helyi kisebbség körében óriási – arról nem beszélve, hogy a stílusa is vonzza a nézőket. Ezért is alakult úgy a meccs felvezetése, mintha Cotto lenne a világbajnok...

Mindenesetre vasárnap hajnalban övé lehet a vb-öv, ami nem mindennapi bravúr lenne, mert Cotto kisváltó-, váltó- és nagyváltósúlyban már volt világbajnok. Csakhogy a középsúly azért más „kávéház" – Cotto honfitársa, Felix Trinidad három súlycsoportban is világbajnok volt, középsúlyban is, mégis ez a kategória okozta a végzetét. Kétezer-egyben Bernard Hopkins gyakorlatilag lenullázta, mert fizikailag kevés volt a középsúlyhoz.

„Hasonló fenyegetheti Cottót is. Elsősorban azért, mert naturálisan inkább nagyváltósúlyú, míg a középsúly Martínez kategóriája” – nyilatkozta Tito, aki azt tippelte, vagy Cotto nyer pontozással vagy Martínez kiütéssel.

Cotto edzője, Freddie Roach jó szerencsét kívánt Martíneznek, mondván, szüksége lesz rá, és hozzátette: Cotto a testütéseivel felőrölheti ellenfelét. Martínez mestere, Pablo Sarmiento csak annyit mondott, sajnálja Roachot, mert tanítványai ellen nem sok babér terem a csodaedző bokszolóinak. Martínez nem köntörfalazott. „Háború lesz!" Cotto ehhez még hozzátette. „Örülök, hogy Sergio is így látja, s annak is, hogy a nézők is örülnek, mert ők is ezt akarják."

Persze más kérdés, ki mit akar, s mit hoz a valóság. A meccsre igaz lehet a boksz egyik örök aranyigazsága: két jó bunyós közül a nagyobb nyer. Márpedig a WBC-címvédő argentin nemcsak súlyra, hanem termetre is nagyobb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik