Boksz: „igazságtalan pontozás” – Danny Garcia kikapott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.05. 07:42
null
Garcia (balra) ugyan vitatta a pontozók döntését, de sportszerűen gratulált Thurmannek a győzelméhez (Fotó: forbes.com)
Több forrás, így például az amerikai Forbes is arról ír a profi bokszban az év egyik legjobb meccsének ígérkező Danny Garcia (33–1–0, 19 K. O. – T. K. O.)–Keith Thurman (28–0–0, 22) csata kapcsán, hogy Thurman igazságtalan, és egyben egyébként megosztott pontozással vette el Garcia veretlenségét, és szerezte meg a Bokszvilágszövetség (WBA) váltósúlyú világbajnoki címe mellé a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki övét is.

 

Kezdjük a végén! A 28 éves amerikai Keith Thurman New Yorkban (Brooklynban) megosztott pontozással (116–112, 115–113, 113–115) megfosztotta veretlenségétől a váltósúly jelenlegi mezőnyének egyik legnagyobb alakját, a korábban Érik Moralest (kétszer is), Zab Judah-t és Amir Khant is megverő, ugyancsak 28 éves amerikai Danny Garciát. Ezzel pedig a győztes immár két szervezetnél, a WBA mellett a WBC-nél is világbajnok.

A Frobes beszámolója szerint nem hozott igazán akciódús csatát a két világbajnok összecsapása, ellenben mindkét bunyóstól veretlen bajnokhoz illő jó teljesítményt láthatott a nagyérdemű. Olyan mérkőzés volt, amely a bokszrajongók tetszését elnyerheti, de a szélesebb rétegekét már nem feltétlenül, vagyis nem biztos, hogy az ilyen meccsektől nő majd az ökölvívás népszerűsége. Mindkét öklöző célja az volt, hogy megnyerje a meccset, meggyőzze a pontozókat, de nem törekedtek szórakoztató, látványos bunyóra.

A mérkőzés nagy iramban kezdődött, de a negyedik menettől fokozatosan lelassult. Thurman ezúttal sokkal óvatosabb stílusban bokszolt, mint a legutóbbi meccsén, Shawn Porter ellen, Garciával szemben már sokkal kevésbé vállalta fel a nyílt sisakos küzdelmet. Sokat mozgott lábon, nehezen találta el őt Garcia, különösen az utolsó három menetben, de összességében is kevés volt a tiszta találat, ezért volt nehezen pontozható, értékelhető a meccs, még ha a bokszrajongók számára amúgy élvezhető taktikai harcot hozott is az összecsapás.

És ez vezetett végül az interneten sokak által vitatott, igazságtalannak tartott végeredményhez, Thurman megosztott pontozással elért győzelméhez.

Nem lepődnénk meg, ha a mérkőzésnek lenne majd visszavágója. Annyit érdemes még hozzátenni, és ez az összecsapás is mutatja: nagyon sűrű ez a súlycsoport. Az IBF-nél a váltósúlyban még veretlen brit Kell Brook a világbajnok (középsúlyban ugyan kikapott Gennagyij Golovkintól), a WBO-nál az áprilisban Amir Khan ellen ringbe lépő, legendás, Fülöp-szigeteki Manny Pacquiao, és akkor még nem beszéltünk a kisváltósúly veretlen klasszisáról, Terence Crawfordról, akinek esetében nem zárható ki a súlycsoportváltás a jövőben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik