HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.09.17 08:36 Frissítve: 2017.09.17 21:47

Profi boksz: botrányos pontozás az Álvarez–Golovkin csúcsmeccsen

A Las Vegasban rendezett, döntetlennel záruló Saúl Canelo Álvarez (49–1–2, 34 KO/TKO)–Gennagyij Golovkin ( 37–0–1, 33 KO/TKO)  középsúlyú csúcsmeccsről megoszlanak a vélemények a bokszvilágban, abban azonban mindenki egyetért, hogy Adalaide Byrd 118:110-es pontozása teljesen érthetetlen…

HIRDETÉS
Golovkin akcióban – többet ütött és többet is talált, mint Álvarez (Fotó: Twitter/Boxing News

 

Mint arra előzetesen számítani lehetett, remek mérkőzést vívott egymással vasárnap hajnalban a középsúlyú WBA/WBC/IBF/IBO-világbajnok, kazah Gennagyij Golovkin és a mexikói Saúl Canelo Álvarez. Rendkívül feszült hangulatú felkonferálás után kezdődött meg a találkozó – írja beszámolójában a profiboksz.hu.

Golovkin zártan védekezve, feltartó egyenesei mögül tapogatózva próbálta belőni az ütőtávot, míg Álvarez – tőle megszokottan – kontrákra rendezkedett be. Álvarez remekül semlegesítette az időnként túlságosan is óvatos Golovkint, így hangsúlyosabb ütéseivel elvitte a következő néhány menetet.

A 4. menettől Golovkin elkezdett kinyílni, az előkészítő vagy feltartó egyenesei („jabjei”) mögül egyre többször húzta meg az ütéseit, amivel rendre hátramenetbe kényszerítette Álvarezt. Golovkin teljes kontroll alatt tartotta ellenfelét, ám a kötelekhez szoruló Álvarez így is roppant veszelyes maradt dinamikus kombinációival. A meccs közepére Álvarez szinte folyamatosan hátrálni volt kénytelen, Golovkin folyamatosan szórta rá kemény bombáit. A 8. menetre kissé lelassult a tempó, majd ismét felpörgött az ütésszám.

Álvarez addigi legjobb fegyverének a testütések bizonyultak, de látszólag kevés hatásuk volt a buldózerként előretörő Golovkinra.

A záró etapot Álvarez kezdte erősebben, kemény kombinációkkal megsorozta Golovkint, aki továbbra is higgadt maradt, és a kapott pofonok ellenére sem volt hajlandó hátrálni. A 12 menet elteltével pontozásra került sor, és hatalmas meglepetésre nem sikerült döntenie az ítészeknek, Adeleide Byrd 118:110 arányban Álvarezt látta jobbnak, Dave Moretti 115:113 arányban Golovkint favorizálta, míg Don Trella 114:114 arányú döntetlenre pontozta a találkozót – zárja a meccsről szóló tudósítását a Profiboksz.hu.

A Nemzeti Sport Online a Twitteren és a különböző sportportálokon szétnézve több olyan véleménnyel találkozott, melyek szerint Golovkinnak kellett volna megnyernie a meccset (az ESPN által is pontozott 116:112 a kazah javára több helyen előfordult), és a statisztikák is az ő fölényét mutatják, mert többet ütött, és többet is talált, még ha pontatlanabb is volt a mexikóinál (Álvarez 505 ütéséből 169 talált be, Golovkin 703 indításából 218).

Voltak ugyanakkor olyan fórumozók is a különböző szakportálokon, akik Álvarezt látták jobbnak. Azt viszont senki nem érti, hogy Adalaide Byrd pontozó hogyan láthatta jobbnak tíz menetben is Álvarezt, miután még ő maga is úgy nyilatkozott a csata után, hogy érzése szerint nyolc menetben volt jobb a kazahnál.

Az, hogy ekkora különbség lehet a pontozások között, ismét azokat a hangokat erősítheti, hogy nagyon sok esetben minden szakmai alapokat nélkülöző pontozások születnek a profi ökölvívásban, és amíg ezen a sportág vezetői nem lesznek hajlandóak változtatni, az ökölvívás csak veszíthet presztízséből. Ettől függetlenül az Álvaerz–Golovkin meccs jó kis csata volt, érdemes lesz megrendezni a jó eséllyel valószínűsíthető visszavágót – a két bunyós persze már jelezte, állnak elébe.

A PONTOZÁS ÉS A STATISZTIKÁK

 

 

 

 

 

 

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.12 11:30:55

Ökölvívás THURY GÁBOR

A fehér német Max Schmeling és Joe Louis, a színes bőrű amerikai bunyós csatája.

2018.06.01 19:47:14

Ökölvívás THURY GÁBOR

Interjú az Európai Bokszunió végrehajtó bizottsági tagságára pályázó Győryné Tóth Zsuzsannával.

2018.03.30 18:45:34

Ökölvívás THURY GÁBOR

A WBA és az IBF brit világbajnoka címegyesítő mérkőzésen csap össze a WBO új-zélandi bajnokával.

2018.02.21 12:32:37

Ökölvívás HEGYI TAMÁS

DDD a britek új(abb) nehézsúlyú reménysége • Profinak állt egy komplett „olimpiai dobogó”.

2018.01.18 23:51:43

Ökölvívás DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Az idei ifjúsági Eb egyetlen magyar érmét, egy ezüstöt hozó Bernáth István a hajdúhadházi cigánysoron – ahogy arrafelé mondják, a »vasúton túl« – mélyszegénységben él.

HIRDETÉS
HIRDETÉS