Profi a profik között – a nő, aki felvette a bokszkesztyűt

Vágólapra másolva!
2018.06.02. 00:00
null
„Kovács István támogatása nélkül nem kandidáltam volna. Mondta, próbáljam meg” (Fotó: Micheller Szilvia)
Húsz éve úgy ismeri a szorítók világát, mint a tenyerét. Nő létére, ami egyenjogúság ide vagy oda, eléggé meglepő. Profi a profik között. A Magyar Ökölvívó-szakszövetség hivatásos tagozatának elnöke, Győryné Tóth Zsuzsanna ma nehéz meccset vív. Az Európai Bokszunió végrehajtó bizottsági tagságára pályázik. Férfi ellenfelekkel.

– Eddig általában a nőismerőseim kérdeztek engem, hogy mit lehet szeretni a bokszon. Végre én kérdezhetek meg egy hölgyet.
– Mindent! Kaposvárom nőttem fel, hárman voltunk lánytestvérek, én a legkisebb, ezért eléggé fiúsan kezelt édesapám. A Rákóczi meccseire jártunk meg a kaposvári röplabdamérkőzésekre. Aztán megismertem a férjemet, Győry Józsefet, aki Rácz Félix menedzser édesapjával, Rácz Györggyel a profi ökölvívásban tevékenykedett, s ezzel már ott is voltam a bokszban.

– Azért tovább erősködöm: egyenjogúság ide, női bunyó oda, ez elég férfias sportág. Dagadt arcok, vér, megvert ember látványa. Kell ez egy nőnek?
– Az ökölvívás nem abból áll, hogy két ember egy meccsen üti egymást. Ez a jéghegy csúcsa. Ahhoz, hogy egy mérkőzés létrejöjjön, meg kell szervezni, aztán ott van a mérlegelési ceremónia, és még számos teendő. Beszippantott a sportág. De tény, a vér látványa nem a leggusztusosabb, ám hozzátartozik a bunyóhoz.

– Mikortól tartozik főállásban ehhez a világhoz?
– Éppen idén lesz húsz éve. Eleinte a férjemmel nagyon sokat utaztunk, de amikor 1996-ban megszületett az első gyermekünk, az utazásokban nem vettem részt, ám otthon sem tudtam ülni három évig. Bekapcsolódtam a hazai gálák szervezésébe, ez 1998-ig tartott, s akkor adódott a lehetőség, hogy legyek a Magyar Profi Ökölvívó-szövetség főtitkára. A testületet egyébként a férjem alapította 1991-ben.

– Milyen feladatokat kellett ellátnia főtitkárként?
– A magyarországi profi ökölvívók versenyengedélyének kiadásáért, a felügyeleti feladatok ellátásáért feleltünk, azt hangsúlyozom, hogy a mérkőzéseket nem a szövetség, hanem gazdasági társaságok szervezik. De a supervisori tevékenység, az ellenőrzés már a mi feladatunk. A szövetségnek tizenegy tagszervezete van, mintegy száz versenyzővel. Hazai rendezvény esetében nem mellékesen a mi feladatunk valamennyi szabály betartatása.

GYŐRYNÉ TÓTH ZSUZSANNA
Született: 1966. május 31., Kaposvár
Tanulmányai: Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar (kommunikáció- és médiatudomány szak), Külkereskedelmi Főiskola (külkereskedelmi áruforgalmi szak), Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (sportmenedzser szak)
Hazai tisztségei: a Magyar Profi Ökölvívó-szövetség főtitkára (1998–2006), a Magyar Ökölvívó-szakszövetség nemzetközi igazgatója (2006–2017), a Magyar Ökölvívó-szakszövetség hivatásos tagozatának elnöke (2006–)
Tisztségei a nemzetközi ökölvívásban: a WIBF supervisora (2003–2010), IBF-supervisor (2005), a WBC női bizottságának tagja/supervisora (2006–2014),
WBO-supervisor (2010–)

– Éppen az ön tevékenységének kezdeti időszakában lett népszerű a profi boksz Magyarországon, elsősorban Kovács István jóvoltából. Ám Kokó nem magyar klubban bokszolt, hanem az Universum Box Promotion égisze alatt. Ugyanakkor a hamburgi klub itthon is rendezett gálákat. Ilyenkor mi volt a módi?
– A magyarországi gálákon a magyar szövetség is adott ellenőrt, mert a rendező ország profi testülete is részt vett az esemény felügyeletében. Természetesen címmérkőzéseknél is együttműködnek a világszövetségek a hazai szövetségekkel, például a doppingvizsgálat kérdésében: ha a rendező félnél nem kötelező, akkor a világszövetség szintén eltekinthet tőle. De e tekintetben a fontosabb magyarországi mérkőzéseken, tehát a világbajnoki vagy Európa-bajnoki címmeccsek után kötelező a doppingvizsgálat, mert a honi szövetség szabálya ezt előírja.

– A háttérmunkával párhuzamosan „terepre” is ki kell menni, a supervisor egyik feladataként ott ül a szorító mellett. De az összecsapás előtt mi a dolga?
– A bíróküldéstől kezdve a helyszín, a ring, az orvosi vizsgálat, a bírók működésének ellenőrzéséig minden.

A híres amerikai promóter Don Kinggel
A híres amerikai promóter Don Kinggel

– Mint hölgyet, hogyan fogadta a bokszvilág?
– Eleinte minden voltam, csak szép és jó nem. De szerencsére viszonylag rövid időn belül az urak elismerték a munkámat, és nyugodt szívvel mondhatom, azóta kiváló a kapcsolatunk, az együttműködésünk.

– Volt, hogy úgymond szakmai alapon összetűzésbe került valamelyik istállóval?
– Nevet nem szeretnék mondani, de igen. Egy gála előtt nem adtam ki az engedélyt a fellépésre, mert nem voltak rendben sem az orvosi papírok, sem a biztosítás.

– Az amatőrök és a profik mennyire férnek meg egymás mellett? Korábban az amatőrök azzal vádolták a hivatásosok táborát, hogy elcsábítják tőlük a bunyósokat. Ugyanakkor Magyarországon az a hagyomány, hogy az amatőrként eredményes sportolók szegődnek el profinak.
– Igen, de minden csábítás nélkül. Ez Kovács István, Erdei Zsolt, Balzsay Károly és a Bedák testvérek ese­tében is így volt. A mai fiatalok közül Bacskai Balázsnál is hasonló okok lehettek, huszonkilenc évesen, a riói olimpiát követően talán azért lépett a profik táborába, mert amatőrként nem látta biztosítva, hogy a selejtezőtornákon keresztülverekedve magát kijusson a 2020-as tokiói olimpiára. Mivel a szereplése bizonytalan lett volna az amatőrök legrangosabb sporteseményén, ezért válthatott, hiszen akár a hatvankilenc, akár a hetvenöt kilós kategóriában nagyon sűrű a mezőny.

– Mióta egyenrangú tagjai a profik a honi szakszövetségnek?
– A profi tagozat a sporttörvény hatályba lépésével tagozódott be a Magyar Ökölvívó-szakszövetségbe 2006-ban, 2002 és 2006 között a hivatásosokat a profi liga tömörítette magába.

Munka közben: Erdei Zsolttal Fazekas László magyar bajnoki sikere után a ringben
Munka közben: Erdei Zsolttal Fazekas László magyar bajnoki sikere után a ringben

– Térjünk még vissza a supervisori munkájához! Négy szervezetnél is betöltötte ezt a posztot, a Bokszvilágszervezetnél jelenleg is tevékenykedik, tehát rengeteg rendezvényen vesz részt. Évente mennyin?
– A hazai események cirka ötven rendezvényt tesznek ki, a WBO-nál évi öt-hat alkalommal dolgozom.

– A rengeteg látott összecsapás közül, melyik ugrik be hirtelen?
– Az ukrán Olekszandr Uszik meccse 2014-ből a Bokszvilágszervezet cirkálósúlyú interkontinentális bajnoki címéért. Remek bunyós, azóta nemcsak ennél a szervezetnél, hanem a Bokszvilágtanácsnál is a súlycsoport világbajnoka lett veretlenül. Csupán tizennégy meccs kellett ehhez, ebből tizenegy KO. De említhetnék egy friss élményt is: két hete Leedsben az Elland Roadon, a futballstadionban huszonötezer néző előtt a WBO Európa-bajnoki övét a brit Darrem Tetleynek adhattam át, aki váltósúlyban legyőzte honfitársát, az addig veretlen Mason Cartwrightot. Remek gálát rendeztek, de ezt talán mondanom sem kell, Frank Warren volt a mérkőzésszervező. Fantasztikus volt a hangulat, ahogy Nagy-Britanniában mindig.

A bokszlegenda Vladimir Klicskóval
A bokszlegenda Vladimir Klicskóval

– A Bokszvilágszövetséget leszámítva valamennyi jelentős szervezetnél ellátta a supervisori teendőket. A bokszolókat általában egy világszervezetnél menedzselik, a magyarjaink az Universumnál többnyire a WBO címeiért léptek ringbe. Az ellenőri feladatok ellátásánál nem kényesek a szervezetek, ha valaki a „vetélytárstól” érkezik?
– Nincs ilyen, illetve egy esetben volt: az Európai Bokszunió, az EBU tiltotta, hogy a WBA égisze alatt megalakuló európai szervezetnek, az EBA-nak is dolgozzak.

– Eljutottunk az Európai Bokszunióhoz. A szervezet cikkünk megjelenésének napján, szombaton tartja Belgrádban a tisztségválasztó közgyűlését. Ön a végrehajtó bizottsági tagságra kandidált. Mennyi esélyt lát rá, hogy bekerül a testületbe?
– A bizottság kilenctagú, az elnök plusz nyolc hely, ez utóbbira tizennégyen pályáznak. Úgyhogy ötven százalék az esélyem.

– Megnéztem a kandidálók névsorát, valamennyien férfiak, egyetlen nőként akár több esélye is lenne, mint ötven százalék. Már ha létezik egyenjogúság.
– Ha hatvanéves férfi lennék, kilencven százalékot adnék magamnak.

– Nem kertelek, az EBU vezetősége nekem a vének tanácsát juttatja eszembe.
– Tény, a tapasztalat az uraknál van.

– Akkor mégis miért pályázik?
– Mert Kovács István a Bokszvilágszervezet, a WBO európai alelnöke kapacitált, az ő támogatása nélkül nem kandidáltam volna. Mondta, próbáljam meg.

– Mit tart az erényének?
– Hogy Iker vagyok.

Emlékezetes fotó 2014-ből: Olekszandr Uszik és Szerhij Bubka társaságában
Emlékezetes fotó 2014-ből: Olekszandr Uszik és Szerhij Bubka társaságában

– Én is, de ez nem feltétlenül erény. Viszont itthon a háta mögött a diplomáciai érzékét, továbbá az integráló képességét dicsérik.
– Igen, a hivatásos tagozat elnökeként tizenegy társaság férfiakból álló vezetőit egy irányba kell terelni úgy, hogy jó és sikeres legyen az együttműködés.

– Nem sajnálja, hogy nem lehet ott a Felix Promotion várpalotai gáláján a Thury-várban?
– Ha minden zökkenőmentesen zajlik, az EBU belgrádi közgyűlésén kora délutánra már döntés születhet, onnan pedig néhány óra alatt Várpalotán lehetek. Természetesen van, aki helyettesít, de jó lenne ott lenni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik