Ökölvívás: visszavonul a korábbi orosz világbajnok

Vágólapra másolva!
2016.07.28. 14:06
Bejelentette visszavonulását a 37 esztendős Ruszlan Csagajev. A WBA korábbi nehézsúlyú világbajnoka szemproblémáira hivatkozva döntött pályafutásának befejezéséről.

Az amatőrként világbajnoki címet szerző üzbég az Universum Box Promotion kötelékében kezdte építgetni profi karrierjét (bár 2000 előtt is ringbe lépett profiként), majd 2007-ben pályafutása egyik legjobb teljesítményével megfosztotta WBA címétől az addig veretlen Nyikolaj Valujevet.

Bár egy Hepatitis-fertőzés némileg visszavetette pályafutását és világbajnoki címétől is megfosztották, 2009-ben ismét reflektorfénybe került, amikor lehetőséget kapott az akkori WBO és IBF bajnok Vladimir Klicsko ellen. Az éppen Valujev helyett beugró Csagajev azonban nem tudott élni a lehetőséggel, és 61 ezer néző előtt sima vereséget szenvedett ukrán ellenfelével szemben.

Az Universum leépülése Csagajev pályafutására is rányomta a bélyegét, ugyan 2011-ben még szoros mérkőzést vívott Alekszander Povetkinnel, egyre többet mutatkoztak rajta a motiválatlanság jelei. Karrierje utolsó szakaszában a bokszrajongó csecsen elnök karolta fel, és 2014-ben ismét világbajnoki címig juttatta, szó szerint, hiszen teljesítménye alapján messze elmaradt attól a világbajnoktól, aki közel tíz évvel ezelőtt győzedelmeskedett a legyőzhetetlennek hitt orosz óriás felett.

Idén már túlsúlyosan lépett szorítóba Lucas Browne ellen, ez is közrejátszhatott abban, hogy végig uralva a mérkőzést belefutott egy kiütéses vereségbe. Browne-t később doppingoláson érték és Csagajev visszakaphatta címét, de csapata már nyilván tisztában volt visszavonulási szándékával, így nem fizették be a WBA-nak járó kötelező díjat, amely el is vette címét pár nappal ezelőtt.

profiboksz.hu

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik