Ökölvívás: marokkói ideiglenes elnök az AIBA élén

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.29. 19:48
A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) ideiglenes ügyvezető elnöknek választotta pénteken a marokkói Mohamed Musztahszant, az afrikai szövetség vezetőjét.

A kinevezésre azért volt szükség, mert az AIBA-elnök Gafur Rakhimov múlt pénteken bejelentette, hogy az őt ért „politikailag motivált hazugságokon alapuló vádak” miatt „félreáll”. A 67 éves üzbég azt mondta, a politikai indíttatású kritikák megkérdőjelezték az AIBA fejlődését, ő ugyanakkor nem mond le, de helyét hamarosan egy ideiglenes elnök veszi át a szervezet élén.

Az AIBA a pénteki közleményében azt írta, a végrehajtó bizottság 23 tagja Musztahszan mellett voksolt, ketten tartózkodtak, ellenszavazat nem volt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint a november elején megválasztott Rakhimov személye okozza, akit az Egyesült Államokban – bűnszervezet anyagi támogatása miatt – Üzbegisztán vezető bűnözői között tartanak számon.

A kapcsolat befagyasztása azt jelenti, hogy a NOB azonnal felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

A NOB vizsgálóbizottságot hozott létre, amely az AIBA helyzetével foglalkozik. Az olimpia ökölvívótornájáról júniusban, a NOB lausanne-i ülésén születhet döntés. Akkor dőlhet el, milyen formában szerepel a sportág a tokiói programban, illetve ki szervezi a versenyeket, és miként lehet kijutni az ötkarikás játékokra.

A múlt hónapban az AIBA azt közölte, hogy adóssága a tavalyi 18 millió dollárról 15.6 millió dollárra csökkent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik