Ökölvívás: Jó esély van arra, hogy Tokió után AIBA-kongresszust rendezünk – Bajkai István

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2021.02.19. 08:57
null
Kovács Richárd (kékben) aranyérme jelentette az esernyőt a Bocskai István-emlékversenyen (Fotó: Török Attila)
Hosszú utat tett meg a magyar ökölvívás a 2018-as ifi-vb csődje óta – most pedig akár olimpiai kvalifikációs tornát, AIBA-kongresszust és világbajnokságot is rendezhetünk.

 

A Magyar Ökölvívó-szakszövetség (MÖSZ) és a sportág nemzetközi szövetsége (AIBA) egyaránt arra a bokszolóra emlékeztet, akire egyszer már számoltak, de nem adja fel, és igyekszik a maga javára fordítani a meccset.

Emlékezhetünk rá, a MÖSZ a 2018. augusztusi budapesti ifjúsági világbajnoksággal navigálta magát csődközeli helyzetbe, és az alsó hangon is majdnem 400 milliós hiánnyal záruló viadal után csak kemény állami injekció tartotta életben. Ennek persze nem csak anyagi ára volt, Erdei Zsolt elnöknek mennie kellett (elsőre szakmai társelnök maradt, majd tavaly augusztus után már az sem), és utódjául 2019 januárjában dr. Bajkai István ügyvédet, országgyűlési képviselőt választotta meg a sportág – vele próbál a 2018-as megrendítő ütésből talpra állni.

Ami az AIBA-t illeti, a baj még nagyobb, hiszen az előző két megválasztott elnök, a tajvani Vu Csing-kuo és az üzbég Gafur Rahimov odáig kormányozta az átláthatatlan pénzügyekkel és sorozatos pontozói csalásokkal fertőzött sportágat, hogy a NOB kipenderítette a tokiói rendezésből. Magát az ökölvívást szerencsére nem, a sportágat egy nemzetközi testület – amelynek tagja az Atlantában bajnok magyar Kovács István is – felügyeli a nyáron Japánban, ám egyelőre beláthatatlan, mikorra sikerül a NOB és az AIBA kapcsolatát helyreállítani. Ebben segíthet a decemberben megválasztott új AIBA-elnök, a korábbi orosz főtitkár, Umar Kremljov személye, de az egész szövetség működésének és állományának megújítása is elengedhetetlen. Mivel az AIBA következő kongresszusának jó eséllyel Budapest lesz a házigazdája (már tavaly az lett volna, akkor a Covid–19 győzött), a néhány hónapon belül, akár már az idén esedékes találkozó az amatőrboksz újjászületését is elhozhatja, a cél legalábbis ez

„Már a járvány kitörése előtt közel voltunk egy budapesti AIBA-kongresszus megrendezéséhez, csak a vírus ezt is elfújta      – mondta a két éve hivatalában lévő MÖSZ-elnök, Bajkai István.      – Most az új elnök, Umar Kremljov megerősítette, Budapestet alkalmas helyszínnek tartja, konkrét időpont és felkérés még nincs, de jó esélyt látok arra, hogy Tokió és a járvány vége után nálunk fogadja el új alapszabályát és választja meg új vezetőit a nemzetközi szövetség.”     

Bajkai István (Fotó Árvai Károly)
Bajkai István (Fotó Árvai Károly)

A magyar ökölvívás egy olimpiai kvótát az 57 kilós Gálos Roland révén tavaly már szerzett, és mivel a héten a világselejtezőt törölték a programból, még három esély él a 2020 márciusában a járvány miatt félbeszakított európai kvalifikációs tornán, amelyről hétfőn dől el, pontosan mikor és hol folytatják. Lehet, hogy nálunk…

„Természetesen amellett is szólnak érvek, hogy Londonban fejezzék be az ott elkezdett tornát, de erről majd az angliai vírushelyzet elemzése dönt      – folytatta Bajkai.      – Nemcsak mi jeleztük, hogy szívesen beugranánk rendezőnek, a németek is, a NOB illetékes munkacsoportja február 22-én jelenti be a helyszínt.”     

A múlt héten Umar Kremljov népes küldöttség élén kétnapos villámlátogatást tett Magyarországon, a nemzetközi Bocskai István-emlékverseny pénteki döntőit is megnézte a debreceni Oláh Gábor utcai Sportkomplexumban. (A Bocskain a 63 kilós Kovács Richárd első helye jelentette az esernyőt, ami alá nyolc további érem is befért, alapnak megteszi az esztendő ringbeli megmérettetéseihez.) Az orosz sportvezető első útja az európai tagállamok közül hazánkba vezetett. Budapesten először Szabó Tündével, az Emmi sportért felelős államtitkárával tárgyalt az AIBA leendő magyarországi nemzetközi akadémiájáról és egy esetleges budapesti vb-rendezésről is – ma úgy áll a dolog, hogy valamikor idén ősszel az Új-Delhi helyére beugró Belgrád, két év múlva pedig a kolumbiai főváros, Bogotá a házigazda, 2025-ben jöhetnénk mi. Vagy hamarabb…. Kremljov utána Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével is találkozott – a megbeszélés hivatalos jellegét lefújta a NOB, így a randevú informális volt. Más kérdés, hogy az AIBA azonnal nyilvánosságra hozta a honlapján a MOB és Kremljov kapcsolatfelvételét, nyilván örültek neki Lausanne-ban, a NOB központjában…

„Olyan még nem volt, hogy egy sportági világszervezet saját nemzetközi akadémiát működtessen, viszont ez ma már határozott, kiforrott elképzelés, és Umar Kremljov az államtitkár asszonnyal való megbeszélésen jelezte, örülne, ha Magyarország adná hozzá a helyszínt. A terv realitásáról az AIBA-kongresszus után érdemes beszélni      – mondta Bajkai.      – Ami a világbajnoki rendezést illeti, jeleztük, hogy mind a férfi, mind a női világbajnokságnak szívesen lennénk a házigazdái, előbbire 2025-ben, utóbbira már hamarabb nyílhat esély. Ha Budapest rendezi az AIBA-kongresszust, sportdiplomáciai vonalon nyilván sokat tehetünk a magyar pályázat, illetve pályázatok sikeréért.”

Van tehát tennivaló itt is, ott is, ráadásul a járvány csillapodásával a nemzetközi profiboksz-élet is újraindulhat, csak hogy riválisból házon belül is legyen.

Avagy kezdődhet az újabb menet!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik