Ökölvívás: Gálos Roland a vírus árnyékában is aranyérmes lett

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.06.09. 13:49
null
Gálos Roland árnyékban – a 2020-as Bocskai István Emlékversenyen (Fotó: Török Attila)
A március közepén hirtelen félbeszakított londoni kvalifikációs tornán tokiói kvótát szerző 57 kg-os bunyós, Gálos Roland a járvány alatt is megmutatta, mire képes.

– Ha nincs Tokió, marad az árnyékboksz?
– Na, ott azért nem tartunk, de jó ötletnek tartottam, rögzítettünk egy harminc másodperces mozgássort, majd elküldtem az illetékes helyekre. És nyertem – mondta a Nemzeti Sportnak az olimpiai kvótás bajai Gálos Roland, aki stílusos, pattogós gyakorlatával a legjobb felnőtt férfi árnyékbokszoló lett a műfaj első Európa-bajnokságán, a European Shadowboxing Challenge-en.

– Mit kell róla tudni? Hogyan került ezzel a – nevezzük így – sportággal kapcsolatba?
– Kincses Tibor hívott fel a MÖSZ-ből, aki zsűritag is volt az európai szövetség által szervezett versenyen, hogy ha van kedvem, készítsek egy videót, és nevezzek vele. Megcsináltuk, és bejött.

– Volt koreográfia, vagy csak a megszokott edzéselemeket mutatta be?

– Semmi különlegessel nem készültem, de tudtam, hogy a stílust, a technikát pontozzák, így aztán gyors védekezőelemeket mutattam be, támadásban pedig szép kombinációkat ütöttem a levegőbe. Számított az ütések, a kombinációk száma, a lábmunka és persze az összebenyomás is.

– Látta a riválisok gyakorlatát?
– Sajnos nem, hiszen felvételekről, virtuálisan ment az egész, csak a zsűri nézte végig az összes produkciót. De aranyérmet kapok majd, úgy tudom, a szövetségbe postázzák.

... És Gálos Roland a fényben, győzelmet ünnepelve (Fotó: Török Attila)
... És Gálos Roland a fényben, győzelmet ünnepelve (Fotó: Török Attila)

Ellenfelek a világhálón
Az EUBC (Európai Ökölvívó-konföderáció) a versenynaptárban a járvány miatt keletkezett lyukat igyekezett az árnyékboksz jópofa ötletével befoltozni. Májusban Európa húsznál is több országából jelezték, hogy „ringbe” szállnak az odahaza árnyékbokszoló riválisokkal, száznál is többen küldték el gyakorlatukat, és öt kategóriában már kis hirdették az első pontozásos árnyékboksz Eb végeredményét. Gálos Roland a felnőtt férfiaknál győzött orosz és osztrák bunyósok előtt, rajta kívül azonban a 15–18 évesek között a junior Eb-érmes Zúró Zsolt is nyert, a 40+ kategóriában pedig Kalló László lett bronzérmes.

– A jövő héten már Ázsiában is versenyeket rendeznek árnyékbokszban. Lesz folytatás is?
– Nem tudom, de ha máshol is látnak benne fantáziát, és mondjuk összehoznak egy világbajnokságot, arra Európa-bajnokként nyilván engem is meghívnak. És azon már már előre kitalált, szuper gyakorlattal jelentkezem.

– Az árnyékolás nagyszerű, főleg ha Eb-érmet adnak érte, de nyilván hiányzik a szorító.

– Ne is mondja! Délelőttönként erősítek, délután zsákolok, iskolázom, és heti kétszer futok is, de már nagyon várom, hogy a ringben bokszolhassak. Állítólag szeptembertől már rendezhetnek rendes ökölvívóversenyeket is, mert jó az árnyékboksz, de azért a valóságos az igazi!

– Egy évet csúszik az olimpia. Megbékélt már a halasztással?
– Tudomásul vettem, készülök rá, azzal a nagy megnyugvással, hogy az én indulásom már biztos. De a rendezők helyében én akkor és ott nem szakítottam volna félbe a márciusi kvalifikációs tornát, egy este lebokszolhatták volna az utolsó kvótameccseket, és nem kellene például a kvalifikációtól egyetlen mérkőzésre álló szegény Fodor Milánnak egy évet várnia arra, hogy kiderüljön, eljut-e Tokióba.

– A küzdősportágak sajátossága, hogy egy év múlva már nem feltétlenül hozzák könnyedén a mai súlyukat a sportolók. Ami persze nemcsak ökölvívásban, de birkózásban vagy cselgáncsban is gondot jelenthet. Mi a helyzet a kilogrammokkal?
– Szerencsére egy szavam sem lehet, hatvanegy kiló vagyok, abból eddig is problémamentesen tudtam hozni az ötvenhetet, és így lesz ez jövőre is.

GÁLOS ROLAND GYAKORLATA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik