L. PAP ISTVÁN
L. PAP ISTVÁN
2018.12.01 23:19 Frissítve: 2018.12.01 23:19

Nem vicc – L. Pap István jegyzete

 

A nehézatlétákkal csak a baj van. Az egyik (birkózás) nagy nehezen bent maradt az olimpiai programban, a másikat (súlyemelés) annyira dicsérgeti a NOB, hogy talán mégsem dobja ki, a harmadiknak (ökölvívás) meg a szövetsége nemkívánatos, de a sportág, úgy fest, maradhat.

A birkózóknak hatalmas mázlijuk, hogy éppen Szentpéterváron döntött arról öt éve a NOB, hogy az ősi, ráadásul magyar szemmel is rendkívül sikeres sportág helyébe mondjuk nem a vusu (nyilván mindenki tudja mi az, amúgy ősi kínai harcművészeti sport) lép, hiszen Vlagyimir Putyin nemcsak rendkívül szívélyesen köszöntötte a végrehajtó bizottság tagjait, de rövid beszédében azt is elmondta: ő személy szerint nagyon kedveli a birkózást. És innentől nem voltak kérdések – jellemző, hogy az ökölvívók mai kármentését az időközben újra megerősödő birkózók szerb elnöke, Nenad Lalovics felügyeli.

 
THOMAS BACH: SZERETNÉNK, HA LENNE ÖKÖLVÍVÓTORNA AZ OLIMPIÁN

Az ökölvívók elszánt fickók, önmagukat is képesek padlóra küldeni, hiszen csak azért is Gafur Rahimovot választották újra AIBA-elnöknek, aki nem sokkal nagyobb bűnöző, mint azok, akik szerint vállalhatatlanul az, a döntés mégis kiverte a finnyás NOB-tagoknál a biztosítékot. Ez eleve nem ígér sok jót, még a legjobb verzió az, hogy lesz boksz Tokióban (nemigen tud nem lenni, a program évek óta végleges), csak éppen nem a saját világszövetsége rendezi, hanem vagy a NOB, vagy a vadabb forgatókönyv szerint valamelyik profi világszervezet, esetleg egy erre az alkalomra gründolt magáncég. Jelenleg csak az biztos, hogy a Rahimov vezette AIBA Japánba sem teheti be a lábát, nemhogy a játékokra. Amúgy pedig egyedüliként az összes olimpiai sportág közül az ökölvívás olimpiai kvalifikációjáról nem tudni semmit, miközben alig több mint másfél év múlva fellobban a láng.

A súlyemelők nyilván örülnek a bunyósok felől érkező rémhíreknek, hiszen így kevesebb fény esik rájuk, miközben a NOB továbbra is „aggódik” a doppingérzékeny sportág sorsa miatt. Igaz, ez a tokiói részvételt már nem, ellenben a 2024-es párizsit nagyon is érintheti. És hiába hálás az IWF és magyar elnöke, Aján Tamás a Nemzetközi Olimpiai Bizottság erőfeszítéseiért, ha az utóbbi továbbra is fenntartja a súlyemelés ideiglenes státuszát a 2024-es műsorban.

Itt tartunk most, a hosszú évtizedekig mozdulatlan ötkarikás program, amely lassan nőtt-növögetett, már rég elérte a határait, és csak mások kárára kerülhet be új sportág. Thomas Bachék nem viccelnek, és úgy tűnik, ennek a régiek közül kizárólag olyanok ihatják meg a levét, amelyek legendák sorát adták a magyar sportnak.

2019.07.03 09:29:31

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

„Énekelni és táncolni nem tudok, de bármelyik f…szfejjel feltörlöm a padlót…”

2019.06.19 18:03:32

Ökölvívás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A profi ökölvívás világszintű népszerűsége főképp a nehézsúlytól függ, és nem baj, ha a kirakatarc amerikai. Az angol Fury nem az, de még mindig jobban eladható, mint egy tengerentúli.

2019.05.28 23:01:48

Ökölvívás THURY GÁBOR

ALAPVONAL. Ismét elharapóztak a szalonképtelenebbnél szalonképtelenebb megnyilvánulások a profi bokszban. Jó, a kemény öklök világában senki sem vár a sajtótájékoztatókon Kazinczy-díjas megszólalásokat, ám az utóbbi időben két, az átlagnál híresebb bunyós is az átlagosnál durvábban nyilatkozott.

2019.04.26 21:03:02

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

Káté Gyulának hat érme van felnőtt világversenyről – hiányt csak a farzsebében érez.

2019.04.22 15:19:40

Ökölvívás THURY GÁBOR, SZABÓ MIKLÓS

Mintha neki találták volna ki a papírsúlyú kategóriát – mázsás pofonjai tették a súlycsoport királyává. A 70 éves Gedó György élete kész regény.