Méretre Vladimir Klicskót idézi bolgár kihívója

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.11.15. 14:13
null
Balra Vladimir Klicsko, jobbra Kubrat Pulev (Fotó: Reuters)
A nehézsúlyú Vladimir Klicsko szombat este négy ökölvívó-szervezet vb-címének megvédésére készül Hamburgban. Bolgár ellenfele, Kubrat Pulev méretben nem találtatott könnyűnek. Kérdés, hogy tudásban mire képes.

 

Vladimir Klicskónak (62–3–0, 53 K. O.–T. K.O.) szeptember 6-án kellett volna kiállnia Kubrat Pulev (20–0–0, 11) ellen, de az ukrán világbajnok bicepszsérülése miatt november 15-re halasztották a mérkőzést. Mivel nehézsúlyú címmeccsről van szó, s az egyik szereplő Klicsko, temérdek világbajnoki öv forog kockán – illetve ez így nem igaz.

Formálisan persze igen, meg aztán az ökölvívásban egy ütés mindent vihet, de nagy a valószínűsége, hogy a Bokszvilágszövetség (WBA) szuperbajnoki címe, a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF), a Bokszvilágszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoki öve továbbra is Klicskónál marad, aki Hamburgban 17. alkalommal lép ringbe vb-címvédő mérkőzésen.

A 38 éves Vladimir Klicsko 2004 óta nem szenvedett vereséget, akkor Lamon Brewstertől kapott ki technikai K. O.-val. Azóta nemhogy vereség nem fenyegette, de annak szele sem csapta meg. Ennek egyik oka, hogy az ukrán nem becsüli le ellenfeleit. Pulevet is méltatta.

„Az amatőrök és a profik között is igencsak figyelemre méltó a mérlege. Tavaly pontozással győzött korábbi ellenfelem, Tony Thompson ellen, tehát hiba lenne alábecsülni a képességeit. Technikás, jó a balegyenese, jól tartja a távolságot is – nyilatkozta a fiatalabb Klicsko fivér, aki azonban nem tette hozzá, hogy ő 2008-ban a 11. menetben T. K. O.-val intézte el Thompsont, éppen a hamburgi sportcsarnokban. Vladimir Klicsko reagált a bokszolását kifogásoló kritikákra is. – Ha azt mondják, egyoldalúak a meccseim, az azt jelenti, jól csinálom."

Pulevnek jó a lábmunkája, jó az ütemérzéke, viszont nincs nagy ütőereje, ráadásul a védekezése is hagy kívánnivalót maga után. „Kicsiben" hasonlít a bunyója Klicskóéhoz. A bolgár – aki csupán négy centivel alacsonyabb a 198 centiméter magas ukránnál – a nyilatkozatokat tekintve már harciasabb volt ellenfelénél.

„Készen állok letaszítani a trónról Klicskót, amivel az összes öv az enyém lesz. Bebizonyítom, hogy ő sem verhetetlen terminátor" – mondta a 33 éves kihívó, aki elsősorban a lábmunkájában bízik, meg abban, hogy az ukrán nem tudja lefogni, mint például Povetkint.

Pulev ugyanakkor fel volt háborodva, hogy Bernd Bönte, Klicsko menedzsere a sajtótájékoztatón csak őt, edzőjét, Otto Ramint és menedzserét, Kalle Sauerlandot ültette volna az asztalhoz, stábja többi tagját nem, ezért Pulev és csapata távolmaradt az eseménytől. Üres széke láttán az ukrán megjegyezte: „Remélem, szombat este nem leszek egyedül a ringben."

Pulev ugyanakkor azt is sérelmezte, hogy rajta két hónapja folyamatosan végeznek doppingvizsgálatot, míg Klicskót csupán a meccs után kötelezik erre. „Nem értem, hogy engem miért vizsgáltak folyamatosan az elmúlt két hónapban, körülbelül hat alkalommal bejelentés nélkül, míg Klicskót csak az összecsapást követően tesztelik."

Mindenesetre kilóra szinte teljesen azonosak a feltételek. Klicsko 111.13 kilóval, Pulev 111.58 kg-val mérlegelt pénteken.

(A mérkőzést a DIGI Sport2 23.00-kor élőben közvetíti.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik