Mayweather-Maidana - nagy meccs lehet a stílusok csatája

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.05.03. 15:15
null
A mérlegelésen már túl van Mayweather és Maidana (Fotó: Reuters)
A világ legjobb bokszolójának tartott Floyd Mayweather jr. és Marcos Maidana vasárnap hajnalban Las Vegasban a Bokszvilágtanács (WBC) és a Bokszvilágszövetség (WBA) váltósúlyú vb-övéért méri össze erejét. Stílusok csatája lesz, ami nagy meccset hozhat.

 

Bernard Hopkins edzője, Naazim Richardson a fején találta a szöget Floyd Mayweather jr. (45–0–0, 26 K. O.–T. K. O.) és Marcos Maidana (35–3–0, 31) mérkőzésével kapcsolatban. „Ismerjük jól őket, Maidana megy előre, és a szuszt is ki akarja verni az ellenfeléből, Mayweather pedig Pókemberként bokszol a ringben, és gúzsba teker mindenkit. A nagy kérdés a meccsel kapcsolatban, hogy Floyd vajon Maidana összes rakétáját el tudja-e kerülni valahogy, ahogy korábban számos alkalommal láttuk tőle.

MINDENKI HÁLÁS VOLT

Amikor Marcos Maidana tavaly elnyerte az év sportolója címet, a következőt nyilatkozta. „Hálás vagyok mindenkinek aki rám szavazott. Köszönöm a családomnak és a barátaimnak, akik mindig mellett állnak, a csapatomnak, és szülőfalum, Margarita minden lakójának. Teljesítettem az álmom, világbajnok lettem, úgyhogy most pihenni fogok. Örülök, hogy ilyen jól zárult az évem, remélem 2014 is hasonlóan kezdődik. Ezt a díjat a feleségemnek és az összes argentin harcosnak ajánlom. Az argentin boksz ismét a virágkorát éli, hála Martíneznek, Revecónak, Matthyssének, Narvaeznek és persze a többieknek. Ez a díj az övék is” – mondta a díjátadó után Maidana.

A másik oldalról Maidana vajon képes-e betalálni és letaglózni Floydot, ahogy eddigi ellenfelei nagy részét? Az ilyen talányok teszik piacképessé ezt a meccset. Egy olyan csóka, aki folyamatosan megy előre, és ki akar nyírni, óhatatlan, hogy belelépjen valamibe. Ez törvényszerű. Megtörtént már sok mindenkivel, láthattuk például Tysonnál is. Ha csak pusztítani akarsz, túl messzire merészkedsz és bármi történik, nem tudsz már kihátrálni. De vannak csókák, akik óvatosak és minden lépésüket kiszámítják, és tökéletesen időzítik a támadásokat, mint például Hopkins vagy Mayweather. Floyd eddig hatástalanította az ellenfelek rakétáit, szóval, miért éppen ez a csóka lenne kivétel? Hogy elkaphatja? Persze, hogy végezhet vele, ha betalál neki. De a nagy kérdés továbbra is, hogy képes-e Maidana pontosan megtalálni Floydot? Az nem kérdés, hogy megfoghatja-e, ő akárkit megfog, akinek egyszer bepancsol. Szóval, meg tudja-e csípni Floydot, vagy nem? Ez lesz a legnagyobb talány, hiszen napjaink egyik legjobb védekezője áll majd Maidanával szemben. Az én tippem Floyd pontozásos győzelme.”

ELŐTTE MÁR KESZTYŰZTEK
A WBC váltósúlyú világbajnoka, Floyd Mayweather jr. 66.2 kg-val, míg a WBA cím birtokosa, Marcos Maidana 66.45 kilóval mérlegelt. A mérlegelés utáni szabályismertetőn nézeteltérés támadt Mayweather és Maidana tábora között, ugyanis az argentin által használni kívánt, külön erre az estére készíttetett kesztyű nem felelt meg a szabályoknak. Hosszas tanácskozás után a felek végül megegyeztek, Maidana az általa választott típust használhatja, viszont nem azt, amit erre a meccsre szántak, hanem az ellenőrök által korábban hitelesített kesztyűket.

Tulajdonképpen ennyiben összefoglalható, mi adhatja a Las Vegas-i összecsapás bukéját.
Az argentin legutóbb 2013 decemberében az addig veretlen Adrien Bronert győzte le pontozással, kétszer padlóra is küldte. Az amerikai tavaly szeptemberben szintén pontozással múlta felül Saul Álvarezt, aki Maidanához hasonlóan nagy ütőerejéről híres. Mégis, Mayweather ellen nem találta meg az ellenszert, simán kikapott. Mayweather 37 évesen veretlen, Maidana 30 esztendős, legutóbb 2012-ben szenvedett vereséget, azt megelőzően pedig Amir Khantól. Mayweather tulajdonképpen választhatta volna Khant is, mégis a nagyobb ütő Maidana lesz az ellenfele. Az argentin által legyőzött Bronert korábban Mayweather utódának kiáltották ki, Maidana ellen mindenesetre nem volt méltó a megtisztelő összehasonlításra. S talán Mayweather is azt szeretné bizonyítani, hozzá bizony ne hasonlítgassanak senkit, mert nincsen hozzá hasonló a Földön. S ezt majd megmutatja Maidanának is, aki ne higgye, hogy a Mayweather-epigon legyőzése jelenthet valamit az igazi ellen…

„Nagyon jó formában lesz a srác, de ez teljesen más szint. Amir Khan ellen is topon volt, Khan viszont el tudta kapni egy remek ütéssel. Remek formában vagyok, persze előfordul, hogy az ellenfélnek befér egy ütése, amit komolyan megérzek, így megváltozhatnak a dolgok. Kivárom majd a megfelelő pillanatot, hol hibázik a srác. Ha a fejét hagyja szabadon, akkor oda ütök, ha a testét nem védi, akkor oda célzok, nem mondhatom tehát, hogy mindent a testütésekre teszek fel. Türelmesen kivárok és szépen fokozatosan ízekre szedem – fogalmazott lehetőségeiről Mayweather.

Marcos Maidana 2013-ban az év sportolója lett Argentínában, megelőzve Lionel Messit és Juan Martín del Potrót. (Sergio Martínez személyében 2012-ben is bokszoló nyert az újságírók választásán.)

„Ahogy az előző, ez az esztendő is fontos az életemben. Márciusban megszületett a kislányom, Emilia, és néhány éve még gondolni sem mertem rá, hogy a sportág legnagyobb meccsének egyik résztvevője lehetek. Ez életem legfontosabb mérkőzése. Mindennél jobban motivál, hogy ha nyerek, azt Argentínáért teszem” – nyilatkozta a bunyós.

A Kínai becenévre hallgató Maidana úgy lett Mayweather ellenfele, hogy az amerikai stábja megszavaztatta, hogy az argentin vagy Amir Khan legyen-e az ellenfele, s Maidana lett a befutó. (Khan is szerepel a Las Vegas-i programban, ellenfele Luis Collazzo lesz.) – Mayweather minden jó bunyóstól különbözik. Mindannyiuknál jobb. Keze, lába gyors, technikás, ezért is edzettem a hozzá hasonló stílusban bokszoló partnerekkel. Azt is tudom, mi az én erősségem, és biztos vagyok benne, hogy le tudom győzni. Minden szögből ütnöm kell mindkét kézzel. Úgy jövök ki a sarokból, hogy minden menetet megnyerjek. Nagyszerű lenne, ha ki tudnám ütni, de 12 menetre készülök – mondta Maidana, aki győzelmei 82 százalékát technikai K. O.-val vagy K. O.-val érte el. Ugyanakkor dicsérte edzőjét, Robert Garciát, aki javított a stílusán, védekezésén, ettől még magabiztosabb a keményen ütő argentin. Tény, Robert Garcia világhírű tréner, Maidana mellett többek között Mikey Garcia és Brandon Rios edzője is.

Nagy kérdés, mit tudnak kifőzni a világ legjobbja ellen?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik