„Ismeretlen”, még veretlen diplomás vár Manny Pacquiaóra

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.11.22. 14:33
null
Manny Pacquiao és Chris Algieri a mérlegelésen (Fotó: Action Images)
Manny Pacquiao vasárnap hajnalban Makaón a WBO váltósúlyú vb-övéért bokszol a kisváltósúlyú világbajnok Chris Algieri ellen. Az egykori kick-boxos eddigi 20 meccsén veretlen.

 

 

Chirs Algieri (20–0–0, 8 K. O.–T. K. O.) az ismeretlenségből került Manny Pacquiao (56–5–2, 38) színe elé.

Tavaly ilyenkor még az is megfordult a fejében, hogy abbahagyja a bunyót.Ott volt a Madison Square Gardenben, a Mike Perez–Magomed Abduszalamov összecsapáson, amely után Abduszalamov agyában vérrög keletkezett és kómába esett (a tíz hónapos kórházi ápolás ellenére a jobb oldala lebénult, nem tud beszélni – a szerk.). Aztán jól tette, hogy nem hagyta abba, mert 2014 júniusában a Bokszvilágszervezet (WBO) kisváltósúlyú világbajnoka lett. Nem is akárhogy!

Az első menetben kétszer is padlót fogott az orosz Ruszlan Provodnyikov ellen – az orosz edzője, akárcsak Pacquiaóé, Freddie Roach –, de végül kiheverte a hideg fejre kapott verést és pontozással győzött. Roach akkor lebecsülte Algierit, most inkább lefitymálta.

„Lehet, hogy magas a gyerek, de ez boksz, nem pedig kosárlabda. Mannynek nem okoznak gondot a nála magasabb ellenfelek. Oké, tökös srác, ahogyan a legutóbbi meccsén láthattuk, de nincs ütőereje, egy tojást sem tudna feltörni, ő viszont üthető.”

A nyilatkozat első felében van valami, mert Antonio Margarito is magasabb volt Pacmannél, aztán „megoldotta", sőt Margarito az ütészáporból alig látott ki a szemein. Ez ismerős lehet Algierinak is, mert Provodnyikov ellen csúnyán feldagadt az arca a jobb szeme alatt. Viszont a Juan Manuel Márqueztől elszenvedett veresége óta (2012) Pacquiao nem olyan meggyőző, mint régebben, igaz, újra mocorog benne a gyilkos ösztön – legalábbis szavakban.

Izgalmas összecsapásra számítok. Nem ígérek kiütést, de a sebességem, az erőm, az elszántságom és agresszióm, amit korábban láthattak tőlem, ismét visszatért."

Tény, a WBO váltósúlyú vb-övéért kiírt összecsapáson Pacquiao minden tekintetben esélyesebb a magyar idő szerint vasárnap hajnali makaói összecsapáson, mint ellenfele. Talán ezért, Algierire szinte egyik pillanatról a másikra kiosztották Rocky Balboa szerepét. Habár kevés a hasonlóság – talán csupán az esélytelenség a közös szál a két Rockyban.

S talán még az, hogy szinte az ismeretlenségből tör a csúcsra. Mert azt nem lehet elmondani, hogy Pacman olyan lenne, mint az eredeti sztoriban Apollo Creed, a nagyképű bajnok... Az tény, Algieri 2008-ig csak a kick-boxszal foglalkozott, a jobb anyagi lehetőségek miatt állt profi bunyósnak. Már 30 éves, hat év alatt lett világbajnok, tény, hogy mérkőzésszervezője, Joe DeGuardia eddig jól építette fel a karrierjét. Amatőr múltja sem volt, tapasztalatban is elmarad a 35 esztendős Fülöp-szigeteki ellenfele mögött. Akkor mi viheti sikerre?

Arra a kérdésre, hogy mi a legnagyobb fegyvere, hezitálás nélkül válaszolt: „Az eszem a bokszhoz és az intelligenciám!"

Kérdés, ha Pacquiao űzi-hajtja a ringben, képes lesz-e elővenni az eszét… Ami a Long Island-i gyökerű amerikai ringen kívüli eszét illeti: elmondhatja magáról, hogy egészségügyi vonalon diplomás bunyós, ami kuriózum, viszont ezért nem jár pluszpont a szorítóban.

A táplálkozástudomány és a vitaminok terén elismert szakember a küzdősportot űzők körében, olyan ketrecharcosok felkészítésében vett részt, mint Chris Weidman vagy Al Iaquinta. És nem mellesleg különös érdeklődést mutat a kardiológia iránt.

De ne térjünk el a témától! Valószínűleg Matthew Hurley bokszszakíró jár közel az igazsághoz, szerinte Pacquiao a képességek tekintetében összességében sokkal többet „visz” a ringbe, ezért nem kétséges a győzelme.

ÖKÖLVÍVÁS
PROFI GÁLA, MAKAÓ

Manny Pacquiao (Fülöp-szigeteki)–Chris Algieri (amerikai). Tv.: Sport Tv, vasárnap, 3.00 óra

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik