Floyd Mayweather jr. az utolsó gong előtt

Vágólapra másolva!
2015.09.12. 19:05
null
Andre Bertóban (jobbra) benne van a „lucky punch”, még Floyd Mayweather ellen is (Fotó: AFP)
A súlycsoportoktól és szervezetektől függetlenül a világ legjobb bokszolójának tartott amerikai Floyd Mayweather jr. magyar idő szerint vasárnap hajnalban címvédő mérkőzésen Las Vegasban lép a ringbe. Ellenfele honfitársa, Andre Berto, a tét a Bokszvilágtanács (WBC) váltósúlyú világbajnoki öve, továbbá a Bokszvilágszövetség (WBA) szuperbajnoki címe.

 

Az esemény önmagában is a bokszvilágra irányítja a figyelmet, hát még úgy, hogy Mayweather (48–0–0, 26 K. O.–T. K. O.) állítása szerint utoljára bokszol! A világ legjobb bunyósa még korábban bejelentette, ha beéri Rocky Marciano 49 győzelemből álló veretlenségi sorozatát, visszavonul. Egy győzelemre áll a csúcsbeállítástól, és Berto nem életveszélyes ellenfél. Agresszív, megy előre, de a kontrabunyóra berendezkedő Mayweather ellen ez valószínűleg nem lesz elég, még akkor sem, ha Berto (30–3–0, 23) állítja, hogy nagyon jó receptje van a győzelemhez. „Kiütöm” – reagált erre a címvédő, ami tőle azért szokatlan, mert legutóbb négy évvel ezelőtt győzött K. O.-val, Victor Ortiz volt az áldozat. Ám az is lehet, hogy éppen így szeretné emlékezetessé tenni a búcsúját, bár éppen most nem a kiütés lenne a fontos, hanem „csak” a győzelem a csúcsbeállításhoz.

LESZ AZ A PÉNZ...
Rácz Félix szerint Mayweather és Berto csatája akár látványos mérkőzést hozhat. „Az elmozgó Floydnak éppen fekszik Berto stílusa, kiütheti, de szerintem ez csak a show része. Sokkal bölcsebb annál, hogy ilyen helyzetben kockáztasson – mondta a menedzser, aki kitért Mayweather ellenfélválasztására is. – Kétségkívül briliáns képességekkel van megáldva, de az sem utolsó, ahogyan válogat a riválisok közül. Talán már Oscar De la Hoya sem volt ellene a csúcson, de Ricky Hatton hiába volt veretlen, lényegében kisváltósúlyú volt, Shane Mosley már túl volt a zeniten, Juan Manuel Márquez kisebb és könnyebb is volt, mint az amerikai, Saul Álvarez még nagyon a karrierje elején tartott, Marcos Maidana pedig hiába remek ütőerejű bokszoló, szinte tökéletesen passzol Floyd stílusához. Manny Pacquiaóval pedig legalább három évvel ezelőtt kellett volna mérkőznie. Nagy nevekről, remek harcosokról beszélünk, csak éppen már vagy még nem voltak a csúcson. Azért egy Álvarez elleni összecsapást most megnéznék…
Hogy végleg abbahagyja-e? Erre nem vennék mérget. Szépen ráül erre a rekordbeállításra, majd ha jön egy olyan ellenfél, aki legalább százmillió dollár fölötti vagy inkább kétszázmillió körüli bevétellel kecsegtet, az ellen kiáll. Szóval, lesz az a pénz…"

Más kérdés, hogy ugyan a bunyóban egy ütés mindent vihet, s Berto van annyira jó bokszoló, hogy egy „lucky punch” benne van a kezében, mégis elgondolkodtató az ellenfélválasztás. A jelenlegi mezőnyt figyelembe véve Keith Thurman, Amir Khan, Timothy Bradley, Kell Brook, Shawn Porter és a középsúlyú mezőny legjobbja, Gennagyij Golovkin jóval fajsúlyosabb ellenfél, mint Berto. Thurman ráadásul a WBA világbajnoka. Berto kétszer ugyan világbajnok volt váltósúlyban, de legutóbbi hat összecsapása közül hármat elvesztett.

De mit is kell tudni Rocky Marciano rekordjáról? A legendás nehézsúlyú bunyós 1955. szeptember 21-én New Yorkban Archie Moore-t győzte le kiütéssel a 9. menetben, ezzel megszerezte 49. győzelmét. Veretlen maradt, 43 összecsapásán nem volt szükség pontozókra, döntetlent nem bokszolt. Ám néhány bunyós nem járt messze attól, hogy beállítsa az amerikai rekordját. A szalmasúlyú mexikói, Ricardo López 47 győztes találkozó után csak döntetlent ért el Rosento Álvarez ellen, végül veretlenül, 51 győzelemmel vonult vissza. A szintén mexikói Julio César Chávez 1993-ban egészen 87 veretlen meccsig jutott, ekkor Pernell Whiteker váltósúlyban döntetlenre végzett vele. Chávez végül 107–6–2-es (86) mérleggel vonult vissza. A nehézsúlyú dán ökölvívó, Brian Nielsen Marcianóval megegyező 49–0–0-s mérleggel állt, csak éppen tudásban állt távol Rockytól. Dicky Ryan ezt követően győzte le 1999-ben. A dán óriás visszavágott, majd 64–3–0-s (43) mutatóval fejezte be karrierjét. A félnehézsúlyú Dariusz Michalczewski veretlenül, 48 győzelemmel vágott neki 2003-ban Hamburgban a Julio César González elleni meccsének. A Tigris pontozással kikapott a mexikóitól, utána Fabrice Tiozzótól is. Amikor 2005-ben visszavonult, mérlege 48–2–0 (38) volt.

Mindent összevetve, Mayweather biztosra megy, de a rekordot előtte elbukó bunyósok is azt hitték, hogy tutira mennek...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik