Európai Játékok: felemás napot zártak a magyar ökölvívók

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.06.23. 21:28
null
Harcsa Zoltán meglepő vereséget szenvedett (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Harcsa Zoltán meglepő vereséget szenvedett a nyolc közé jutásért, így a magyar válogatott egyik legnagyobb éremesélyesétől búcsúzott.


Időrendben Harcsa Zoltán lépett ringbe utoljára vasárnap a mieink közül az Európai Játékok ökölvívótornáján (amely a férfiaknak Eb is egyben), mégis a sor elejére kívánkozik a mérkőzése.

Azonban nem azzal az előjellel, amelyre számítottunk.

A spanyol Miguel Cuadrado ugyanis megosztott pontozással legyőzte az első játékokon bronzérmes bokszolót, a magyar válogatott így meglepetésre a legnagyobb éremesélyesétől búcsúzott el Minszkben.

Pedig nem kezdődött rosszul a mérkőzés, a Vasas 75 kg-os ökölvívója jól mozgott el az ellenfele ütései elől, és jóval többször talált be, igaz, amikor a spanyol pofonjai értek célba, azok meglehetősen nagyok voltak. A második menet is hasonló mederben folyt, úgy tűnt, Harcsa irányít, de a harmadikra látványosan elfáradt, ellenfele jóval kezdeményezőbb volt, és ekkor már többet is ütött. Ez sokat számított a pontozóbíróknál, akik a spanyolt hozták ki győztesnek.

„Nehezen találom a szavakat, mert én úgy éreztem, Harcsa nyert – mondta Törteli Ferenc, a válogatott edzője. – A spanyolnak alig volt tiszta találata az egész meccsen. Nyilván voltak hibák, és tény, hogy Zoli sokkal jobban tud ennél bokszolni, de ezt az összecsapást így is megnyerte nálam.”

A döntéssel valóban lehetett vitatkozni, azzal azonban nem, hogy a Vasas ökölvívója nem tudta megismételni a szombati teljesítményét. Harcsa Zoltán ezzel együtt érezte, szerinte jogos volt a veresége.

„Teljes mértékben reális az eredmény, ha akarnék, sem tudnék belekötni – mondta a Nemzeti Sportnak a nyolcaddöntőben búcsúzó magyar ökölvívó. – Frissebb és erősebb volt ezen a napon az ellenfelem, ez döntött. Nem éreztem semmi előjelét a fáradtságnak, a mérlegelés utáni időszakban ugyanúgy pihentem, mint máskor, a bemelegítőhelyiségben az iskolázás közben jól éreztem magam, aztán azon a harminc méteren, amíg kiértem a ringhez, kihúzták a dugót. Nem tudom, mi lehetett a probléma, ebben ezúttal ennyi volt.”

A magyar válogatott így ötvenszázalékos mérleggel zárta a vasárnapot. Mind a négy bokszolónk szoros meccset vívott, kettőn a mieinket, kettőn az ellenfelet látták jobbnak a pontozóbírók. Harcsa Zoltánról már szóltunk, mellette Bernáth Attila veszítette el kiélezett mérkőzését. A 49 kg-os ökölvívó látványos, közönségszórakoztató meccset vívott a román Cosmin-Petre Girleanuval. Mind a két versenyző mindent kiadott magából, a mérkőzés képe pedig a pontozásban is megmutatkozott, de végül a román jutott a nyolc közé.

Két meccsel később következett a 91 kg-os Hámori Ádám, aki a rendkívül kellemetlen stílusú bolgár Radoszlav Pantalejevvel küzdött meg a negyeddöntőért. A tisztátalanul, fejét leszegve küzdő Pantalejev nem nyűgözte le a bírókat sem, akik 3:2-re a kőszegi versenyzőt látták jobbnak. A bolgár ökölvívó az eredményhirdetés után kézfogás nélkül kiviharzott a szorítóból, majd edzőitől kísérve a csarnokból is. Lelke rajta. Hámori így a nyolc közé jutott, és már csak egy meccset kell nyernie a biztos éremhez.

Ugyanez az állítás igaz a 64 kg-os Fodor Milánra, egészen vasárnap kora estig várt a bemutatkozásra az Urucse Sportpalotában, ahol egyértelmű győzelmet várt tőle a szakmai stáb a cseh Petr Novak ellen. A Vasas sportolója azonban belealudt a mérkőzésbe (Törteli Ferenc szerint már-már szokás szerint), de miután felvette a ritmust, a maga javára fordította a mérkőzést, és megosztott pontozással a nyolc közé jutott.

Elsősorban tőlük lehet tehát érmet remélni, nekik Harcsa kiesése után elő kell lépniük a magyar csapat vezérévé. Törteli hozzátette, Harcsa kiesése természetesen nagy érvágás, hiszen egyáltalán nem titkoltan érmet vártak tőle, búcsúja pedig kihat az általános hangulatra. A két győztes ökölvívó képes lehet betölteni a kiadó vezérszerepet.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja:Lakner Gábor

ÖKÖLVÍVÁS (A FÉRFIAKNAK EGYBEN EURÓPA-BAJNOKSÁG)
A magyar érdekeltségű eredmények. Férfiak. 49 kg, nyolcaddöntő:
Girleanu (román)–Bernáth Attila 3:2. 64 kg, nyolcaddöntő: Fodor Milán–Novak (cseh) 3:2. 75 kg, nyolcaddöntő: Cuadrado (spanyol)–Harcsa Zoltán 3:2. 91 kg, nyolcaddöntő: Hámori Ádám–Pantalejev (bolgár) 3:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik