Erdei Zsolt: Most nincs is bejelentett állásom

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2017.04.20. 13:05
Erdei Zsolt három hete áll a magyar ökölvívás élén, a korábbi profi és amatőr világbajnok bunyós naponta szembesül az elnöki munkakör nehézségeivel.

Április elseje óta ül az elnöki székben. Azt várta, amit kapott?
– Miután semmi jót nem vártam, tulajdonképpen igen – mondja a több mint húsz éven át a sportágat vezető Csötönyi Sándort váltó Erdei Zsolt. – Mondhatnám, nagyon picit már átlátom a rendszert, ha eddig nulla százalékot tudtam róla, akkor ma már tizenötöt.Április elseje óta ül az elnöki székben. Azt várta, amit kapott?
– Miután semmi jót nem vártam, tulajdonképpen igen – mondja a több mint húsz éven át a sportágat vezető Csötönyi Sándort váltó Erdei Zsolt. – Mondhatnám, nagyon picit már átlátom a rendszert, ha eddig nulla százalékot tudtam róla, akkor ma már tizenötöt.

– Nem sok…
Nem, és nincs is könnyű dolgom, hiszen rengeteg sérelem halmozódott fel a sportágban, amiket kezelni kell. Azt is előre sejtettem, hogy lesznek konfliktushelyzetek, hiszen egy-két embertől az ökölvívás érdekében meg kellett válnunk, és az ilyen döntések mindig kellemetlenek.

Meglehetősen szerteágazó munkát végzett edzőként. Ezeket fel kellett adnia?
– Nagyrészt igen. A Madárfészek Akadémián felmondtam, most nincs is bejelentett állásom, fizethetem kisvállalkozóként a nagyobb járulékokat, de tudtam, hogy ez ezzel jár. Megnyugtatásul: mégiscsak profi világbajnok voltam, napi megélhetési gondjaim nincsenek és nem is lesznek.

NÉGYEN A VB-RE

Júniusban az ukrajnai Harkivban Európa-, augusztus végén Hamburgban világbajnokságot rendeznek a férfiaknak, ez a megtépázott magyar ökölvívás két idei fő eseménye. Erdei Zsolt tudja, hogy a ringbeli tekintély visszaszerzéséhez elengedhetetlenek az eredmények, és azt is tudja, hogy az Eb kvalifikál a vb-re (legutóbb két éve mindössze két öklözőnk, Csóka Nándor és Harcsa Zoltán jutott el a világbajnokságra...): „Ha három-négy srác kiharcolja a kvalifikációt, már elégedett leszek. De a néggyel már a plafont mondtam, reálisan látva ennyire azért nem állunk jól.”

Legutóbbi Európa-bajnokunk, a 2010-ben aranyérmes Bacskai Balázs edzőjeként vett részt a riói olimpián. Tart még ez a munkakapcsolat?
– Bendzsi a szívügyem, egyelőre dolgozom vele, de értelemszerűen kevesebbet, mint eddig. Szurkolt nekem, hogy elnök legyek, szorított a változásokért, nem a saját versenyzői problémáját látta a kandidálásomban. Másrészt nyilván sajnálja, hogy kevesebb időm jut rá, ugyanakkor a jövőben is igyekszem foglalkozni vele.

Lássuk be, azért ez meglehetősen kényes szituáció.
– Az. Nagy felelősség szakadt hirtelen a nyakamba, de a mostani teher talán nem lesz rajtam örökké, mert akkor hosszú távon csak főállású elnökként tudnék megbirkózni vele. Lehet, hogy az élet egyszer ezt is kikényszeríti, és több idő jut majd az elnöki feladataimra.

És még ott van a Nagy duett is.
– Aláírt szerződésem volt a TV2-vel, amikor kandidáltam bokszelnöknek, és ez alól a kötelezettségem alól nem tudtam és nem is akartam kivonni magam. Azzal, hogy a képernyőn ugrabugrálok, nem feltétlenül teszek a magyar ökölvívásért, de például a most vasárnapi adásban éppen hogy népszerűsítem a sportágamat. Majd meglátják!

Kíváncsian várjuk. Mint ahogyan azt is, miként boldogul a nemzetközi sportdiplomácia útvesztőiben.
– Vissza kell szerezni a magyar boksz presztízsét, amire van is egy jól kidolgozott tervünk. Ennek része, hogy világversenyeket szeretnénk rendezni – pályázunk is a jövő évi U22-es Európa-bajnokságra –, része, hogy AIBA-kongresszust hoznánk Magyarországra, és része az én személyes menedzselésem is az AIBA-ban és annak európai szekciójában. Mert bemutatkozni, ismerkedni, igenis néha jópofizni, pörögni-forogni kell, pontozásos sportág vagyunk, ez egy ilyen világ. Ebben a nemzetközi igazgatónk, Ch. Gáll András lesz a segítségemre a maga tapasztalatával és ragyogó nyelvtudásával, miközben gőzerővel igyekszem rendbe tenni az én angolomat is.

Otthon mit szóltak, hogy elnök lett?
– Féltenek, nehogy beletörjön a bicskám. Előfordulnak zúgolódások, szépen belekerültem a darázsfészekbe, márpedig én eredendően nyugodt ember vagyok, ezért szeretek például horgászni is, azaz a konfliktusokat amilyen gyorsan tudom, rendezem. De kedvelem a váratlan helyzeteket – bunyósként a szorítóban is megoldottam őket, és azt se feledjük, hogy nem vagyok egyedül, erős stáb áll mögöttem, amelynek tagjai mindenben segítenek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik