Brit oroszlánok ökölcsatája a Wembleyben - 90 000 néző!

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.05.31. 11:18
null
Carl Froch (balra) és George Groves a mérlegelésen (Fotók: Action Images)
Brit rangadó lesz az ökölvívó nagyközépsúlyban szombat este a Wembleyben: kilencvenezer néző előtt Carl Froch és George Groves csap össze két szervezet világbajnoki övéért. A mérkőzés egyben visszavágó is, 2013 novemberében Froch győzött.

Ami még tetézi az izgalmakat, hogy Carl Froch (36–2–0, 23 K. O.–T. K. O.) parázs mérkőzésen vitatható körülmények között nyert George Groves ellen (19–1–0, 15). Az első menetben padlóra került az egyébként sziklaállú veterán, aztán remek meccset vívtak, amelynek kilencedik menetében Froch elsöprő erejű támadást indított, s a mérkőzésvezető úgy ítélte meg, hogy Groves nem tudja folytatni a meccset, technikai K. O.-t hirdetett.

A LEGNAGYOBBAK NYOMÁBAN

A brit szaksajtó a visszavágót már a legnagyobb revánsokhoz hasonlítja. A legjobb ötösbe a következő csaták kerültek.

Muhammad Ali–Joe Frazier III. (nehézsúly, 1975)

Addig egymás ellen egyet nyert az egyik, egyet a másik A boksztörténet egyik nagy csatája, a manilai thriller, amelynek 14. menetében a mérkőzésvezető Fraziert a szorító sarkába kísérte.

Joe Louis–Max Schmeling II. (nehézsúly, 1938)

Az első meccsen Schmeling nyert, a New York-i visszavágón a Barna bombázó első menetes K. O.-val győzött.

Sugar Ray Robinson–Jake LaMotta VI. (középsúly, 1951)

Robinson a 13. menetben technikai K. O.-val nyert. Hat meccsük közül LaMotta csak egyen tudott győzni, nem véletlenül mondta ellenfele becenevére utalva, hogy a sok találkozástól cukorbajt fog kapni…

Arturo Gatti–Micky Ward III. (nagypehelysúly, 2003)

Nagy hirig volt, Gatti pontozásos győzelmével ért véget, ezzel kettőjük három meccséből kettőt megnyert.

Sugar Ray Leonard–Roberto Duran (váltósúly, 1980)

Első meccsükön Duran volt a jobb, a visszavágón hátat fordított, elege lett a meccsből, azt mondta. „No mas!” (Nem kell több!) Harmadik összecsapásukon is Leonard bizonyult jobbnak.

A kihívó stábja és szurkolói szerint Groves nem volt kiszolgáltatott helyzetben, leléptetése elhamarkodott döntés volt. Frochot nem kötelezte a visszavágó, de a Nemzetközi Bokszszervezet (IBF) végül kötelezte erre. A két bevállalós bunyós és az előzmények miatt is remek csatára van kilátás a Wembleyben. Az eseményt Anglia legnagyobb bokszeseményeként aposztrofálják, s a nézőszámot tekintve ez mindenképpen igaz. Groves a tavalyi összecsapás előtt szóban próbálta felpiszkálni ellenfelét, mostanra kicsit visszavett.

„Carl elvesztette a hidegvérét. Nem kell, hogy felhúzzam, hergeli ő saját magát. Mindenesetre a lélektani hadviselés híve vagyok, csak a feladatra koncentrálok, a nézők nem foglalkoztatnak. Nekem a bunyó elsősorban üzlet, nem foglalkoztatnak a mellékkörülmények” – mondta Groves.

Froch egyfelől előre mentegetőzött: „Ha vereséget szenvedek, van rá esély, hogy visszavonulok. Elégedett vagyok azzal a pályafutással, ami mögöttem van. Úgyhogy, ha valami balul sül el – amit persze kétlek –, akkor befejezem a bunyót.”

Másrészt rávilágított, miért is padlózott az első meccsen: „Nem adtam meg a kellő tiszteletet ellenfelemnek, alábecsültem. Ha Butéhoz vagy Kesslerhez hasonlóan komolyan veszem, könnyebb dolgom lett volna.”

Aztán a Kobra hozzátette, karrierje legnagyobb meccse előtt áll, majd gyorsan azt is, hogy Groves nem hallja meg az utolsó gongot…

Groves, akit hívei csak Szent Györgynek hívnak, erre reflektálva kijelentette: „Meg vagyok döbbenve, hogy Froch belement a visszavágóba, nagyon tisztelem a bátorságát. De már csak órák választanak el, hogy világbajnok legyek.” Majd megjósolta, hogy balhoroggal végez ellenfelével.

Az IBF és a Bokszvilágszövetség (WBA) nagyközépsúlyú vb-címmeccsén a 36 éves címvédő már három alkalommal eljutott a vb-övig, a szombati lesz a 12. vb-címmérkőzése, a kihívó Groves 26 éves. 75 százalékos kiütési rátája tekintélyt parancsoló.


Carl Froch az öveivel a nagy meccs helyszínén
Carl Froch az öveivel a nagy meccs helyszínén
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik