Boksz: az orosz szövetség főtitkára kifizetné az AIBA adósságát, ha...

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.28. 17:41
Umar Kremljev, az Orosz Ökölvívó-szövetség főtitkára kifizetné a nemzetközi szövetség (AIBA) 16 millió dolláros adósságát, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az ötkarikás játékok műsorán tartja a sportágat.

„Készen állok az AIBA összes adósságának átvállalására, ha kedvenc sportágunk az olimpiai programban maradhat” – közölte csütörtökön Kremljev, de arról egyelőre nem beszélt, milyen forrásból származna a pénz.„Készen állok az AIBA összes adósságának átvállalására, ha kedvenc sportágunk az olimpiai programban maradhat” – közölte csütörtökön Kremljev, de arról egyelőre nem beszélt, milyen forrásból származna a pénz.

Az AIBA végrehajtó bizottságának tagja levélben tájékoztatta szándékáról a NOB vezető tisztségviselőit.

Az AIBA üzbég elnöke, a támadások kereszttüzében lévő Gafur Rahimov pénteken jelentette be, hogy „félreáll”, és helyette a továbbiakban egy ideiglenes ügyvezető elnök irányítja a szövetséget. A NOB november végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint a november elején megválasztott Rahimov személye okozza, akit az Egyesült Államokban – bűnszervezet anyagi támogatása miatt – Üzbegisztán vezető bűnözői között tartanak számon.

A kapcsolat befagyasztása azt jelenti, hogy a NOB azonnal felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai öt karikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

A NOB vizsgálóbizottságot hozott létre, amely az AIBA helyzetével foglalkozik. A testület május 22-én hozza nyilvánosságra a jelentését. A NOB igazgatótanácsa ezt követően dönti el, hogy műsoron tartja-e a sportágat, és ha igen, akkor az AIBA közreműködésével, vagy anélkül rendezi-e meg a kvalifikációs eseményeket, illetve a tokiói olimpia ökölvívótornáját. A végső döntés júniusban, a NOB lausanne-i ülésén születhet meg, akkor dőlhet el, milyen formában szerepel a sportág a tokiói programban, illetve ki szervezi a versenyeket, és miként lehet kijutni az ötkarikás játékokra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik