Balzsay azért fogyott el, mert túl sokat ütött

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2009.08.23. 12:04
Címkék
Drámaian alakultak az események a Syma-csarnokban. Hiába vezetett a pontozóknál Balzsay Károly, edzője, Fritz Sdunek a 11. menetre nem engedte ki a teljesen elfáradó magyart, aki ezzel elvesztette világbajnoki címét. A WBO nagyközépsúlyú világbajnoka Robert Stieglitz.
Balzsay Károly (jobbra) túl sokat ütött, ezért fáradt el teljesen (Fotó: NS)
Balzsay Károly (jobbra) túl sokat ütött, ezért fáradt el teljesen (Fotó: NS)
Amikor Fritz Sdunek nem engedte ki Balzsay Károlyt a 11. menetre, a döbbenet lett úrrá a Syma-csarnokban, ám amikor az első vereségét elszenvedő magyart a hordágyra kellett tenni, a döbbenetet aggódás váltotta fel. Idősb Balzsay Károly viszonylag nyugodtan figyelte az eseményeket, aggódott a fiáért, de higgadtan értékelt – már amennyire ilyenkor higgadt lehet az ember. „Szerintem Karesz kihajtotta magát, nem kellett volna a meccs közepén annyit ütnie. Gyakorlatilag megnyerte a meneteket, de agyon akarta nyerni, végül ez lett a vége. Abban biztos vagyok, hogy nem fogyasztás okozta legyengülés okozta a bajt, Karesz most is könnyen hozta a súlyát."

Joe Cortez mérkőzésvezető elmondta, ő is látta, hogy Balzsay nincs rendben, szólt is a szorítósarokba: „Ha a tizenegyedik menetben így megy tovább, beszüntetem a küzdelmet, mert a magyar sok ütést kapott testre." Dőry Miklós profi bíró, a Sport televízió kommentátora úgy véli, ezzel a vereségével Balzsay nehéz helyzetbe került, mert az Universum a továbbiakban értelemszerűen Robert Stieglitzet menedzseli ebben a súlycsoportban. Hozzátette: „Legalább egy év kellene ahhoz, hogy a volt világbajnokot felhozzák, de sok múlik azon, mennyire akarja ezt a klubja."

Nos, a sajtótájékoztatón természetesen ez a kérdés is felvetődött. Klaus-Peter Kohl, a német istálló első embere így nyilatkozott: „Mindannyian akarjuk Karcsi visszatérését, de biztos vagyok benne, hogy ő lesz a leginkább motivált, hogy újra a csúcsra jusson. Ám egy ilyen vereséget követően hosszabb szünetnek kell következnie." Kohl ugyanakkor biztos benne, hogy Balzsay azért kapott ki, mert a hazai közönség előtt túlzottan akart bizonyítani. „Sokkal vehemensebben kezdett a kelleténél. Csillogni akart saját közönsége előtt, s az összecsapás második felére elfogyott."  Az edző, Fritz Sdunek hasonlóképpen látta: „Semmilyen jel nem utalt rá, hogy így alakul a mérkőzés. Nem kellett volna az első menetekben annyit ütnie, ez kifárasztotta. A kilencedik menetben zavarta már a sérülése is, a tizedikben pedig kapott két nagy ütést. Nem akartam úgy járni, mint korábban Vladimir Klicskóval, ezért adtam fel a mérkőzést."

Aztán azt is elmondta, nyolc évvel ezelőtt Kovács István szerinte jobb állapotban volt a Kisstadionban, amikor Julio Pablo Chacón ellen visszaengedte a ringbe. A győztes, a WBO újdonsült nagyközépsúlyú világbajnoka, Robert Stieglitz véleménye: „Az esélytelenek nyugalmával bokszoltam. Az történt, amire számítottam: ellenfelemet nyomasztja, hogy címét hazai közönség előtt kell megvédenie." Torsten Schmitz, Stieglitz edzője így látta: „Az egyik bokszolót elhagyta az ereje, a másik felülmúlta önmagát."

Nem hivatalos információ szerint a magyar és a holland pontozónál Balzsay vezetett 96:94-re, a spanyolnál viszont Stieglitz volt a jobb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik