A méret a lényeg – mit hozhat a jövő a profi boksz királykategóriájában?

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.10.17. 13:57
null
Munkában a 206 centis brit óriás, Tyson Fury – s nemcsak az arckifejezése, az ütőereje is félelmetes (Fotó: AFP)
Újra pezseg az élet a nehézsúlyú profi bokszban: a brit Tyson Fury az amerikai Deontay Wildert győzte le, nem sokkal korábban az ukrán Olekszandr Uszik a brit Anthony Joshuát. Mit hozhat a jövő a királykategóriában?


Ismét van némi izgalom a profi ökölvívás nehézsúlyú kategóriájában: az valószínű volt, hogy a 33 éves brit Tyson Fury (31–0–1, 22 KO–TKO) október 9-én Las Vegasban győzelemmel zárja le a trilógiát a 35 esztendős amerikai Deontay Wilder (42–2–1, 41) ellen – bár egy nagy ütőerejű bunyós ellen sohasem lehet biztosra menni. Fury végül egy döntetlennel és két győzelemmel hagyta maga mögött az összecsapásokat, Wilder legyőzésével megvédte a Bokszvilágtanács (WBC) vb-övét. A győztes 6, a vesztes 4 millió dollárt kapott, s ebben nincs benne a tévéközvetítésből befolyó összeg. Arra azonban kevésbé lehetett számítani, hogy szeptember 25-én Londonban a 34 éves ukrán Olekszandr Uszik (19–0–0, 13) egyhangú pontozással legyőzi a nála három évvel fiatalabb, tíz kilóval nehezebb és hét centivel magasabb brit Anthony Joshuát (24–2–0, 22), s elveszi tőle a Bokszvilágszervezet (WBO), a Bokszvilágszövetség (WBA), a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) világbajnoki övét.

A bokszvilág eredetileg a Fury–Joshua brit rangadót várta, amely persze nem csupán arról döntött volna, melyikük a legjobb bunyós a csatornán túl, hanem arról, ki az undisputed champion, vagyis a vitán felüli bajnok, aki egyesíti a vb-címeket. Igen ám, csakhogy Uszik és Joshua szerződésében van egy záradék, hogy a vesztesnek kötelező visszavágót adnia, úgyhogy ahhoz, hogy a britek egymásnak eshessenek, előbb nyernie kellene AJ-nek... Mondhatni, egy győzelemre van, hogy visszatérjen a vérkeringésbe. Elszántsága meg is van, veresége után még bedagadt szemmel megígérte: „Százszázalékos formában jövök vissza!”

Szeptember 25-én Londonban Olekszandr Uszik (balra) egyhangú pontozással verte meg Anthony Joshuát (Fotó: AFP)
Szeptember 25-én Londonban Olekszandr Uszik (balra) egyhangú pontozással verte meg Anthony Joshuát (Fotó: AFP)


A másik vesztes, Wilder helyzete némileg nehezebb – már ami a szakmát illeti. Mert a profiboksz.hu híre alapján edzője, Malik Scott szerint anyagilag már megalapozta a jövőjét, de nem akar visszavonulni. Nagy kérdés, kivel lehetne összeereszteni a 201 centis óriást, mert ugyan kevéssé ütésálló, az ütőereje viszont életveszélyes. Mégis, a „Bronz bombázó” jelenlegi helyzetéből nem következik, hogy címmeccs közelébe kerül. Pedig neki is két veresége van, mint Joshuának. Utóbbi először Andy Ruiz Jr.-tól kapott ki a 7. menetben technikai KO-val 2019 júniusában, majd decemberben pontozással vágott vissza. Második vereségét pedig Usziktól szenvedte el. Ha a brit rangadó felé kacsingatunk, érdekesség, hogy mindkettőjüknek Vladimir Klicsko (64–5–0, 53) testén keresztül vezetett az útja a hírnévhez, Fury 2015-ben pontozással, Joshua 2017-ben a Wembleyben TKO-val verte meg az ukránt, aki ezt követően vissza is vonult.

A 34 esztendős, 191 cm magas Uszik sikere azért is meglepetés, mert az ukrán cirkálósúlyból kapaszkodott fel a királykategóriába. Még 2018 júliusában Moszkvában az orosz Murat Gasszijev ellen az alsóbb kategóriában egyesítette a négy nagy szervezet világbajnoki címét (WBC, WBA, WBO, IBF), s főképpen azzal, hogy oroszt vert meg, hazájában hős lett. Az ukrán–orosz konfliktus közepette a győztes Uszikot, miután videoüzenetben köszönte meg az otthoniak támogatását, Kijevben megünnepelték. A politikusok az oroszok feletti győzelemként aposztrofálták Uszik vb-címeit, még az is szóba került, hogy felterjesztik az Ukrajna hőse címre. Persze elhangzottak más vélemények is, az akkori miniszterelnök-helyettes, Vjacseszlav Kirilenko majdhogynem árulónak tartotta a moszkvai kirándulásért, mondván, ezzel nehéz lesz a meggyőzni a világot az oroszok agresszív magatartásáról. Ám voltak, akik számon kérték, győzelme után miért nem kiáltotta az orosz nézőknek az Olimpiai csarnokban: „Dicsőség Ukrajnának!”

NEHÉZSÚLYÚ TRILÓGIÁK
Ha már szóba került a Fury és Wilder közötti három mérkőzés, érdemes megemlíteni, hogy a királykategóriában Muhammad Ali Joe Frazierrel vívott óriási csatákat (kétszer Ali, egyszer „Smokin' Joe” nyert), aztán Evander Holyfield és Riddick Bowe találkozói érdemelnek említést (az Uszikhoz hasonlóan cirkálósúlyból fellépő Holyfield egyszer, ellenfele kétszer győzött), de Holyfield és John Ruiz összecsapásai is emlékezetesek (Holyfield mérlege egy-egy győzelem, vereség és döntetlen).


Még ugyanabban az évben Tony Bellew ellen megvédte címét, majd felment nehézsúlyba, legyőzte Chazz Witherspoont és Derek Chisorát, ezt követően következett Joshua. S a szupernehézsúly londoni olimpiai bajnokát (2012), Joshuát elintézte a játékok nehézsúlyú aranyérmese, Uszik. A fordított alapállású ukrán a régi szovjet iskolán nőtt fel, kemény, technikás, szinte mindent tud, komplex ökölvívó. Joshua elleni sikerével fel is értékelődött, illetve az a jobb kifejezés, hogy helyére került.

Legközelebb Dillian Whyte vár Furyra (Fotó: Getty Images)
Legközelebb Dillian Whyte vár Furyra (Fotó: Getty Images)

A korábbi menedzser, jelenleg a Nemzetközi Bokszszervezetnél (IBO) supervisor Rácz Félix szerint érdemes megnézni a királykategória tízes ranglistáját. A mértékadó ökölvívóportál a boxrec.com alapján Fury, Uszik, Joshua, Wilder, Whyte helye vitathatatlan az erősorrendben. Érdemes megjegyezni, hogy a WBC bajnokának (Fury) a közeljövőben kötelezően bokszolnia kell a szervezet ideiglenes (interim) bajnoka, a 33 éves brit Dillian Whyte (32–2–0, 27) ellen, amely brit házi rangadó lesz, csak éppen nem Joshua, hanem Whyte a „Gypsy King” ellenfele. A supervisor úgy véli, Whyte mellett is vannak tehetségek, nem szabad leírni a ranglistán ötödik új-zélandi Joseph Parkert (29–2–0, 21) – két vereségét Joshuától és Whyte-tól szenvedte el –, sőt a Joshuát legyőző, nyolcadik Andy Ruizt (34–2–0, 22) sem.

A 40 esztendejével tizedik helyen álló bolgár Kubrat Pulev (28–2–0, 14) és a 42 esztendős – 13. a listán – kubai Luis Ortiz (32–2–0, 27) már nem jön szóba a kora miatt. A boxrec.com összeállításán kilencedik, 37 éves brit Derek Chisoránál (32–11–0, 23) az életkora mellett sok veresége is gondot jelent. A tízes listán az első három bokszoló kiemelkedik a mezőnyből, bizonyos szempontból Wilder is, mert egy ütéssel képes megfordítani az összecsapást. Így volt például 2018-ban Ortiz ellen, amikor a kubai kis híján lefiniselte, Wilder azonban regenerálódott, majd mindent elsöprő attakkal elintézte a kubait, aki pedig úgy ment ki a 10. menetre, hogy a pontozólapokon vezetett, aztán technikai KO-val végezte...

Tyson Fury nem azért érdekes alakja a királykategóriának, mert a WBC vb-övének birtokosa, hanem azért, aki. Utánozhatatlan egyénisége a sportágnak, nem lehet rá azt mondani, hogy példakép, de ahogyan visszakapaszkodott egyáltalán az életbe, az nem mindennapi. Nevét akkor ismerte meg a közvélemény, amikor 2015 novemberében egyhangú pontozással legyőzte az akkor már 39 éves, a súlycsoportban 11 éve uralkodó fiatalabb Klicsko fivért, Vladimirt. A találkozó előtt ezzel ijesztgette az ukránt: „Jövök, Vlad, és én nagyon gyors vagyok hozzád képest. Nem hiszem, hogy sokáig tart a mérkőzés.” Nos, végigment a bunyó, ám Fury 206 centis termetéhez képest elég jól mozgott a ringben. Végül – azóta megtudtuk, szokása – énekelt, az Aerosmith I don't want to miss a thing (Nem akarok lemaradni semmiről) című szerzeményét adta elő, nem is akárhogyan.

Október 9-én Las Vegasban Tyson Fury (balra) legyőzte Deontay Wildert kettejük harmadik összecsapásán (Fotó: AFP)
Október 9-én Las Vegasban Tyson Fury (balra) legyőzte Deontay Wildert kettejük harmadik összecsapásán (Fotó: AFP)


És nem is maradt le semmiről. De aki azt hiszi, hogy csak az ökölvívásra érthette a dalt, az téved: kétszer is lemondta a Klicsko elleni visszavágót, a doppingvizsgálat kokain használatát mutatta ki, ezért fel is függesztették a versenyzési jogát. Ami nagyobb baj, hogy mentális problémák is jelentkeztek nála, depressziós lett, rászokott nemcsak az italra, hanem a nyugtatókra, a gyógyszerekre is, emellett „vágósúlyba” lépett: a mérleg nyelve bizony 180–190 kilóig lendült – ehhez jó, ha tudjuk, Wilder elleni harmadik mérkőzésükön 125 kilóval mérlegelt. Ám, láss csodát, 2018-ra összekapta magát, két felhozó mérkőzés (Sefer Seferi, Francesco Pianeta) után jöhetett a Wilder elleni első összecsapás – a többit pedig tudjuk. A visszatérésben óriási akaratereje mellett a boksz is segítette: az edzések ismét rendszert vittek az életébe, jól is érezte magát.

Tételezzünk fel egy valószínűsíthető helyzetet, hogy Uszik másodszor is nyer Joshua ellen és Fury megveri Whyte-ot, és a két győztes valamikor bokszol egymás ellen. Ki nyerhet? Az ukrán 15 centivel alacsonyabb, de ami nagyobb gond, hogy Fury tud bokszolni. Remekül alkalmazkodik az ellenfeleihez, keveset ér, ha a szokásait feltérképezik, mert megtalálja a győzelemhez vezető utat. S talán ez a legfontosabb: ő az a típus, aki azzal a céllal lép a ringbe, hogy győzzön, nem pedig azzal, hogy ne kapjon ki. Ebben Uszik hasonlít rá, csak éppen ellenfele méretre sokkal nagyobb, balegyenesével távol tartja, nem engedi ütőtávba.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. október 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik