HIRDETÉS
L. PAP ISTVÁN
L. PAP ISTVÁN
online 2002.07.06 20:35 Frissítve: 2012.02.02 02:41

Farkas éremben reménykedik

Jövő pénteken a permi Molot Sportpalotában megkezdődnek a 34. férfi ökölvívó Európa-bajnokság küzdelmei. Sorozatunkban súlycsoportról súlycsoportra bemutatjuk a magyar indulókat, és némi viszszatekintést nyújtunk az előző világversenyekre. Ezúttal az 54 kilós Bedák Zsolttal és az 57 kilós Farkas Györggyel ismerkedhetünk meg.

Farkas György (jobbra) bízik abban, hogy a harmatsúly után a pehelysúlyban is sikerül az Európa-bajnoki dobogóra állnia
Farkas György (jobbra) bízik abban, hogy a harmatsúly után a pehelysúlyban is sikerül az Európa-bajnoki dobogóra állnia
Nem is oly rég mosolyogva hátradőlt a magyar bokszrajongó, ha harmat-, netán pehelysúlyban lépett a szorítóba honfitársa olimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon. Kovács István 1996-ban a vejlei Eb-n és az atlantai olimpián is porrá zúzta az 54 kilós súlycsoportot, hogy aztán 1997-ben már 57 kilósként vb-arannyal búcsúzzon az amatőröktől. Mellette-mögötte a pehelysúlyú Nagy János sem maradt tétlen: Atlantában éremért bokszolhatott (nem mellesleg egy bizonyos Chacón nevű argentintól kapott ki…), majd négy éve bronzérmet nyert a minszki Eb-n.
54 kg - a magyar induló

BEDÁK ZSOLT
Született: 1983. szeptember 26., Budapest
Klubja: Vasas-Rica Hungária
Edzôje: Szántó Imre
Legjobb eredményei: bajnoki 2. (2001); 2x juniorbajnok (2000, 2001); 2x kadettbajnok (1998, 1999)

Múltidézô

Világbajnokság, 1999 – Houston
1. Crinu-Olteanu (román)
2. Dzsamalutgyinov (orosz)
3. Gaudet (kanadai)
Mehcijev (fehérorosz)
…Ladányi Róbert (magyar) helyezetlen

Európa-bajnokság, 2000 – Tampere
1. Agagüloglu (török)
2. Malahbekov (orosz)
3. Farkas György (magyar)
Ramazjan (örmény)

Olimpia, 2000 – Sydney
1. Rigondeaux Ortíz (kubai)
2. Malahbekov (orosz)
3. Danilcsenko (ukrán)
Vinson (amerikai)

Világbajnokság, 2001 – Belfast
1. Rigondeaux Ortíz (kubai)
2. Agagüloglu (török)
3. Danilcsenko (ukrán)
Rotas (dominikai közt.-beli)
…Farkas György (magyar) helyezetlen
A két évvel ezelőtti fantasztikus tamperei Európa-bajnokságon Farkas György mindmáig legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, okos, egyszersmind lelkes bunyóval bronzérmes lett 54 kilogrammban úgy, hogy csak Kokó egyik legnagyobb korábbi ellenlábasától, az orosz Raimkul Malahbekovtól szenvedett vereséget. Farkas Permben is ott lesz, mi több, a maga 28 esztendejével a Balatonfüredből ismét a Vasasba, így a klubedzőként ott dolgozó Szántó Imre keze alá kerülő öklöző a legidősebb a kapitány alakulatában – immár pehelysúlyúként.
Az ő helyén két rendkívül tehetséges fiú verekedett az Eb-részvételért, Bedák Zsolt és Oltványi Dávid. Két éve, a budapesti junior-vb-n az előbbi még 51 kilóban vitézkedett, tavaly a felnőtt bajnokság fináléját már ők ketten vívták, azt nagy csatában Oltványi nyerte meg, ám kettejük többi összecsapásán Bedák mutatott jobb formát, így az Uralban is ő képviseli harmatsúlyban Magyarországot.
"Tudom, hogy nagy felelősség Magyarországot képviselni egy Európa-bajnokságon, de minden tudásommal azon leszek, hogy a kadett-világbajnoki ezüstérmes öcsém teljesítményét is elhomályosítsam – mondja csillogó szemmel Bedák Zsolt. – Dáviddal megharcoltam a csapattagságért, igyekszem élni a lehetőséggel, és ha a sorsolásom bejön, a Bedák család Perm után is ünnepelhet.”
Harmatsúlyban az ukrán Danilcsenko, a török Agagüloglu, az orosz Halikov, az Akropolisz-kupán Zsoltot szűken legyőző görög Mikaelian és az azeri Mamedov jelentheti a közvetlen elitet.

57 kg - a magyar induló

FARKAS GYÖRGY
Született: 1974. február 5., Veszprém
Klubja: Vasas-Rica Hungária
Edzôje: Szántó Imre
Legjobb eredményei: vb-5. (1994); Eb-3. (2000); 6x magyar bajnok (1994–1999)

Múltidézô

Világbajnokság, 1999 – Houston
1. Juarez (amerikai)
2. Turgunov (üzbég)
3. R. Paliani (török)
Bobirnat (román)
…Nagy János (magyar) helyezetlen

Európa-bajnokság, 2000 – Tampere
1. R. Paliani (török)
2. Georgiev (bolgár)
3. F. Huste (német)
Vorobjev (fehérorosz)
…Nagy János (magyar) helyezetlen

Olimpia, 2000 – Sydney
1. Sattarkanov (kazah)
2. Juarez (amerikai)
3. Dzsamalutgyinov (orosz)
Tamszamani (marokkói)

Világbajnokság, 2001 – Belfast
1. R. Paliani (török)
2. Dzsafarov (kazah)
3. Turunen (finn)
Jellili (svéd)
…Káté Gyula (magyar) helyezetlen
"Farkas sem lottón nyerte a permi utazást (persze, kevesen is vásárolnának szelvényt, ha ez lenne a fődíj), megharcolt érte az övétől gyökeresen eltérő stílusú debreceni Kertész Henrikkel. Az utóbbi elképesztően ügyes, elegáns, igazi vívó ökölvívó, ám Farkas kétségtelenül nagyobb átütőerővel bír, hogy a rutinról már ne is essék szó. Más kérdés, hogy a súlycsoportváltást miként vezényli majd le magában, hiszen a pehelysúlyhoz azért már épphogy csak megvan a magassága – ebben a ma már Rácz Félixnél profiskodó Nagy Jánosra emlékeztet.
Dinamikával, gyorsasággal próbálom kompenzálni a magasságbeli hátrányt – magyarázza Farkas –, ugyanakkor frissebbnek, erőteljesebbnek érzem magam most, hogy nem kell fogyasztanom. Nem ismerem igazán az ötvenhét kilós mezőnyt, de bízom a rutinomban, abban, hogy a közeg ugyanakkor egyáltalán nem lesz ismeretlen számomra. Megkaptam a lehetőséget, illene azt kihasználnom.”
A súlycsoportváltások évében Farkas kategóriájában is szinte megjósolhatatlan, kik alkotják a legnagyobb riválisok sorát, ám a román Viorel Simion, az ukrán Jefimovics, a török Yaman vagy az immár ciprusi Bobirnat kemény diónak ígérkezik, az orosz indulóról nem is beszélve.
2019.02.22 19:54:13

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

Volt ökölvívó, edző, sportvezető, a hazai és az európai szövetség elnöke. Az élete kész regény.

2019.01.26 23:39:36

Ökölvívás DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Kovács megint nem a főmeccs, de bánja kánya, nekünk ő a király. Különösen úgy, hogy szokásos bevonulózenéje, a Carmina Burana elé bejátsszák a Bánk bánból a közismert Hazám, hazám áriát.

2018.12.15 22:50:53

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Erdei elnök minden megnyilvánulásával azt igazolta, hiba volt őt helyzetbe hozni.

2018.12.01 23:09:35

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. Önmagukat is képesek padlóra küldeni.

2018.12.01 00:34:37

Ökölvívás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Aggódó vezetőink nem a vereségtől, hanem Papp László győzelmétől féltek! Nem „kockáztathattak” tehát! Egyszerűbb volt letiltani őt.