Utánpótlás: a horvát Varteks nyerte meg a büki Jövőért-kupát

Vágólapra másolva!
2009.08.27. 15:09
Címkék
Zepter Future Cup 2009 néven 8 csapat részvételével nemzetközi utánpótlás-futballtornát szervezett Bükön a tavasszal alakult FC Budapest labdarúgóklub. A viadalt a horvát NK Varteks Varazdin nyerte meg, miután tizenegyesekkel győzött a Fulham ellen, a bronzérmet pedig az Austria Wien U12-es együttese szerezte meg. A díjakat Sáfár Szabolcs és Szendrei József adta át az ifjú reménységeknek.

Nyolc csapat részvételével nemzetközi focitornát szervezett Bükön az FC Budapest labdarúgóklub és az egyesület vezetője, Czuk Henrik. A korábban a Ferencvárosnál és a Dalnoki-akadémiánál tevékenykedő utánpótlásedző évek óta kitűnő kapcsolatot ápol több neves külföldi gárdával, így a meghívottak szívesen tettek eleget a felkérésnek.

Gera Zoltán egyesületének utánpótlás-szakemberei tapasztalatcsere gyanánt idén már kétszer is vendégül látták az FC Budapest 12 éven aluliakból álló csapatát Londonban, de a torna szervezői régi ismerősként köszönthették az Austria Wien, valamint a Dunaszerdahely stábját is. Erős utánpótlásbázisa van a horvát Varteksnek és a szlovák Zilinának is, így igazán nagy erőpróbára volt kilátás a kétnapos tornán, melyre magyar részről meghívást kapott még a helyi Büki TK, valamint a Budapest Honvéd is.

A Zepter Future Cup első játéknapján két csoportban mérték össze erejüket a játékosok, és a parázs mérkőzéseket hozó nap végére kiderült, hogy az NK Varteks, az MSK Zilina, az Austria Wien és a Fulham folytatja a felsőházban, míg az 5–8. helyért az amúgy nagyon jól játszó DAC 1902, a Budapest Honvéd, az FC Budapest és a Büki TK küzdhet. A középdöntő meccsei a nagy tét miatt kevés gólt és rendszerint büntetőrúgásokat eredményeztek, végül Geoff Noonan csapata, a Fulham és a Varasd jutott a döntőbe, ahol a rendes játékidőben ismét nem bírt egymással a két együttes, a szétlövés végén pedig remek kapusteljesítménynek köszönhetően diadalmaskodott a horvát klub. Bronzérmes lett az igazán harcosan futballozó osztrák csapat, megelőzve a szlovákokat. A további sorrend: Dunaszerdahely, Honvéd, FC Budapesti Sólymok és Bük.

Az érmeket az Austria Wien első számú kapusa, Sáfár Szabolcs adta át, aki örült, hogy igazán remek kapusteljesítményeket láthatott a torna során – elmondása szerint nagyon nagy szükség van arra már fiatalkorban is, hogy a gyerekek tanuljanak a különböző országok eltérő futballstílusából.

A díjátadó gálán Szendrei József, korábbi kiváló válogatott labdarúgónk mindössze azt hiányolta, hogy sem a környékről, sem a szövetségtől nem voltak futballszakemberek a lelátón – szerinte ez az érdektelenség tükröződik vissza a magyar focipályákon.

Ha magyar részről nem is, nemzetközi megítélésben nagy visszhangja volt a Jövőért-kupának, így nem meglepő, hogy a 2010-es tornára már a Barcelona és a Hertha is jelezte részvételi szándékát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik