Találatok a Mindset címkére

Találatok száma: 18

„Szeretem nézni, ahogy játszol!” – szülők a sportpálya szélén

2017-10-17 18:00:08

Vitathatatlan, hogy a szülők kulcsszereplők gyermekük sportpályafutásában. Befolyásuk különösen erős lehet versenyhelyzetben, hiszen ilyenkor viselkedésükkel azonnali visszajelzést adnak gyermekük pályán mutatott teljesítményére. Gyakran előfordul azonban, hogy ezzel nemhogy segítenék, inkább hátráltatják csemetéiket. Cikkünkben arra keressük a választ, vajon melyek azok a szülői magatartásformák, amik pozitívan befolyásolják az ifjú sportolókat, fokozva ezzel teljesítményüket és a játék örömét.

Mindset 

Eggyé válva a kedvencekkel – a szurkolói tetoválások lélektana

2017-07-21 10:46:45

Győri Dávid tetoválóművészt kérdeztük arról, hogyan kapcsolható össze ez a két terület, mi állhat egy-egy sportoló testét díszítő minta hátterében és, hogy mi jelentheti számukra a fő motivációt ezek elkészíttetésében. Jelen cikkünkben a szurkolók oldaláról vizsgáljuk meg ezt a kérdést. Vajon rájuk mi jellemző, és mi jelenti számukra a motivációt ezek elkészítésében?

szurkolói tetoválás  sportpszichológia  Mindset 

A rajongáson túl – Hosszú Katinka és a többiek, sportolói példaképeink

2017-07-21 11:08:15

Neked ki jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy példakép? Kobe Bryant, Cristiano Ronaldo, Hosszú Katinka? Bárki is legyen az, egy dolog biztosan közös bennük: motiválnak, inspirálnak minket. Sőt, néhány kutatás szerint a sportolói példaképek növelhetik edzéseink gyakoriságát is!

sportpszichológia  példaképek  Mindset 

Két perc jóga a nagyobb önbizalomért!

2017-07-03 21:26:14

Szeretnéd növelni az önbizalmad? A jóga jótékony tulajdonságairól sokat hallhatunk manapság, és úgy tűnik, ebben is segítségünkre lehet! Sőt, akár a kómásan elfogyasztott reggeli kávét is helyettesítheti az élénkítő hatása. Legfrissebb kutatásunk eredményei azt jelzik, nem kell feltétlenül elkötelezett jóginak lennünk ahhoz, hogy ezeket a hatásokat saját bőrünkön is megtapasztalhassuk: mindössze két perc már elegendő lehet az érzékelésükhöz!

jóga  Mindset 

A figyelemszabályozás kulcsa a rendszeres mentális gyakorlás

2017-07-03 21:46:41

Közeleg a vizes világbajnokság, melynek Budapest és Balatonfüred ad otthont 2017. július 14. és 31. között. Hat számban indulnak majd versenyzők: úszás, vízilabda, műugrás, műúszás, óriás toronyugrás és nyílt vízi úszás. Természetesen a mentális felkészülés szerepe itt is óriási – nézzük meg, hogy a vizes VB sportágaiban mire kell figyelniük a sportolóknak és edzőnek ahhoz, hogy a verseny pillanatában a lehető legnagyobb koncentráltsággal, figyelemmel tudjanak összpontosítani téthelyzetben.

úszás  vizes vb  Mindset 

Tudj le két edzést egyszerre! – Ép testben ép lélek jógával

2017-05-23 18:09:45

A jóga napjainkban egyre elterjedtebb mozgásformának számít. De mégis mit rejt magában? Mit tud adni nekünk, ami ennyire vonzóvá teszi? Cikkünkből megtudhatod, milyen előnyökkel jár, mi is zajlik le gyakorlás közben az agyadban, és hogyan tudod a mindennapjaidba beépíteni kezdőként. Tapasztald meg milyen, amikor nemcsak testedet, de elmédet is edzed egyszerre!

jóga  Mindset 

Elfogadás, higgadtság és a zóna – a mindfulness szerepe a sportsikerekben

2017-05-23 18:36:10

Mi kell ahhoz, hogy egy sportoló sikeres legyen a pályán? Önbizalom? Kemény munka? Hogy hátra tudja hagyni a szorongásait, kétségeit? Hogy ne törjék le a kudarcok? Ezek mind fontos tényezők, de a tudatos jelenlét alapú sportpszichológia a teljesítményt egy új irányból közelíti meg.

mindfulness  Mindset 

Miért drukkolunk az esélytelenebbnek? – A szurkolói lélektan rejtelmei

2017-05-23 17:43:23

Szinte lehetetlen úgy sportversenyt nézni, hogy ne állnánk az egyik vagy a másik fél oldalára: az élmény jelentős részét épp maga a szurkolás adja. Ha az általunk támogatott versenyző vagy csapat nyer, mi is győztesnek érezzük magunkat, vereségét pedig saját veszteségként éljük meg. Mi lehet az oka, hogy ennek ellenére sokszor mégis az esélytelenebb fél nyeri el a szimpátiánkat? Milyen pszichológiai motívumok késztethetnek arra, hogy olyan sportolónak drukkoljunk, akinek látszólag semmi esélye a sikerre?

Mindset 

Egyedül vagy párban? – A közös edzés előnyei

2017-04-11 12:55:04

Sokan egyedül járnak edzeni, hiszen ilyenkor egy kicsit kiszakadhatnak a mindennapokból, és elmerülhetnek a saját gondolataikban. Ezzel szemben másoknak szüksége van a társaságra, motivációra és nem utolsósorban támogatásra. Ilyenkor pedig jó, ha van egy edzőtársunk. De hogyan találjuk meg a tökéletes partnert, és milyen előnyökkel jár a közös edzés? Cikkünkből kiderül.

sportpszichológia  közös edzés  Mindset 

Tenisz: Miért csinálom ezt a sz.rt? – magát szidta, majd nyert

2017-02-23 22:25:36

Aki magában beszél, az nem normális. Vagy mégis? A mai álláspont szerint mindenki beszél magában, ha nem is állandóan, de néha-néha azért biztosan. Ezek a belső monológok a sportolók esetében a teljesítmény szolgálatába állíthatók. Érvényes találatot, sikeres szervát, gólt érhetnek, csak tudniuk kell, hogyan állítsák a szavak erejét maguk mellé.

tenisz  sportpszichológia  Tommy Haas  Mindset 

„Az a lényeg, hogy én mit várok magamtól” – interjú Liu Shaolin Sándorral

2017-02-09 15:07:09

Míg tizenöt-húsz évvel ezelőtt alig lehetett hallani Magyarországon a gyorskorcsolyázásról, mostanra nagyot változott a sportág hazai megítélése. Az elmúlt években egyre jobb és jobb eredményeket hoztak a versenyzők a short track szakágban, s a 2016-os év számtalan kimagasló teljesítménnyel zárult. Ezek jó részét Liu Shaolin Sándornak köszönhetjük, aki megszerezte a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás történetének első felnőtt vb-aranyát Szöulban. A siker azonban nem egyszerűen az ölébe hullott, rengeteg kitartás és edzés árán szerezte meg. De miért éppen a korcsolyára esett a választása? Milyen érzéssel tölti el, ha a testvére ellen kell megküzdenie? Milyen esélyekkel vág neki a 2018-as pjongcsangi téli olimpiának? A Mindset Sportpszichológia interjúja.

sportpszichológia  Mindset  Liu Shaolin Sándor 

A képzelet ereje – hogyan segíthet fantáziánk a sportteljesítmény növelésében?

2017-02-09 14:59:54

A képzelet alapú fejlesztő technikákat a pszichológia több területén is sikerrel használják. Sőt, a sportpszichológia szerint ez az egyik leghatékonyabb módszer ahhoz, hogy a személy az általa kitűzött célokat megvalósítsa. Hogyan számíthat a szituációk, a körülmények és önmagunk modellálása a sportteljesítmény szempontjából? Pontosan milyen pozitív eredményeket várhatunk a technikától? Milyen feltételeknek kell teljesülni az eredményes imagináció létrejöttéhez? Cikkünkből kiderül.

sportpszichológia  Mindset 

Elszabadult érzelmek vagy tudatos agresszió? A futballhuliganizmus pszichológiája

2017-01-26 13:25:34

A futballhuliganizmus szereplőinek csoportosítását és a jelenség különböző megközelítéseit tekintjük át alaposabban.

sportpszichológia  futballhuliganizmus  Mindset 

Agresszív sportok és férfi űzőik – mit gondolnak a nők?

2017-01-19 20:27:45

Noha élet sok területén nincs helye az agressziónak, egyes sportoknak nem csak szükséges velejárója, sőt egyenesen feltétele is. Talán nem gondolnánk, de az, hogy egy férfi milyen típusú sportágat űz, akár a párválasztásban is mérvadó lehet. Valóban létezik egy női preferencia az agresszív sportokat űző férfiak irányába?

sportpszichológia  Mindset  Hoffmann Dorisz 

Az eredményes edzők titkos fegyvere – az érzelmi intelligencia

2016-11-16 14:49:25

Edzőnek lenni többet jelent a sportolói készségfejlesztésnél. A jó edző inspirál, magabiztosságot ad, és motivál egy minőségi kapcsolat felépítése által. Egy ilyen kapcsolat kialakításához azonban elengedhetetlen az érzelmi szaktudás is, melyet a pszichológiában érzelmi intelligenciának neveznek. De vajon ez a képesség hogyan kamatoztatható a sportban?

sportpszichológia  Mindset  Magyar Adrienn 

Hanga Ádám: „A mentális felkészültség elengedhetetlen”

2016-11-16 15:45:37

Az első magyar kosárlabdázó, akit draftoltak az NBA-be. A spanyol Baskonia csapatkapitánya, meghatározó játékos a spanyol bajnokságban és az Euroligában egyaránt. A magyar kosárlabda-válogatott alapembere. Ő Hanga Ádám, aki a légiós szerepről, az NBA-ről és a sportkultúrák közötti különbségekről is beszélt. A Mindset interjúja.

kosárlabda  Molnár Dorottya  Mindset  Hanga Ádám  sportpszichológia 

Digitális testedzés, virtuális izzadtság – az e-sport pszichológiája

2016-11-03 16:54:31

A klasszikus sport definíciójába nehezen fér bele az e-sport. Ám kétségtelen, hogy egy dinamikusan fejlődő és rengeteg embert megmozgató iparágról beszélünk. Őseink az ókori vagy akár az újkori Olimpia megalapításakor nyilván nem gondoltak az elkövetkezendő idők újszerű sportjaira, azonban a profi e-versenyzők felkészülése mentális, anyagi és időbeli téren is megközelíti egy hagyományos értelemben vett sportoló energiabefektetését. Túllépve a sport vagy nem sport kérdéskörén, megvizsgáljuk, hogy pszichológiai szempontból mik az e-sport jellemzői.

sportpszichológia  pszichológia  e-sport  Mindset 

Kapás Boglárka: „Megtanítottak arra, hogy higgyek magamban”

2016-11-03 13:27:30

Noha csak 23 éves, már a harmadik olimpiáján szerepelt. A klubváltás után hatalmas önbizalommal és küzdeni akarással vetette bele magát a felkészülésbe, melynek két remek helyezés lett az eredménye a riói olimpián. Amellett, hogy 400 gyorson 4. lett, 800-on fantasztikus teljesítménnyel a dobogóra is felállhatott. Kik voltak segítségére a felkészülés alatt? Miért döntött úgy, hogy pszichológiát tanul a versenyzés mellett? Milyen tervei vannak a jövőre nézve? A Mindset interjúja.

úszás  sportpszichológia  pszichológia  interjú  Mindset  Kapás Boglárka