Találatok a Mindset címkére

Találatok száma: 10

Egyedül vagy párban? – A közös edzés előnyei

2017-04-11 12:55:04

Sokan egyedül járnak edzeni, hiszen ilyenkor egy kicsit kiszakadhatnak a mindennapokból, és elmerülhetnek a saját gondolataikban. Ezzel szemben másoknak szüksége van a társaságra, motivációra és nem utolsósorban támogatásra. Ilyenkor pedig jó, ha van egy edzőtársunk. De hogyan találjuk meg a tökéletes partnert, és milyen előnyökkel jár a közös edzés? Cikkünkből kiderül.

sportpszichológia  közös edzés  Mindset 

Tenisz: Miért csinálom ezt a sz.rt? – magát szidta, majd nyert

2017-02-23 22:25:36

Aki magában beszél, az nem normális. Vagy mégis? A mai álláspont szerint mindenki beszél magában, ha nem is állandóan, de néha-néha azért biztosan. Ezek a belső monológok a sportolók esetében a teljesítmény szolgálatába állíthatók. Érvényes találatot, sikeres szervát, gólt érhetnek, csak tudniuk kell, hogyan állítsák a szavak erejét maguk mellé.

tenisz  sportpszichológia  Tommy Haas  Mindset 

„Az a lényeg, hogy én mit várok magamtól” – interjú Liu Shaolin Sándorral

2017-02-09 15:07:09

Míg tizenöt-húsz évvel ezelőtt alig lehetett hallani Magyarországon a gyorskorcsolyázásról, mostanra nagyot változott a sportág hazai megítélése. Az elmúlt években egyre jobb és jobb eredményeket hoztak a versenyzők a short track szakágban, s a 2016-os év számtalan kimagasló teljesítménnyel zárult. Ezek jó részét Liu Shaolin Sándornak köszönhetjük, aki megszerezte a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás történetének első felnőtt vb-aranyát Szöulban. A siker azonban nem egyszerűen az ölébe hullott, rengeteg kitartás és edzés árán szerezte meg. De miért éppen a korcsolyára esett a választása? Milyen érzéssel tölti el, ha a testvére ellen kell megküzdenie? Milyen esélyekkel vág neki a 2018-as pjongcsangi téli olimpiának? A Mindset Sportpszichológia interjúja.

sportpszichológia  Mindset  Liu Shaolin Sándor 

A képzelet ereje – hogyan segíthet fantáziánk a sportteljesítmény növelésében?

2017-02-09 14:59:54

A képzelet alapú fejlesztő technikákat a pszichológia több területén is sikerrel használják. Sőt, a sportpszichológia szerint ez az egyik leghatékonyabb módszer ahhoz, hogy a személy az általa kitűzött célokat megvalósítsa. Hogyan számíthat a szituációk, a körülmények és önmagunk modellálása a sportteljesítmény szempontjából? Pontosan milyen pozitív eredményeket várhatunk a technikától? Milyen feltételeknek kell teljesülni az eredményes imagináció létrejöttéhez? Cikkünkből kiderül.

sportpszichológia  Mindset 

Elszabadult érzelmek vagy tudatos agresszió? A futballhuliganizmus pszichológiája

2017-01-26 13:25:34

A futballhuliganizmus szereplőinek csoportosítását és a jelenség különböző megközelítéseit tekintjük át alaposabban.

sportpszichológia  futballhuliganizmus  Mindset 

Agresszív sportok és férfi űzőik – mit gondolnak a nők?

2017-01-19 20:27:45

Noha élet sok területén nincs helye az agressziónak, egyes sportoknak nem csak szükséges velejárója, sőt egyenesen feltétele is. Talán nem gondolnánk, de az, hogy egy férfi milyen típusú sportágat űz, akár a párválasztásban is mérvadó lehet. Valóban létezik egy női preferencia az agresszív sportokat űző férfiak irányába?

sportpszichológia  Mindset  Hoffmann Dorisz 

Az eredményes edzők titkos fegyvere – az érzelmi intelligencia

2016-11-16 14:49:25

Edzőnek lenni többet jelent a sportolói készségfejlesztésnél. A jó edző inspirál, magabiztosságot ad, és motivál egy minőségi kapcsolat felépítése által. Egy ilyen kapcsolat kialakításához azonban elengedhetetlen az érzelmi szaktudás is, melyet a pszichológiában érzelmi intelligenciának neveznek. De vajon ez a képesség hogyan kamatoztatható a sportban?

sportpszichológia  Mindset  Magyar Adrienn 

Hanga Ádám: „A mentális felkészültség elengedhetetlen”

2016-11-16 15:45:37

Az első magyar kosárlabdázó, akit draftoltak az NBA-be. A spanyol Baskonia csapatkapitánya, meghatározó játékos a spanyol bajnokságban és az Euroligában egyaránt. A magyar kosárlabda-válogatott alapembere. Ő Hanga Ádám, aki a légiós szerepről, az NBA-ről és a sportkultúrák közötti különbségekről is beszélt. A Mindset interjúja.

kosárlabda  Molnár Dorottya  Mindset  Hanga Ádám  sportpszichológia 

Digitális testedzés, virtuális izzadtság – az e-sport pszichológiája

2016-11-03 16:54:31

A klasszikus sport definíciójába nehezen fér bele az e-sport. Ám kétségtelen, hogy egy dinamikusan fejlődő és rengeteg embert megmozgató iparágról beszélünk. Őseink az ókori vagy akár az újkori Olimpia megalapításakor nyilván nem gondoltak az elkövetkezendő idők újszerű sportjaira, azonban a profi e-versenyzők felkészülése mentális, anyagi és időbeli téren is megközelíti egy hagyományos értelemben vett sportoló energiabefektetését. Túllépve a sport vagy nem sport kérdéskörén, megvizsgáljuk, hogy pszichológiai szempontból mik az e-sport jellemzői.

sportpszichológia  pszichológia  e-sport  Mindset 

Kapás Boglárka: „Megtanítottak arra, hogy higgyek magamban”

2016-11-03 13:27:30

Noha csak 23 éves, már a harmadik olimpiáján szerepelt. A klubváltás után hatalmas önbizalommal és küzdeni akarással vetette bele magát a felkészülésbe, melynek két remek helyezés lett az eredménye a riói olimpián. Amellett, hogy 400 gyorson 4. lett, 800-on fantasztikus teljesítménnyel a dobogóra is felállhatott. Kik voltak segítségére a felkészülés alatt? Miért döntött úgy, hogy pszichológiát tanul a versenyzés mellett? Milyen tervei vannak a jövőre nézve? A Mindset interjúja.

úszás  sportpszichológia  pszichológia  interjú  Mindset  Kapás Boglárka