Hány pontot visznek tovább női kéziseink a középdöntőbe? Jönnek a spanyolok!

Vágólapra másolva!
2014.12.11. 13:22
null
Nerea Penát (balra) meglepte, hogy a táncuk kikerült az internetre (Fotó: Szabó Miklós)
A csoportelsőségért száll harcba a magyar női kézilabda-válogatott a hazai Európa-bajnokságon, de igazán nem is ez a lényeges, hanem az, hogy ha legyőzi a spanyolokat, legalább három pontot visz magával a középdöntőbe (ez a szám négyre is nőhet, ha a lengyelek nyernek az oroszok ellen). Szucsánszki Zita szerint támadásban könnyebb dolgunk lehet, mint az oroszok ellen, de a védekezésünk lesz a kulcs. Nerea Penáékat közben meglepte egy videó...  

Mivel a spanyolok egészen más stílusban védekeznek, mint a magyar válogatott korábbi ellenfelei, a mieink a szerdai edzés jelentős részében az ő mozgékonyabb harcmodoruk ellen alkalmazható támadásvariációkat gyakorolták. Volt mit körbejárni és elpróbálni, de a szövetségi kapitány, Németh András elégedetten fújt a sípjába az akciók végén, és türelmesen magyarázta az apró finomságokat, miközben a pálya széli asztalon már a román–dán meccs videofelvételét dolgozta fel a számítógép előtt görnyedő Köstner Vilmos másodedző és segítője. Elvégre szombaton már középdöntős mérkőzést játszik a csapat, és alighanem ez a két társaság is az ellenfele lesz.

Görbicz Anita is segít a kapusok
 felkészítésében (Fotó: Szabó Miklós)
Görbicz Anita is segít a kapusok felkészítésében (Fotó: Szabó Miklós)

„Az lenne a legjobb, ha a lengyelek legyőznék az oroszokat, mi meg a spanyolokat, akkor négy pontot vinnénk magunkkal Debrecenbe – tekintett előre Tomori Zsuzsanna, ám azért érezni lehetett a hangján, hogy látva a lengyelek eddigi teljesítményét maga sincs meggyőződve róla, hogy ez megtörténhet. – De legalább mi nyerjünk..."

A spanyolokkal kapcsolatban nincsenek rossz emlékeink. A 2012-es Európa-bajnokság csoportkörében 32–31-re, a tavalyi vb nyolcaddöntőjében 28–21-re győzött a magyar csapat, amelynek sokkal jobban fekszik csütörtöki ellenfelünk mozgékony stílusa, mint amikor az oroszok élő falat vonnak a hatos elé.

„A lányok megkapták az instrukciókat, készülünk a gyors keresztmozgásokra, a beálló körüli játékra, elzárásokra. Számíthat-e, hogy ismernek egy-két játékost a spanyoloktól? Majd kiderül, de nem hiszem, hogy ez sokat számít, ezen a szinten a bajnokságban is elsősorban a csapatjáték a meghatározó" – magyarázta a szövetségi kapitány.



BULATH IS FOGHATNA MÁR EGY ZICCERT
A magyar csapat taktikai újdonsága az Eb-n a „vészkapusos" játék emberhátrányban. Kiss Évától kérdeztük, van-e már az edzésen külön sprintgyakorlat a cserehely és a hatos közötti távolságra. Kapusunk mosolygott a felvetésen, és elismerte, ő is mindig azon idegeskedik, hogy visszaér-e. „Gyakoroljuk ezt az elemet, van még rajta csiszolnivaló. Nálunk ennek nem csak időhúzó jellege van, hogy elkerüljük a passzívot, Bulath Anita pályára lépésével viszont nagyobb is a kockázat. Igaz, a svéd Ahlmot fejbe találták, amikor bennragadt, most már Bulinak is kellene fognia egyet. A viccet félretéve, a csapat önbizalmának biztosan rendkívül jót tesz egy ilyen eset."

Kiss Évánál azután érdeklődtünk, hogyan zajlik a felkészülés a kapusok számára. A kapuvédő elmondta, hogy ők a videózás során már nem teljes meccseket néznek végig, hanem a lövésekből összeállított anyagokat kapnak, azoknak a tapasztalatait összegzik Pálinger Katalin vezetésével. Kiss azt is elmondta, hogy az edzéseken most leginkább Görbicz Anita segítségével tudják begyakorolni az adott lövéstípusokat.

„A videózás azonban semmi biztosat nem jelent, ha a játékosok mindig ugyanoda lőnének, nagyon könnyű dolgunk lenne, de a technikásakat épp az különbözteti meg az átlagostól, hogy rendkívül változatosan lőnek. Az átlövőkkel szemben akkor könnyebb a feladat, ha működik a védekezés, és a sávokba érkezik a labda. Ám az olyan kreatív kézilabdázóknál, mint például Carmen Martín, aki a heteseket is rendkívül pontosan végzi el, nem egyszerű az életünk."

Szucsánszki Zita szerint támadásban könnyebb dolgunk lehet, mint az oroszok ellen, viszont a védekezésünk lesz a kulcs:

„Jó formában látom őket, bizonyosan kemény mérkőzés lesz. Gyorsak, kreatívak, de védekezésben nem olyan nagydarabok, mint az oroszok, és talán könnyebben át tudjuk őket szakítani. A mi védekezésünk lesz a kulcs, hogy ne engedjük őket besurranni a hatosra a lépéshatáros cseleikkel."

KIZSIGERELT KULCSJÁTÉKOSOK

Ambros Martín borúsan beszélt arról, hogy a nemzetközi élmezőny túl nagy terhelésnek van kitéve, ami megnöveli a sérülések esélyét:

„Amit én látok, hogy a játékosoknak túl sok sorozatban kell helytállniuk, túl sok meccset kell játszaniuk egy szezon alatt. Mire elérkezünk a decemberig, és jön a válogatott torna, már nem tudnak úgy teljesíteni, mint szeretnék. Különösen a Bajnokok Ligájában érdekelt csapatok tagjai vannak kizsigerelve, az Eb előtti két hét nem elég a regenerálódásra. Ezen mindannyiunknak, edzőknek, játékosoknak, kluboknak, vezetőknek el kell gondolkodnunk, mert csak megöljük a kézilabdát, ahelyett, hogy a fejlesztésén munkálkodnánk. Láthatjuk, hogy egyre több a súlyos sérülés, elég csak Amorim esetére gondolnunk. Mentálisan és fizikailag is fáradtan érkezett meg a brazil válogatotthoz, aminek az lett a végeredménye, hogy elveszítettük az idény hátralevő részére."

A válogatott, valamint más hiányzó játékosok nélkül a Győri ETO-t irányító Ambros Martín csak „kiscsoportos foglalkozásokat" tud tartani a napokban. A spanyol szakember természetesen a helyszínen követi az Eb találkozóit, és eddig meggyőzőnek találja honfitársait:

„Beszéltem többekkel a spanyol csapatból, és ők sem vártak maguktól ilyen jó teljesítményt. A játékosok kiváló formában érkeztek az Eb-re, és egy meggyőző sikerrel kezdtek, pedig az első meccsen általában még megvan az idegesség. Minden összecsapás különböző, az oroszokat már csak egy góllal tudták legyőzni, a magyarok viszont kezdenek belelendülni, így izgalmas mérkőzést várok" – mondta Martín, akinek Planéta Szimonetta eddigi játéka különösen tetszett.

A spanyolok a rájuk jellemző vidám hangulatban dolgoznak Győrben, amit az alábbi videó is jól szemléltet. Amikor a szerdai edzés előtt a keret két magyarországi légiósát, a ferencvárosi Nerea Penát és a Győrt erősítő Macarena Aguilart a táncos felvételről kérdeztük, először meglepődtek.

„Kikerült az internetre? Nem is tudtam... Mindenesetre jól szemlélteti, milyen a hangulat a csapaton belül, szinte folyamatosan viccelődünk. A legfontosabb, hogy mind barátok vagyunk, ez segít a pályán is" – reagált nevetve Pena.

„Hihetetlen, hogy felvették. Éppen az edzőterembe mentünk, szólt a zene, és mi csak spontán elkezdtünk táncolni. Talán mert unatkoztunk a hotelben. De tényleg szeretünk együtt lenni, jó a közösség a válogatottnál, egészen olyan, mintha otthon lennénk" – tette hozzá Aguilar, miközben a háttérben Mangué és Navarro kezdett spontán dekázgatásba. A két játékos jó barátnők, ha tehetik, összefutnak itthon a meccsek között. Arról kérdeztük őket, milyennek látják a mostani spanyol válogatottat:

„London után új csapat építésébe kezdtünk, több korábbi meghatározó játékost is pótolni kellett, ekkor jött az én generációm. Az elmúlt két világverseny nem sikerült annyira jól, de azóta javultunk, mindenkiben nagy a győzni akarás, így most bizakodó vagyok. Erősek a magyarok, az első találkozótól nyilván jobb eredményt vártak, de biztos vagyok benne, hogy ellenünk nagyon odateszik majd magukat, ezért a legjobbunkat kell nyújtanunk. Igazi kézilabda-háború lesz..." – válaszolta Pena, aki csapattársaival is szembe fog kerülni a pályán:

„Többször is összefutottam a ferencvárosi csapattársakkal a szállodában, természetesen szóba került az egymás elleni meccs, és hogy ki fog nyerni. Mindkét válogatottnak fontos lesz a mérkőzés, de azt várom, hogy nyerünk."

„Én csak szerdán váltottam néhány szót Misivel [Kovacsics Anikó – a szerk.] a találkozóról. Az biztos, hogy a legnehezebb meccsünk lesz, hiszen mindkét csapat szeretne a lehető legtöbb ponttal a középdöntőbe jutni. Tényleg érezzük, hogy jó formában vagyunk. Nagyon fontos nekünk az Eb a fő cél, a riói olimpia miatt is" – tekintett még előrébb Aguilar.

NŐI KÉZILABDA EB
AZ A-CSOPORT UTOLSÓ FORDULÓJÁNAK PROGRAMJA (december 11., Győr)
18.
15: Oroszország–Lengyelország (Tv: Sport2)
20.30:
Magyarország–Spanyolország (Tv: m1, élőben az NSO-n)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 54–46 +8 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 58–52 +6 3
3. Oroszország 2 1 1 53–54 –1 1
4. Lengyelország 2 2 45–58 –13 0
Az első három jut a középdöntőbe.

Jegyek anői kézilabda Európa-bajnokságra awww.jegyed.hu-nkaphatók!

• TÖLTSÉK LE A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!
SZURKOL, UTAZIK, LÁJKOL? – A KÉZI EB KISOKOSA!

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT 16 FŐS EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (Ipress Center Vác), HERR Orsolya (Győri Audi ETO KC), KISS Éva (Fehérvár KC)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok KC Galerius Fürdő), KOVACSICS Anikó (Győri Audi ETO KC)
Balátlövők: BULATH Anita (Dunaújvárosi KKA), KLIVINYI Kinga (Érd), TRISCSUK Krisztina (Dunaújvárosi KKA)
Irányító: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC Rail Cargo Hungária)
Beállók: MAYER Szabina (Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC Rail Cargo Hungária), SZAMORÁNSKY Piroska (FTC Rail Cargo Hungária)
Jobbátlövők: PLANÉTA Szimonetta (Győri Audi ETO KC), TOMORI Zsuzsanna (FTC Rail Cargo Hungária)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO KC), KOVACSICZ Mónika (FTC Rail Cargo Hungária)

Szövetségi kapitány: NÉMETH András
Csapatmenedzser: PÁLINGER Katalin
Edző: KÖSTNER Vilmos

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik