Vajon kik örülhetnek a csoportrangadók hétvégéjén?

Vágólapra másolva!
2011.09.25. 17:55
null
Tom Brady a Buffalo Bills otthonában folytathatja jó szereplését (Fotó: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 3. fordulójában is számos nagy rangadót rendeznek, amelyek közül sokat egy csoportban szereplők vívnak meg egymással.
NFL, 3. FORDULÓ – AFC EAST ÖSSZECSAPÁS
Buffalo Bills–New England Patriots
2011. szeptember 25. magyar idő szerint 19.00, Ralph Wilson Stadium

 

Véleményünk szerint a forduló egyik, ha nem a legjobb mérkőzésére kerül sor a Ralph Wilson Stadionban, amikor az első számú passzjáték és az első számú futójáték „feszül egymásnak”. Nem hiszem, hogy bárkinek is meglepetés, hogy Tom Brady és népi zenekara az emberi teljesítőképesség határait feszegeti évről évre, hétről hétre, azonban amit a Buffalo egy harvardi srác vezetésével bemutat, talán sokaknak. Ryan Fitzpatrick először nyitott úgy egy szezont az NFL-ben, hogy az első héten ő a kezdő irányító, és ezt eddig fantasztikus teljesítménnyel hálálta meg; 7 TD, 1 INT és két győzelem a neve mellett. Most azonban minden eddiginél nehezebb feladat elé néznek: elkerülni a sorozatban 16. vereséget a New England Patriotstól. A match-up legalább is nem tűnik rossznak, főként a Pats sémaváltási gyermekbetegségei, illetve a példátlan sérüléshullám miatt. A fő kérdés, hogy mit tud kitalálni Bill Belichick Fred Jackson, illetve a spread offense megállítására.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat marad legtovább veretlen az NFL 2011-es szezonjában?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A game plan minden bizonnyal Jacksonra koncentrál, ugyanis a Patriots számára az a legrosszabb forgatókönyv, ha a Bills folyamatosan tud futni, eszi az órát, és ezzel kiveszi Bradyt a játékból. A passzjáték megállításához pedig mindenképpen nyomást kell helyezni Fitzre, amiben eddig nem jeleskedett a New England, ráadásul két, a DL rotációban fontos szereplőt vesztettek, Myron Pryort végleg (IR), míg Mike Wrightot „csak” átmenetileg, agyrázkódás miatt. A vendégek védelmének hátsó alakzatát is sérülések tizedelik, Dowling, Chung, Bodden és Barrett játéka is kérdéses, ami legalábbis problémás, amikor Steve Johnsonnal vagy David Nelsonnal, vagyis egy fürge támadójátékkal kell megküzdeni. A legnagyobb harc valószínűleg a Kyle Williams, Marcell Dareus páros, valamint a Pats belső hármasa között zajlik majd. Dan Koppen IR-re kerülésével Conolly lett a kezdő center, akit nem irigylünk a két említett úr miatt, de valószínűleg minden segítséget megkap majd a két, mellette álló All-Pro guardtól. A Patritos passzjátékában egy kis változásra számíthatunk, a sérülések miatt ugyanis csak egy TE (ugyan nem akármilyen) áll rendelkezésre, ami Chad Ochocinco számára jelenthet több játéklehetőséget. Ahhoz, hogy a Buffalo meg tudja nyerni ezt a mérkőzést, elsősorban minőségi pass rushra és egy határozott secondaryre lesz szükség. Előbbi kapcsán a front kiemelkedő munkáján túl, Merriman jó játékára, illetve Chris Kelsay teljesítményének szinten tartására van szükség, utóbbi esetében pedig, hogy Leodis McKelvin ne legyen bántóan könnyen átjátszható, mint a múlt héten. Igazi látványos, a nézőt a székéhez szögező párharcra számíthatunk, a pálya minden szegletében óriási küzdelmekkel. Erősen ajánlott mindenkinek.

DeSean Jackson tavalyi punt return TD-je a Giants ellen (Fotó: Action Images)
DeSean Jackson tavalyi punt return TD-je a Giants ellen (Fotó: Action Images)
NFC EAST
Philadelphia Eagles–New York Giants
2011. szeptember 25. magyar idő szerint 19:00, Lincoln Financial Field

 

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Philadelphia is lejátssza az idén az első csoporton belüli rangadóját, az ellenfél a New York Giants lesz. A mérkőzést körüllengő legnagyobb rejtély természetesen Michael Vick agyrázkódása, illetve az, hogy vállalni tudja-e majd a játékot, de mivel csütörtökön már edzett az irányító, és azóta sem lépett fel semmi probléma, hatalmas meglepetés lenne, ha végül nem ő futna ki kezdőként a gyepre vasárnap este. Az elkapók között Steve Smithről érdemes külön szót ejteni, hiszen ő nyáron a Giantstől érkezett. Két éve még a legeredményesebb receiver volt New Yorkban, az Óriások vezetősége mégsem gondolta úgy hogy mindenképpen érdemes megtartani, miután tavaly sérülés miatt a szezon nagy részét kihagyta. Múlt héten jegyezhette első elkapásait Eagles-mezben, most pedig minden bizonnyal ég a bizonyítási vágytól. DeSean Jackson és Jeremy Maclinről, azt hiszem, nem kell sokat elmondani, mindketten ott lesznek, mindkettőjüktől számíthatunk nagy játékra bármikor. A New York sérülésektől sújtott védelme ellen meg is van erre minden esély, az első héten Rex Grossman, majd múlt héten Sam Bradford is túllépte a 300 passzolt yardot ellenük, így nem lenne meglepő, ha Vick is megtenné ezt. Főleg mivel Osi Umenyiora továbbra sem játszhat térdproblémája miatt, tehát még mindig nem lesz az igazi a Giants pass rush. A futásokat természetesen a szezont nagyszerűen kezdő LeSean McCoytól várhatjuk.

Eli Manningnek a héten újabb nehézségekkel kellett szembenéznie, hiszen Domenik Hixon térdszalagszakadása miatt kidőlt az év hátralévő részére, Mario Manningham pedig agyrázkódás miatt nem léphet pályára az Eagles ellen. A nemrég érkező Brandon Stokleyra így még nagyobb szerep hárul mint amire számítani lehetett, és Victor Cruznak is előre kell lépnie, ha vállalható passzjátékot szeretnének a Nagy Almában látni. Nem lesz egyszerű, az Eagles D-line az eddigi két meccsen tündökölt, a támadófalra és Manningre kemény percek várnak, az biztos. Egyértelmű, hogy a hangsúly továbbra is a futójátékon lesz, Brandon Jacobs és Ahmad Bradshaw megkeserítheti a Philly estéjét, a fiatal, tapasztalatlan (és a héten átszervezett: ezentúl Jamar Chaney lesz középen, Casey Matthews a gyenge oldalon, Moise Fokou pedig az erős oldalon) linebacker sor kérdéses hogy mennyire fog tudni megbirkózni velük. Érdekesség, hogy az Eagles a legutóbbi 6 alkalommal győzedelmeskedett, ez egy 1975 és 1981 között tartó 12 meccses sorozat óta a leghosszabb amit fel tudnak mutatni a Sasok. Meglepődnénk, ha ez most szakadna meg, túl sok a hiányzó New York-i oldalon, önmagában a futójáték pedig meglehetősen valószínűtlen hogy elég lesz.

B.J. Raji januárban interception TD-t ért el a Bears ellen (Fotó: Action Images)
B.J. Raji januárban interception TD-t ért el a Bears ellen (Fotó: Action Images)
NFC NORTH
Chicago Bears–Green Bay Packers
2011. szeptember 25, magyar idő szerint 22:15, Soldier Field (Sport Tv által közvetített mérkőzés)

Az egész NFL mezőnyének egyik legnagyobb rivalizálása a Chicago és a Green Bay összecsapása, amely a nem érintett szurkolók számára is igazi csemegét jelent. Mindenképpen szoros összecsapás várható, annak ellenére is, hogy a Packers kiemelkedni látszik a mezőnyből, hiszen a Bears már többször bizonyította, hogy bárkit képes megverni, ha jó napot fog ki, hazai pályán pedig ez hatványozottan igaz lehet. Csapatrészenként vizsgálva a dolgot, az irányítóknál a liga egyik legjobban passzoló játékosa (Aaron Rodgers) áll a Green Bay támadófal mögött, aki kiváló összhangban működik együtt elkapóival, és remekül érzi magát a Packers passzorientált támadójátékában. A másik oldalon Cutler, akivel kapcsolatban nem lehet elégszer leírni, hogy mennyivel hatékonyabb lehetne egy normális offense line mögött, hiszen nem egyszerű úgy játszani, ha valaki ötösével kapja a sackeket meccsenként.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő            partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Ha az offense szereplőit továbbgondoljuk, az elkapóknál újra a Packers áll jobban. Megtalálható náluk a rutinos klublegenda (Donald Driver), a liga legszűkebb élmezőnyébe tartozó WR (Greg Jennings), a tavaly berobbant tehetség, (Jordy Nelson), valamint az újonc, akit a Sport Tv-n is láthattunk, mit művelt a Saints ellen (Randall Cobb). Ők olyan elegyet alkotnak Rodgers vezetésével, hogy ember legyen a talpán, aki megállítja őket. Nagy csatát vívhatnak a Bears secondaryvel, óriási feladat vár Tillmanre és társaira a Chicago CB sorában. A Bears elkapóinál ott van Devin Hester, a liga egyik legjobb visszahordója, aki sokadik számú cornerbackként került a Miami Egyetemről az NFL-be 2006-ban, majd kitalálták, hogy elkapóként jobban tudná kamatoztatni gyorsaságát. Nyáron elcsábította a Bears Roy Williamset is Dallasból, akiről két meccs után még nem lehet eldönteni, mennyire volt jó ötlet a megszerzése. A fentebb emlegetett játékosokkal áll majd szemben a Packers secondary egysége. Itt a free safety jelenti a gondot mostanság Wisconsinban, Nick Collins ugyanis nyaksérülés miatt egész évre kidőlt a Sajtfejűektől, pótlása kérdéses.

Nincs más hátra, mint a futók, valamint a velük szembenálló front seven (védőfal + linebackerek) összevetése. Chicagóban Matt Forte a támadósor kulcsfigurája, hiszen egy nagyon sokoldalú játékosról beszélünk, nagy párharcot vívhat majd a Green Bay linebackereivel, ebben a sorban ugyanis az NFL egyik legjobb védője, Clay Matthews (OLB) „vadászik” az irányítókra és futókra egyaránt. Ha őt nem sikerül semlegesítenie az újonc Carimivel felálló Bears támadófalnak, és Matthewsék odaérnek Cutlerhez, akkor nem sok esélye lesz a Chicagónak. A Bears legerősebb csapatrésze a front seven, a Green Baynél pedig az egyik leggyengébb (már ha lehet ilyet mondani az ő esetükben) a futójáték. Peppers továbbra is extraklasszis defenzív end a Medvéknél, tavaly Idonije is jól muzsikált, idén pedig mélyítheti a keretet a draftról érkezett Paea, valamint a korábbi Houston Texans játékos, Amobi Okoye. Mögöttük Brian Urlacher játszik, a többszörös Pro Bowler Lance Briggs társaságában. Nekik James Starksot kell majd megállítani, rövid yardos szituációknál pedig John Kuhn válthatja/tehermentesítheti Starksot.
A special teamnél Hester visszahordó képességét nem kell bemutatni senkinek, a nyitó meccsen viszont láthattuk, hogy Randall Cobb személyében új fegyvere van a címvédőnek is. A rúgóknál Crosby (GB) és Gould (CHI) elég régóta szolgálja csapatát, kezdetben Crosby volt a kevésbé megbízható, de már nem jellemzőek rá a durva hibák.

A meccs kulcsa szerintünk az lesz, hogy milyen teljesítményre lesz képes a Chicago támadósora. A Bears védelme ugyanis hiába tartja kevés ponton Rodgerséket, ha Cutler levegőhöz sem jut majd a fal mögött, és nem lesz ideje passzolni, akkor állandóan le kell jönniük majd a pályáról, a Bears-védelem elfárad, és a Green Bay támadói szépen felőrlik majd az ellenállást. Ellenkező esetben, hatékony Bears-offense esetén viszont simán benne van, hogy nyer a Chicago, pláne hazai pályán, a Soldier Fielden.

További beharangozókat ide kattintva olvashat a Bow.hu-n!

NFL 2011, ALAPSZAKASZ
3. FORDULÓ
2011.09.25. 19:00 Buffalo Bills–New England Patriots
2011.09.25. 19:00 Minnesota Vikings–Detroit Lions
2011.09.25. 19:00 Philadelphia Eagles–New York Giants
2011.09.25. 19:00 Carolina Panthers–Jacksonville Jaguars
2011.09.25. 19:00 Cincinnati Bengals–San Francisco 49ers
2011.09.25. 19:00 New Orleans Saints–Houston Texans
2011.09.25. 19:00 Cleveland Browns–Miami Dolphins
2011.09.25. 19:00 Tennessee Titans–Denver Broncos
2011.09.25. 22:05 San Diego Chargers–Kansas City Chiefs
2011.09.25. 22:05 St. Louis Rams–Baltimore Ravens
2011.09.25. 22:05 Oakland Raiders–New York Jets
2011.09.25. 22:15 Chicago Bears–Green Bay Packers
2011.09.25. 22:15 Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons
2011.09.25. 22:15 Seattle Seahawks–Arizona Cardinals
2011.09.26. 2:20 Indianapolis Colts–Pittsburgh Steelers
2011.09.27. 2:30 Dallas Cowboys–Washington Redskins

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik