NFL: még a Bieber-átok sem akadályozta meg a Patriots bajnoki címét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.12. 17:55
null
Tom Brady rekordok sokaságát állította fel/döntötte meg a Super Bowlon<br />
Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is jelentkezünk egy Super Bowlt követő Red Zone-nal, amelyben az NFL-döntő érdekességeit dolgozzuk fel a szokásos húsz pontban, illetve teszünk egy merész tippet is a végén.

20 YARD – NANÁ, HOGY REKORDNÉZETTSÉGET HOZOTT A DÖNTŐ
A mérkőzést közvetítő NBC közlése szerint 114.4 millió néző tekintette meg a finálét. Az eddigi nézettségi rekordot a tavalyi Seattle Seahawks–Denver Broncos Super Bowl tartotta 112.2 millió nézővel. A háztartások 47.5 százalékában nézték a találkozót. Az amerikai nézettségi örökranglista első hat helyén egyébként az előző hat NFL-döntő áll.

19 YARD – CHRIS KI?
A Super Bowl előtt kis túlzással senki sem ismerte, na jó, az NFC döntőben ő szerezte meg az onside kick után a labdát, úgyhogy azért páran talán mégis. De elkapóként annyira névtelen volt, hogy konkrétan eddig összesen 26 támadójátéknál volt fent a pályán (egy meccsen olyan 55-65 támadást vezet egy-egy csapat, ismételjük, egy meccsen, nem egy szezonban...), és eddig még csak elkapása sem volt. Hogy aztán most három után 100 yarddal álljon, közte egy touchdownnal az első félidő utolsó másodperceiben. Matthews csupán a második játékos lett a Super Bowlok történetében, akinek a meccs előtt nem volt elkapása, a döntőn viszont TD-t is szerzett (erre eddig csak Percy Howard volt képes, az 1975-ös Cowboysban).

18 YARD – NOSTRAMADDEN – A PROGRAM ELKÉPESZTŐEN PONTOS VOLT!
A Patriots pontszerzésével indul, Brady interceptiont dob, 17–14-re vezet a Seahawks majd 24–14-re. Gronkowski szerez TD-t, Lynch szerez TD-t. Majd az utolsó negyedben jön a Pats-feltámadás, Brady két TD-passzt ad, a másodikból Julian Edelman eldönti a meccset, 28–24 a Patriotsnak. Wilson eladja a labdát. Brady az MVP, 335 passzolt yarddal és 4 TD-nal.

Nos, Brady 328 yardig jutott végül, de ezen kívül ezekből mindent eltalált a Madden-szimuláció!

17 YARD – ARIZONA, SUPER BOWL, 4 PONTOS PATS-ELŐNY? CIRKUSZI ELKAPÁS!

Alighanem minden Patriots-szurkoló a szívéhez kapott, amikor az utolsó percekben a fordítást eredményező TD után a Seahawks támadott, és Jermaine Kearse bemutatta lehetetlen elkapását. Már csak azért is, mert 2008-ban ugyanitt, láttak már hasonlót... Amikor Randy Moss TD-ja után 14–10-re fordított a Patriots, David Tyree elképesztő elkapása alapozta meg a Giants fordítását.

Kearse elkapása



Tyree elkapása


16 YARD – TÖRTÉNELMI PATS-FORDÍTÁS, 7 SZÁZALÉKOS NYERÉSI ESÉLYRŐL
Eddig két csapat volt, amely 10 pontos hátrányból nyert Super Bowlt (a Redskins és a Saints, ennél nagyobb különbségről még egy sem), de olyan eddig még nem akadt, amely az utolsó negyedben volt két számjegyű deficitben, mégis örülhetett. Az ESPN győzelemvalószínűségi modellje szerint a Patriotsnak a negyedik játékrész első játéka után 7 százalék esélye volt megnyerni a finálét. Van, amikor ez is elég.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!

15 YARD – CSAK LECSAPOTT A MADDEN-ÁTOK?
A félelmetes Bumm-légió került a legújabb Madden-játék borítójára, ez pedig kevés siker szokott hozni a kitüntetett személy(ek)nek. A Seattle ugyanakkor a babonákkal és rossz sorozatokkal nem törődve címvédőként is döntőbe jutott (az elmúlt kilenc évben a bajnokok egy meccset sem nyertek meg a rájátszásban!), ott azonban elvérzett. A Bumm-légió? Earl Thomas, Richard Sherman és Kam Chancellor is súlyos sérülést szenvedett.

14 YARD – A SEATTLE-JÁTÉKOSOK TROLLKODTAK, DE A PATRIOTS ÖRÜLHETETT – MÉMEK Trollkodó Seattle-védők a legjobban utáltak csatájában, amelyben a gyűrűk ura örülhetett a végén. Leeresztett labdák és a meccs legérthetetlenebb játéka. Majd pont a Super Bowl marad ki a mémesőből?

Az egyik legnagyobb párharc Darrelle Revis ésRichard Sherman„összecsapása" volt a meccs előtt. A liga két legjobb cornerbackjének tartott játékosa közül a szabadszájú Sherman elégedetten konstatálta, amikor Doug Baldwin touchdownt szerzett Revisről.

Sherman Revist oltja, a végén azonban utóbbi örülhetett



13 YARD – NINCS PONT AZ ELSŐ NEGYEDBEN? BAJNOK A NEW ENGLAND!
A Super Bowl első 15 percében egyik csapat sem tudott pontokat feltenni az eredményjelzőre – jó, ehhez nem ártott, hogy Brady a vörös zónában borzalmas passzt eresztett el, amelyet Jeremy Lane kaparintott meg. Érdekesség, hogy az ezt megelőző két Super Bowlt, amelyben nem esett pont az első negyedben, a New England nyerte meg. Ezzel ugye már sorozatban háromnál járnak a Hazafiak, lehet, hogy legközelebb már direkt nem mennek pontszerzésre az első negyedben...

A Patriots ebben az évezredben nem játszott sima Super Bowlt. Mind a hat döntője 4 vagy annál kevesebb ponttal dőlt el. Viszonyításképpen, a többi 43-ból 7-nél volt ilyen szoros a vége.

12 YARD SEATTLE-I SOROZATÉPÍTŐK
Marshawn Lynch a 21., aki legalább két Super Bowlon is futott TD-t, Russell Wilson pedig az első irányító a 2004-es idény óta, aki két egymást követő Super Bowlon is TD-passzt adott. Természetesen ez akkor Tom Bradynek sikerült egymás után.

11 YARD – A FÁJDALOM KÖRE
A Nemzeti főcsoportban fájdalmasabbnál fájdalmasabb vereségek követték egymást, már persze az elvérző csapat szempontjából. Ott volt a Lions, amely egy visszafújt szabálytalanság és nagy előny elbukása után kapott ki Dallasban. Hogy aztán a Cowboys úgy kapjon ki, hogy ha Dez Bryant nem TD-ra megy, hanem simán megáll az elkapással, akkor fordíthatott volna Green Bayben, de így elvették a játékot. A negyedik kísérletre. Aztán a Green Bay nagy előnyt leadva, egy onside kicket elejtve kapott ki Seattle-ben. Hogy aztán a Seahawks egy yardról eladja a labdát a döntőben, amelyen vezetett már 10 ponttal is, és kikapjon...

10 YARD – BUTLER HŐSTETTE KOCSIT ÉRT
És a vereség egyik fő oka: Malcolm Butler az első nem draftolt újonc, aki interceptiont szerzett egy Super Bowlban, sőt, rajta kívül egyedül Sam Shields tudott az elmúlt 25 évben labdát csenni az ellenfél irányítójától bármilyen playoffmeccsen. Butler a nyolcadik játékos, aki karrierje első interceptionjét a legfontosabb meccsen jegyzi, érdekesség, hogy a meccs első labdalopását jegyző Jeremy Lane volt a hetedik. Tom Brady nem is volt hálátlan, Butlernek adta a meccset megmentő interception után a legértékesebbnek járó MVP-cím mellé kapott 2015 Chevrolet Coloradót.

Butler a napokban megkapta a Chevi kulcsát
Butler a napokban megkapta a Chevi kulcsát



A LEGÉRTHETETLENEBB HÍVÁS – VAGY MÉGSEM? AZ UTOLSÓ SEATTLE-JÁTÉK-BLOKK

9 YARD – A NEW ENGLAND-IEK KIÁLLTAK CARROLL HÍVÁSA MELLETT
Persze, a győztes könnyedén mondhatja jó döntésnek azt a játékot, amelynek köszönhetően megnyerte a döntőt. Mégis, Bill Belichick védelmébe vette a Seattle játékhívását.

„Rengeteg kritika látott napvilágot, ami nem hiszem, hogy csak kicsit is megérdemelt vagy megalapozott lenne. A Seattle nagyon jó csapat, rendkívül jó edzővel és Pete fantasztikus munkát végez. Malcolm és Brandon Browner nagyszerűen teljesített annál a játéknál. Úgy vélem, hogy azok a kritikák, amelyeket kaptak teljesen érthetetlenek, és olyan emberektől jönnek, akik nem hiszem, hogy valaha is a közelében lennének annak, hogy elég képzettek lennének ahhoz, hogy őket kellene idézgetni" – vélekedett Bill Belichick.

8 YARD – MESTER, ENGEDJÜK ŐKET PONTOT SZEREZNI!
Mindeközben Belichick is számos kritikát kapott, hogy nem kért időt Lynch futása után, amikor a Pats félyardosáig jutott a Seahawks. Így elszalasztva az esélyét annak, hogy érdemi idővel támadhassanak vissza a pontszerzés után. A New England mestere azonban bízott a védelemben. Az elkapó Brandon LaFell viszont inkább már a támadókra hagyta volna a dolgot.

„Amikor Kearse elkapta azt a labdát, úgy voltam vele, hogy remélem, a mester engedi őket pontot szerezni – mondta LaFell. – Engedjük őket pontot szerezni, hogy visszakapjuk a labdát negyven-ötven másodperccel a vége előtt. Nem voltak képesek megállítani minket az egész negyedik negyed során."

7 YARD – A STATISZTIKA SZERINT SEM VOLT ROSSZ A SEAHAWKS GONDOLATA
A szezon során az irányítók 108 alkalommal passzoltak az ellenfél 1 yardos vonaláról, és egyszer sem adták el a labdát. Lynch ebben az idényben ötször kapta meg a labdát egy yardra az ellenfél célterülete előtt, mérlege egy TD, két nullayardos futás és két negatív yardot eredményező kísérlet (igaz a Pats ellen a bajnokság során hat alkalomból ötször TD-t szereztek az ellenfelek). Lynch mérlege a szezonban 31 kísérletből 14 sikeres, a rájátszás során pedig négyből egy. Márpedig, ha nem sikeres a játék, akkor pörög az idő, meg kell állítani az órát, és valószínűleg egy passzkísérlet így is jött volna, de akkor már annak sokkal nagyobb lett volna az esélye, mint második kísérletre, így jobban felkészülhetett volna rá a védelem.

A Patriots nyolc emberrel állt fel a támadófallal szemben, egyértelműen a futás megállítására berendezkedve, plusz egy hátravont ember, akinek szintén az volt a feladata, hogy Lynch ne juthasson a célterületre. A három elkapóra így (a fal széléről ellépő védővel együtt) három védő jutott, kettő pedig egymást takarta. Kearse ugyanakkor nem tudta eléggé betolni Brownert ahhoz, hogy akadályozza Butler útját, aki az edzéseken már alaposan felkészült a Seattle ezen játékából, de ez sem feltétlenül kellett volna, hogy többet jelentsen egy kivédekezett passznál. De ő ennyivel nem elégedett meg a vállával arrébb tette a támadót, és megkaparintotta végül a labdát, megnyerve a meccset a csapatnak.



BLOKK VÉGE

6 YARD AZÉRT A HAZAFIAKAT SEM KELL FÉLTENI...
Bár a Seattle, és főleg Richard Sherman sosem retten vissza egy kis trollkodástól és szájalástól, azért a döntő után az ellenfélnél is akadtak kevésbé visszafogottak. A láthatóan illuminált (na jó, simán tacsakrészeg) Julian Edelman, akit az egész meccsen megpróbálták kiütni a védők (Chancellor például elég keményen ment a fejére), az ünneplés során pedig a már fentebb említett Sherman-féle mutogatásból készített mémet tartalmazó táblát ütötte meg, illetve hajította el, de a meccshez valamivel kevesebbet hozzátevő LeGarrette Blount sem talált jobb módot az ünneplésnél a Lynch becenevét (Beast Mode) kifigurázó (Bitch Mode) pólónál. Jó persze, neki is nyilván a kezébe adták csak, mert elmondta utána, hogy mennyire tiszteli a kiváló futót. Ja, Edelman amúgy még egy sztorival a középpontba került, miután egy bostoni hölgyemény kiposztolt egy képet róla és magáról, miközben az elkapó épp mögötte alszik, azzal a felirattal, hogy „épp most szexeltem Edelmannel, nem kamu". Hát, hiánypótló darab lett ez is.



Persze, ha öröm, Rob Gronkowskit sem kell félteni.

Gronk-spike


5 YARD – BAJNOKI CÍM, FUTÓJÁTÉK NÉLKÜL
A Patriots csak 248 yardot futott a rájátszásban a három sikere során. Csupán két másik csapatnak sikerült 250 egység alatti mennyiség mellett bajnoki címet szereznie. Az 1966-os Packersnek mondjuk erre csak két meccse volt (235), míg az 1999-es Rams, amelyet minden idők legnagyszerűbb támadóalakulatai között tartanak számon 111 yardot futott. Érdekesség, hogy a Patriots ebből a mennyiségből 177-et a Colts ellen tett meg a főcsoport döntőjében. A Ravens és a Seahawks ellen pedig a futást gyakorlatilag rövid passzokkal váltották ki.

4 YARD – BELICHICK BEÉRTE A PITTSBURGHI LEGENDÁT
A fináléig egyedül a Steelers legendás mestere, Chuck Noll mondhatta el magáról, hogy vezetőedzőként négy Super Bowlt is meg tudott nyerni csapatával. Mostantól ez Bill Belichickre is igaz. Neki ez ráadásul már a kilencedik fináléja volt, segédedzőként a Giantscel még két döntőt nyert, egyet pedig a Patriotccal elvesztett. Főedzőként ez volt a hatodik Super Bowlja.

3 YARD – A NEW ENGLAND-I SOROZATOK ÉLNEK, A SEATTLE-IEK MEGSZAKADTAK
Félelmetes szériákkal érkeztek meg a felek a döntőre. Ott volt például Belichick, akinek 10–0 volt a mérlege eddig azonban csapatok ellen a playoffban, amelyekkel nem találkozott az adott alapszakaszban. Ha a csapat szerezte meg az első pontokat a meccsen, akkor szintén 10–0-s mutatót tudott felmutatni a Patriots.

A Seahawks 12–0 volt ebben a szezonban, amikor szerzett interceptiont, 18–0, amikor legalább 10 pontos előnyben volt a harmadik negyed után, és Russell Wilson 10–0-val állt a Super Bowl-győztes irányítók csapatai ellen. Míg a Patriots sorozatai életben maradtak, a Seahawkséi megszakadtak.

2 YARD – TOM. BRADY. REKORD. SOK.
Mostani négy hatpontosával már 13 TD-nál jár a Super Bowlok történetében, ezzel egyedüli rekorder. Négy bajnoki címével és három Super Bowl-MVP-címével beérte a rekorder (nem mellesleg gyerekkori hős) Joe Montanát. Az első irányító, aki hat döntőbe is bevezette a csapatát. Az első, aki egy Super Bowlon négy játékosnak is adott TD-passzt, az első, aki 37 sikeres passzt adott egy döntőn, az első, aki legalább 50 passzkísérlet mellett is győzelemre vezette csapatát. Ez csak egy rövid részlet arról a játékosról, akin 2000-ben mindenki átnézett. Ő pedig megmondta Robert Kraft klubelnöknek, hogy a csapat történetének legjobb döntését hozta meg azzal, hogy a hatodik körben kiválasztották. Hát, nem tévedett. Tom Brady portréját itt olvashatják el!

Brady nem játszott jól a mérkőzésen három negyedig, kétszer is eladta a labdát, a negyedik negyedben azonban szinte hibátlan játékot mutatott be. Kilencedik alkalommal vezetett meccsnyerő drive-ot a rájátszásban, negyedszer a Super Bowlban. Természetesen mindkettő rekord.

Tom Brady a meccs végén végén könyörtelen volt
Tom Brady a meccs végén végén könyörtelen volt



1 YARD – MÉG A BIEBER-ÁTOK SEM AKADÁLYOZTA MEG A PATRIOTS BAJNOKI CÍMÉT
A Bieber-átokról
korábban már megemlékeztünk, ahogyan arról is, hogy a New England-i szurkolók kezdhettek aggódni a Packers elleni alapszakaszmeccs után, ugyanis Rob Gronkowskiék is csináltak egy közös képet az énekessel, ez pedig a fotóalanyoknak nem szokott éppen jól elsülni a bajnoki cím szempontjából... De a New England végül ezen is felül tudott kerekedni.

A Bieber-átok Gronkowskiékon is kifog? (Fotó: Twitter)
A Bieber-átok Gronkowskiékon is kifog? (Fotó: Twitter)



Rob Gronkowski pedig elégedetten nyújthatja a nyelvét az átokra.

Gronkowski öröme a bajnoki döntő után
Gronkowski öröme a bajnoki döntő után
TD – Bátor Jóska
A Patriots győzelme bejött, Rob Gronkowskinak sem volt rossz estéje, de az MVP-cím az irányítóé lett. A következő esemény a hosszabbítások és a szabadügynökpiac megnyitása, majd pedig a április végi, május eleji draft. Elsőként a Tampa Bay Buccaneers, majd a Tennessee Titans választhat, mindkét csapatnak égető irányítógondja van, mégsem biztos, hogy Marcus Mariota és Jameis Winston lesz az első két elkelő. Persze, hosszú az idő a draftig, a felmérők után pedig amúgy is sokat változnak még a dolgok.

NFL
XLIX. SUPER BOWL

Seattle Seahawks
New England Patriots 24–28 (0–0, 14–14, 10–0, 0–14)


NFL 2014, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2015.01.03–04.)
AFC
Pittsburgh Steelers (3.)–Baltimore Ravens (6.) 17–30
Indianapolis Colts (4.)–Cincinnati Bengals (5.) 26–10
NFC
Dallas Cowboys (3.)–Detroit Lions (6.) 24–20
Carolina Panthers (4.)–Arizona Cardinals (5.) 27–16
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2015.01.10–11.)
AFC
New England Patriots (1.)–Baltimore Ravens (6.) 35–31
Denver Broncos (2.)–Indianapolis Colts (4.) 13–24
NFC
Seattle Seahawks (1.)–Carolina Panthers (4.) 31–17
Green Bay Packers (2.)–Dallas Cowboys (3.) 26–21
KONFERENCIADÖNTŐK (2015.01.18–19.)
AFC
New England Patriots (1.)–Indianapolis Colts (4.) 45–7
NFC
Seattle Seahawks (1.)Green Bay Packers (2.) 28–22 – h.u.
SUPER BOWL XLIX (2015.02.02.)
Seattle Seahawks (1.)New England Patriots (1.)* 24–28
*University of Phoenix Stadium (Glendale, Arizona)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik