Németország: visszavonult a válogatottól a gólrekorder Klose

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.11. 13:16
null
Klose válogatott karrierje csúcsára ért Brazíliában: megszerezte a vb-trófeát és ő lett a világbajnokságok gólrekordere <br />(Fotó: Reuters)
Visszavonult a válogatottól Miroslav Klose, a német nemzeti csapat és a vb-k történetének gólrekordere. A 36 éves csatár 137 válogatott mérkőzésen 71 gólt szerzett, ebből 16-ot világbajnokságon.

„Gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy Brazíliában világbajnok lettem, s nagyon boldog vagyok, hogy kivettem a részem ebből a sikerből. Csodálatos évek voltak, felejthetetlen pillanatokban volt részem. Az elmúlt hetekben sokat gondoltam ezekre, újra átéltem, és úgy döntöttem, ez a legjobb pillanat a visszavonulásra" – idézte Klosét a német szövetség közleménye.

Klose az idei tornán kétszer találta kapuba, ezzel 16 gólra emelte az össztermését, és megelőzte a brazil Ronaldót. A nationalelfnél 71 góllal zárt, hárommal lehagyva a legendás honfitársat, Gerd Müllert.

Klose 13 éven át játszott a válogatottban, 2001 márciusában Albánia ellen a 73. percben állt be, és a 2–1-es sikerrel záruló meccsen ő szerezte a győztes gólt. Rudi Völler, Jürgen Klinsmann és Joachim Löw szövetségi kapitány is számított rá, mindegyiküknek hálás a bizalomért. 137 válogatott mérkőzésénél csak Lothar Matthäus volt többször tagja a nationalelfnek.

„Amikor a múlt héten találkoztunk, elmondta, hogy a családjával közösen ezen töpreng, de már akkor éreztem rajta, hogy eldöntötte, visszavonul a válogatottól. Igazi világklasszis, akinek már akkor alapvető szerepe volt az együttesben, amikor elkezdtem dolgozni asszisztensként 2004-ben. A világbajnokságon is számíthattam rá, stabil tagja volt a csapatnak" – nyilatkozta Joachim Löw szövetségi kapitány.

„Tizenkét éve még játékostársak voltunk a világbajnokságon, majd 2004 óta sportvezetőként dolgoztam mellette, de végig lenyűgözött a hozzáállása. Hihetetlenül kiegyensúlyozott, amit tud, mindig hozta. Tizenhárom esztendő után csak annyit mondhatok, köszönök mindent, Miro” – mondta Oliver Bierhoff, a 2002-ben vb-ezüstérmes alakulat másik csatára, a német válogatott jelenlegi csapatmenedzsere.

A világbajnok német csapatból Philipp Lahm után Klose a második, aki bejelentette visszavonulását.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik