Németország: új elnöke lett a Német Labdarúgó-szövetségnek

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.04.15. 16:34
Reinhard Grindelt választották meg a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) elnökévé pénteken.

Az előző elnök, Wolfgang Niersbach tavaly novemberben a DFB-t és a nemzetközi szövetséget (FIFA) is érintő korrupciós botrány miatt lemondott. A közgyűlésen hosszú tapssal búcsúztatták őt.

A pénteki szavazáson Grindel – aki egyedüli jelölt volt – 250 szavazatot kapott, négyen ellene voksoltak. A jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) 54 éves politikusa korábban a DFB pénztárnokaként tevékenykedett, újságíróként is dolgozott, a német futballrajongók többsége számára azonban szinte teljesen ismeretlen.

„Sportszerűségre és belső egységre van szükségünk, ezen kívül javítanunk kell a belső ellenőrzési mechanizmusokat is” – mondta beszédében az új elnök. Hozzátette: mindenképpen szükségesnek tartja a szövetség hírnevének helyreállítását, ha valóban pályázni akarnak a 2024-es Európa-bajnokság megrendezésére.

A vesztegetési ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt, a 24 tagú végrehajtó testületből négy ázsiai tag pénzt kapott tőlük. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos „feketekasszát” hoztak létre, és az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt is.

A Spiegel azt írta, Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Wolfgang Niersbach, a DFB akkori alelnöke is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6.7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak. Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította, alaptalannak nevezte a Spiegel által írtakat, kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait.

A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, valamint a svájci szövetségi ügyészség is vizsgálatot folytat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik