Micsoda kínok: 27 millió euróért sem lehet épkézláb csatárt kapni?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2016.01.28. 21:43
null
Breel Embolót 27 millió euróért sem kapta meg a Wolfsburg a Baseltől (Fotók: AFP)
Itt az új év, ismét soha nem látott bőséggel röpködnek a mínuszok – bankszámláinkon. Szerencsre a topligás futballcsapatok zöme talál forrásokat az erősítésekre, így hosszú, forró, átigazolási hírektől terhes január vár a szurkolókra. Téli transzfersorozatunk negyedik körét is az angliai eseményekkel kezdtük és az olaszországiakkal folytattuk, hogy elérkezzünk a Bundesligába.

 

Ha így megy tovább, az eladásokat és a vételeket is számolva eléri a januári transzferidőszak végére a százmillió eurós magasságot a Bundesliga csapatainak téli átigazolási tevékenysége, és a felek német módra a sok kicsi sokra megy alapon dolgoznak.

Nincsenek kiugróan nagy üzletek, de ez a Buliban egyébként sem szokás az idény ezen szakaszában, bár érzésünk szerint biztosan nem múlik el nyomtalanul ez az átigazolási ablak sem a topcsapatok főkönyve fölött.

A Bayern München például az új katari szponzor beszállása ellenére sem tervezi pótolni a hosszabb időre kidőlt Jérome Boatenget – korábban szóba került Shkodran Mustafi, Nicolas N’Koulou, Mats Hummels, a hoffenheimes Niklas Süle, Nemanja Vidics, John Stones és Sime Vrsaljko neve is, de maga Karl-Heinz Rummenigge elnök jelentette be, hogy nem vásárolnak senkit sem ezen a télen.

Jó hír viszont a klub szerelmeseinek, hogy Thomas Müller ismét hitet tett a maradás mellett (angol lapok szerint újfent a Manchester United volt a csábító), és Holger Badstubert sincs sok esélye elcsábítania az AS Romának.

A nagy költekezőnek idén januárra a Wolfsburgot vártuk, erre a „farkasok” szerda esti cikkzártánkig csak el- (Timm Klosét bombaáron vitte el a Norwich) és kölcsönadtak (a kis Rodríguezt, Franciscót Bielefeldbe küldték). Apropó, ha már tegnap megemlékeztünk a Zárate famíliáról: a harmadik Rodríguez fiú, Roberto is profi labdarúgó, a Novarában játszik, és akárcsak testvérei, ő is magára húzhatta már a Nati mezét.

A szokásos wolfsburgi meglepetés ezúttal a milanos Luiz Adriano vagy a juvés Simone Zaza lehet, Klosét a Tottenham játékosa, Kevin Wimmer pótolhatja, de a Schalke bekkje, Sead Kolasinac is kiszemelt. Őrület, hogy a nápolyi támadót, Manolo Gabbiadinit negyedszáz millióért sem adta el klubja, erre a németek úgy gondolták, hogy kicsivel többért, 27 millióért a bázeli csodagyerekkel, a 18 éves Breel Embolóval kárpótolják magukat, de kosarat kaptak.

Támadóra azért van szükség, mert Nicklas Bendtner erősen kacérkodik Angliával.

Mondjuk meg őszintén, Alexandre Lacazette aligha éppen a Wolfsburgról álmodik, ellenben német források szerint szinte biztosnak tűnik a 17 éves csatár, Victor Osimhen – aki kinézetre és tehetsége alapján maga az új Victor Ikpeba – és a brazil másodosztályból kiszúrt ék, Bruno Henrique szerződtetése.

A Leverkusen megpróbál még egy nagyot húzni a végére Mathieu Debuchy vagy az Anderlecht üstököse, Youri Tielemans elhappolásával, utóbbit a piacon szépen teljesítő Mönchengladbach is vinné, miközben a nyáron biztosan távozó, rengeteg topcsapat által megkeresett Granit Xhaka talentumát kézenfekvő módon testvérével, a bázeli Taulant Xhakával pótolnák.

Taulant egyébként az albán válogatottat erősíti, nem a svájcit, mint Granit, unokatestvérük, Agon Xhaka sem ágrólxhakadt tehetség terén, mert máris albán korosztályos válogatott.

A Borussiánál pedig remélik, hogy Taulant tényleg Granit xhakasztott mása…

A Schalke Wimmer mellett a berlini John Anthony Brooksszal erősítené meg védelmét, és ennek Dárdai Pál nem igazán örül. Ismert játékosokkal szemeznek a gelsenkircheniek (Marc Bartra, Marcos Rojo, Vidics, Aleksandar Dragovic), de a Laziós Maurício, az egykori manchesteri, jelenleg moszkvai lakos Alexander Büttner és a szintén ott élő, de nem a Dinamót, hanem a Szpartakot erősítő sokszoros török válogatott Serdar Tasci is célkeresztben.

Sokan azt várták, hogy megcincálják kissé a Bajnokok Ligájában még álló csapatok a Borussia Dortmundot, de megszokhattuk már, hogy a fekete-sárgáknál ritkán zajlanak a máshol megszokott mederben az események.

Ciro Immobile, Jonas Hofmann és Adnan Januzaj után talán Adrián Ramos is távozhat még, őt a granadai Rubén Rochinával pótolhatják, mellette szóba került az újpesti Diagne elől Lisszabonból „menekülő” Iszlam Szlimani, valamint Bertrand Traoré (Chelsea) neve is.

A török-német karmester és balszélső Yunus Malli megvétele nagy nyári mozgásokat vetít előre – a két klub, a Dortmund és a Mainz már megegyezett egymással, majd hirtelen visszaléptek a felek, ám tapasztalataink szerint ilyen esetekben némi alkudozás még szokott segíteni. A B-terv ezen a poszton Hatem Ben Arfa, a legújabb középpályás-kiszemelt pedig az Osasuna U-válogatott tinije, Mikel Merino.

A mindig jól értesült Lothar Matthäus szerint az Arsenal kész százmilliót fizetni Pierre-Emerick Aubameyangért, akit (mármint Aubameyangot) a PSG is venne, vinne, miközben a dortmundi vezetők máris látják maguk előtt az újabb nagy fogást, az atléticós Óliver Torrest.

Zajlik a huzavona Yunus Malliról a Dortmund és a Mainz között
Zajlik a huzavona Yunus Malliról a Dortmund és a Mainz között

A „magyaros” csapatok közül a Huszti Szabolcsot foglalkoztató Eintracht Frankfurthoz befuthat még az egykori önmagát kereső ötszörös válogatott támadó középpályás, szélső Sidney Sam, Kleinheisler László Werder Bremenje megszerezheti a Lazio középpályását, Ogenyi Onazit, de tárgyal a Swansea 37 éves kapusával, Gerhard Tremmellel is.

A Szalai Ádámot kölcsönvevő Hannover német oldalak szerint megcélozta a Chelsea által Törökországba kölcsönadott Marko Marint és Büttnert, s jó hír a magyar csatárnak, hogy a Stoke-tól aligha érkezik meg Mame Biram Diouf.

A Hertha megtartaná Brooksot, a nyáron érkező, 2018-ig aláíró jobbhátvéd, a gólpasszokat csak úgy szóró Mitchell Weiser máris hosszabbíthat, miközben Valentin Stockert hazahúzná az FC Basel.

A téli vételi Bundesliga-rekord egyébként a tavalyi 66.4 millió euró, ezt akár egyetlen nagyobb ügylettel megugorhatják most a csapatok, amelyek 37.7 milliónál járnak.

A HÉT MONDATA…

… „Nincs jó játékos a piacon” – indokolta meg a Bayern elnöke, Karl-Heinz Rummenigge, hogy miért nem igazolnak már senkit sem januárban.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT

… hogy végleg elhagyta a Bundesligát az akkor 33 éves brazil csatár, Giovane Élber. Aki a Borussia Mönchengladbachtól távozott a Cruzeiróhoz, ahonnan pár hónap múlva vissza is vonult, de korábban a VfB Stuttgartban és Bayern Münchenben írta be magát a német élvonal történelmébe számos góljával. Európába egyébként a Milan hozta át, később a Lyonban is szerepelt, a válogatottban viszont csak elvétve. Karrierjéről bővebben ITT olvashat, Élber visszavonulás után egyébként vett egy farmot odahaza, mellékállásban a Bayern brazíliai megfigyelőjeként dolgozik.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT

… hogy megkezdte 1996 legelejétől 2008 őszéig tartó leverkuseni karrierjét a német szűrők prototípusa, az 1974-es születésű Carsten Ramelow, aki nagyon tudott szerelni, futni, harcolni, miközben a gyors, rövid passzos játék sem volt idegen tőle. A Bayer potom 750 ezer mai euróért vette a Herthától, és senki sem gondolta a vezetők közül, hogy ilyen jól járnak mindannyian: a klubban Ramelow néhány nagy siker, pár ezüstérem (Neverkusen…) és gyakori sérülései mellett csaknem 500-szor lépett pályára, sokszor a védelem tengelyében, de a válogatottban is összejött neki majdnem az 50 fellépés. 2002-ben kis híján világbajnok lett, manapság a profi labdarúgók szövetségében (a csodás nevű Vereinigung der Vertragsfussballspielerben) dolgozik, Christoph Metzelder mellett ő az egyik alelnök.

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:

Távozott: Jan Kirchhoff (Sunderland, 1.000.000 euró), Sinan Kurt (Hertha, 500.000)
Kölcsönbe: Gianluca Gaudino (St. Gallen)

WOLFSBURG
Érkezett:

Távozott: Timm Klose (Norwich City, 11.000.000)
Kölcsönbe: Francisco Rodríguez (Arminia Bielefeld)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Jonas Hofmann (Borussia Dortmund, 8.000.000)
Kölcsönbe: Martin Hinteregger (RB Salzburg, 2.500.000)
Távozott:

BAYER LEVERKUSEN
Érkezett:

Távozott: Giulio Donati (Mainz, 1.000.000)

AUGSBURG
Érkezett:
Jeffrey Gouweleeuw (Alkmaar, 3.000.000), Albian Ajeti (Basel, 1.000.000)
Kölcsönből vissza: Nikola Djurdjic (Malmö)
Távozott:
Kölcsönbe: Sascha Mölders (1860 München)

SCHALKE
Érkezett:
Alessandro Schöpf (Nürnberg, 5.000.000)
Kölcsönbe: Junesz Belhanda (Dinamo Kijev)
Távozott: Kevin-Prince Boateng (szerződését felbontották), Felipe Santana (Kuban Krasznodar, i.)
Kölcsönbe: Kaan Ayhan (Eintracht Frankfurt, 100.000)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Felix Passlack (Dortmund U19), Christian Pulisic (Dortmund U19)
Távozott: Jonas Hofmann (Mönchengladbach, 8.000.000)
Kölcsönből vissza:Adnan Januzaj (Manchester United)

HOFFENHEIM
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Guilherme Biteco (Náutico), Bruno Nazário (Lechia Gdansk)
Kölcsönbe: Andrej Kramaric (Leicester)
Távozott: Filip Malbaszics (Vojvodina)
Kölcsönbe: Szalai Ádám (Hannover, 600.000), Guilherme Biteco (Ceará), Bruno Nazário (Cruzeiro)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Marco Fabián (Deportivo Guadalajara, 3.500.000), Huszti Szabolcs (Csangcsun Jataj, 250.000)
Kölcsönbe: Kaan Ayhan (Schalke, 100.000)
Távozott: Václav Kadlec (Midtjylland, 2.100.000)
Kölcsönbe: Joel Gerezgiher (FSV Frankfurt)

WERDER BREMEN
Érkezett:
Eric Oelschlägel (Bremen II), Kleinheisler László (Videoton, 300.000)
Kölcsönbe: Papy Djilobodji (Chelsea, 400.000)
Távozott: Assani Lukimya (Liaoning, 2.000.000)
Kölcsönbe: Levent Aycicek (1860 München)

MAINZ
Érkezett:
Karim Onisiwo (Mattersburg, i.), Philipp Klement (Mainz II), Giulio Donati (Leverkusen, 1.000.000)
Távozott: Gonzalo Jara (Universidad de Chile, ingyen)
Kölcsönbe: Todor Nedelev (Botev Plovdiv)

1.FC KÖLN
Érkezett: Filip Mladenovics (BATE Boriszov, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Pedro Geromel (Gremio)
Távozott: Pedro Geromel (Gremio), Nagaszava Kazuki (Urava Reds), Bard Finne (Heidenheim, 700.000)

HANNOVER
Érkezett:
Iver Fossum (Strömsgodset, 2.000.000), Jamagucsi Hotaru (Cerezo Oszaka, 1.500.000), Marius Wolf (1860 München, 1.500.000), Hugo Almeida (Anzsi, ingyen)
Kölcsönbe: Szalai Ádám (Hoffenheim, 600.000)
Távozott: Sebastian Ernst (Magdeburg)
Kölcsönbe: Mevlüt Erdinc (Guingamp), Maurice Hirsch (Greuther Fürth)

VFB STUTTGART
Érkezett:
Kevin Grosskreutz (Galatasaray, 2.170.000)
Kölcsönbe: Artyem Kravec (Dinamo Kijev, 500.000)
Távozott: Odisseas Vlachodimos (Panathinaikosz, i.), Carlos Gruezo (Dallas, 1.500.000)

HERTHA
Érkezett:
Shawn Kauter (Hertha BSC II), Sinan Kurt (Hertha, 500.000)
Kölcsönből vissza: Sascha Burchert (Valerenga)
Távozott:
Kölcsönbe: Marius Gersbeck (Chemnitzer FC)

HAMBURG
Érkezett:
Dren Feka (Hamburg II)
Távozott: Ronny Marcos (Greuther Fürth, 100.000), Marcelo Díaz (Celta Vigo, 1.800.000)
Kölcsönbe: Stieber Zoltán (1.FC Nürnberg, 1.000.000)

INGOLSTADT
Érkezett:
Darío Lezcano (Luzern, 2.500.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Thomas Pledl (Sandhausen)

DARMSTADT
Érkezett:
Távozott:

Pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket, vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásait.

Lezárva január 27-én.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik