HIRDETÉS
HIRDETÉS
DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2017.12.05 00:08 Frissítve: 2017.12.05 00:08

Halvány német vonal – Deák Zsigmond jegyzete

HIRDETÉS

 

A német labdarúgó-válogatottnak több mint kilenc évtized alatt, 1926 óta – előtte 1908-tól egy bizottság végezte a szakmai munkát – mindössze tíz szövetségi kapitánya volt, ez átlagosan egy főre jutó kilenc esztendő. Összehasonlításképpen: a magyar nemzeti tizenegynek az 1902-es hivatalos kezdetektől Georges Leekens az 55. szakvezetője, tehát alig több mint két év jut egy emberre. Ebből joggal szűrhetnénk le azt a következtetést, hogy arrafelé nyugalomban dolgozhat az edző, a felettesei kétszer is meggondolják a leváltását, szinte töretlen iránta a bizalom, mi meg kapkodunk fűhöz-fához, csak épp a vargához nem szaladunk, mert ilyen nevű kapitányunk még nem volt.

 
Fogytán a türelem – Mészöly újra megmutathatja a Vasasnál?

Klubszinten viszont már más a helyzet, legalábbis az aktuális. A most zajló Bundesliga 1.-es idény során eddig már ötször váltottak edzőt, Andries Jonker (Wolfsburg), Carlo Ancelotti (Bayern München), Willy Sagnol (szintén Bayern) és Alexander Nouri (Werder Bremen) után múlt hétvégén Peter Stöger (Köln) is megkapta az elbocsátó szép üzenetet. Utóbbi döntéssel pedig honfitársunk, Dárdai Pál lett – Christian Streich (Freiburg) mögött – a második legrégebbi vezetőedző a német élvonalban, pedig ő sem a földtani őskorban, hanem 2015 februárjában ült le a Hertha kispadjára. Ehhez képest a mi NB I-ünk maga az állandóság, a Haladás Bayern-szerűen kétszer váltott (Mészöly Géza helyett Pacsi Bálint, majd helyette Michal Hipp), a Mezőkövesd egyszer (Radványi Miklós–Kuttor Attila), ez összesen csak három.

Most itt nagyobb a türelem, vagy ott nagyobb a tét? – kérdezhetnénk, de a válaszhoz várjunk még néhány napot, például az őszi idény végéig. Kispesten és Angyalföldön is ég ugyanis a ház, az előző szezon arany- és bronzérmese nem közeli és távolabbi múltjának megfelelően szerepel, s akkor még enyhén fogalmaztunk. A Vasasnál máris konkrét személyekről suttognak, s bizony van abban logika, hogy a Szombathelyről augusztus végén kényszerűen távozó, a piros-kékekhez ezer szállal kötődő Mészöly Géza kövesse Michael Oenninget.

Ha így történne, akkor igen meggyengülne, gyakorlatilag elhalványulna a „német vonal” hazánkban, hiszen Bernd Storck szövetségi kapitánynak is mennie kellett a balul sikerült vb-selejtezőket követően, így már csak Thomas Doll (FTC) maradna. Viszont legalább az edzőváltások számában megközelítené az NB I a Bundesliga 1.-et, bár talán üdvözítőbb lenne szakmai területen hasonlóságot találni.

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.19 12:02:07

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Goretzka és Gnabry már megvan, Arp szinte biztosan, felkészül Draxler, Werner, Kehler és Meyer.

2018.06.12 09:39:20

Német labdarúgás PIETSCH TIBOR

„Van még mit tanulnom, és a PSG-nél, Thomas Tuchel mellett, sztárjátékosok között megtehetem.”

2018.05.19 00:05:20

Német labdarúgás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Mielőtt egy fiatal mezt kap a klubjában, meg kell vele ismertetni, hová is került.

2018.05.18 09:17:29

Német labdarúgás PIETSCH TIBOR

A magyar szakember a szezonról, fiáról, Palkóról, valamint a Bundesliga magyarjairól beszélt.

2018.05.16 22:57:56

Német labdarúgás nemzetisport.hu

BUNDESLIGA-VISSZAPILLANTÓ. Dortmund: 150 millióért egy hely mínusz, Szalai a csúcson, Dárdaiék meg...

HIRDETÉS
HIRDETÉS